2015-05-14 17:15:00
Príliš veľa príveskov na
Príliš veľa príveskov na kľúčoch mohlo spôsobiť vypnutie motora počas jazdy - GM
Zdroj: wonderfulengineering.com

Už 100 ľudí zahynulo pre chybné zapaľovanie v autách od General Motors!

Chybné zapaľovanie v automobiloch od koncernu General Motors spôsobilo už 100 úmrtí. Ide o chybu, o ktorej GM vedel, no dlho ju neriešil.

Automobilový koncern General Motors zaplatí odškodné rodinám najmenej stovky obetí, ktoré zahynuli pri nehodách zavinených chybnými spínacími skrinkami. Advokát Kenneth Feinberg, ktorého GM najalo ako správcu kompenzačného fondu, oznámil zvýšenie počtu obetí z minulotýždňových 97. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kompenzačný fond do 31. januára dostal 4342 žiadostí o odškodné, z ktorých je ešte asi 14 % v štádiu preverovania. Celkovo 1759 správca odmietol a ďalších 1633 bolo nekompletných bez príslušnej dokumentácie. Nárok na kompenzáciu majú aj ľudia, ktorí sa pri nehode zranili, Feinberg doteraz schválil 184 žiadostí. Fond doteraz poslal pozostalým alebo zraneným celkovo 193 ponúk, z ktorých 140 bolo prijatých, päť odmietnutých a 48 rodín sa ešte nevyjadrilo. GM do 31. marca vyplatil odškodné vo výške 200 miliónov USD.

GM o probléme so spínacími skrinkami v starších malých modeloch, ako Chevrolet Cobalt, vedel minimálne 10 rokov, no zvolávať začal vozidlá až vlani v januári. V priebehu roka zvolal niekoľko miliónov áut. Problém spočíval v tom, že kľúč s ťažšími príveskami alebo na hrboľatej ceste sa mohol počas jazdy otočiť do polohy "vypnuté", čím došlo nielen k vypnutiu motora, ale k deaktivácii bezpečnostných prvkov, napríklad, airbagov a posilňovačov riadenia a bŕzd.

Automobilka takmer neustále tvrdila, že zapaľovanie si vyžiadalo 13 obetí, neskôr však pripustila, že by ich mohlo byť viac. Napokon vytvorila kompenzačný fond, pre ktorý vyčlenila 550 miliónov USD (493,63 milióna eur) s možnosťou navýšenia na 600 miliónov USD. Feinberg je pri rozhodovaní nezávislý od GM a podľa jeho slov schválené odškodné sa začína na jednom milióne dolárov a celková suma sa zvýši podľa okolností nehody. GM zaplatí odškodné nezávisle od toho, či obete k nehode prispeli vlastným pričinením.

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo