2014-10-08 11:55:00
Dunlop navrhol pneumatiky konceptu
Dunlop navrhol pneumatiky konceptu Opel Monza
Zdroj: Dunlop Goodyear

Opel Monza sa (tak trochu) dočká výroby! Bude sa volať Insignia!

Spomínate si na nádherný koncept spred roka menom Opel Monza? Vtedy sme ochkali vediac, že sa vyrábať nebude. To sa však zmení.

Opel Monza bol koncept, ktorý mal poukázať na budúcu dizajnovú „štylistiku“ nemeckej značky v rukách amerického molocha GM. Nikto od konceptu neočakával, že by sa mohol vyrábať v dohľadnej dobe. Bol príliš futuristický, príliš iný a nakoniec by bol príliš drahý.

Vedeli sme však, že sa s ním o pár rokov budeme stretávať na cestách, a to v podobe nových modelov z Russelheimu. Lenže takto sa s ním nebudeme stretávať len my v Európe, ale aj „oni“ v USA.

Koncern GM totiž rozhodol, že koncept Opel Monza je príliš pekný a dobrý, aby z neho ťažila iba jedna značka, a tak ním pomôže jednej zo svojich značiek, známej pod názvom Buick. Niečo podobné sme už zažili, ibaže išlo o reálne trojčence až nápadne podobmné Oplu Mokka. Aj keď odpovedať na otázku, či bola prvá Mokka, Trax alebo Encore, je to isté ako snažiť sa odpovedať na otázku, či bolo prvé vajce, alebo sliepka.

Lenže s podobnosťami nie je koniec. Keď si totiž vyhľadáte model Buick Regal a zbežne sa vyznáte v autách, všimnete si aké také podobnosti s Oplom Insignia (je to takmer to isté, mimochodom...).

A presne o to ide pri použití dizajnovo-štylistických prvkov z konceptu Opel Monza. Šéf spoločnosti Opel Karl-Thomas Neumann povedal pre Automotive News: „Monzu uvidíte, keď sa pozriete na ďalšiu generáciu Insignie.“ Je to jasné a nič viac netreba dodávať. Samozrejme, že medzi Insigniou a Monzou nebude možné dať znamienko =, ale dizajnovo si budú veľmi blízke. Insignia ale nie je jediný model, ktorý sa pripodobní na Monzu.

Autoblog si vyjadrenie o Insignii spojil s tým, že americká značka Buick sa má vyšplhať na rebríčku luxusu o trošku vyššie, že sa má puto medzi Insigniou a Regalom prehĺbiť a nebolo treba veľa rozmýšľať, aby sme si domysleli, že budúci majitelia Insignie sa budú môcť cítiť ako doma aj na opačnom brehu Atlantiku.

Zdroj: larevueautomobile.com, jalopnik, opel
Zdroj: larevueautomobile.com, jalopnik, opel

Čo je však pre nás možno tiež zaujímavé, okrem samotnej informácie, že nová Insignia bude vychádzať z dizajnu Monzy, je fakt, že GM sa snaží zo svojej značky Buick vytvoriť akési alterego európskeho Oplu. Podobné strategické prvky možno nájsť prakticky po celom svete, kde jednotlivé a relatívne originálne značky spadajúce pod koncern GM nahrádzajú alebo prevzaté modely od iných značiek, alebo rovno iné značky (Opel, Holden, Chevrolet a podobne). Táto skutočnosť má dve strany mince. Prvá je, že značky koncernu prídu o posledné kúsky originality, ktoré im zostávali, druhá je však to, že pre GM to znamená ohromnú racionalizáciu a znižovanie nákladov. Pre jednotlivcov a zákazníkov to však v konečnom dôsledku znamená asi toľko, že to budú mať pri zháňaní náhradných dielov o dosť jednoduchšie... A to je aj v rámci pozitív zhruba všetko.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog, Automotive news

Komentáre k článku


Stream naživo