2014-07-09 13:10:07
Nový Opel Corsa sa
Nový Opel Corsa sa predstavil oficiálne ako troj aj päťdverová verzia.
Zdroj: Opel

Opel Corsa - oficiálne sa predstavila piata generáciu modelu

Svetová premiéra bestsellera značky Opel bude debutovať v októbri na parížskom autosalóne.

Automobilka však už neustály tlak a poľovanie na jej zamaskované prototypy ukončila celkom razantne a dnes vám môžeme novú Corsu však predstaviť v plnej nádhere.

Bestseller značky Opel má ambície poskytovať nový zážitok z jazdy v segmente malých automobilov. Prispieť má k tomu nový podvozok, motory novej generácie a nové prevodovky. Nový Opel Corsa prichádza aj s úplne novým, priestrannejším interiérom s kvalitnými materiálmi. Na želanie je k dispozícii infotainment systém IntelliLink a ultramoderné asistenčné systémy vodiča.

Dizajnéri Opel vytvorili dynamický tvar karosérie, ktorý má všetko, čo je potrebné na pokračovanie v 32-ročnej histórii úspechu tohto modelu v silne obsadenom segmente malých automobilov. Piata generácia bestsellera značky Opel bude mať svetovú premiéru na autosalóne “Mondial de l’Automobile 2014” v Paríži (4. – 19. októbra 2014). Výroba v závodoch Zaragoza a Eisenach sa rozbehne do konca tohto roka.

Mladistvý dizajn, veľkorysý priestor, kompaktné rozmery

Zo štyroch generácií Corsy sa v Európe predalo takmer 12 miliónov exemplárov, vrátane 2,8 milióna z aktuálnej štvrtej generácie. S priemerným ročným predajom 370 000 kusov je Opel Corsa jedným z dlhodobo najpopulárnejších modelov vo svojom segmente. Kľúčom k  úspechu je využitie priestoru: pri kompaktnej dĺžke 4 metre poskytuje mnoho miesta pre päť osôb – rovnako v rodinnej, päťdverovej verzii, ako aj v športovom trojdverovom formáte.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Nová generácie modelu Corsa na to plynulo nadväzuje, no je radikálne odlišná. Dizajn exteriéru je rafinovanejší - modelované boky karosérie majú výraznú grafiku „čepele“ modelov Opel, prednú časť charakterizuje prominentná maska chladiča a ostro rezané reflektory obsahujúce denné svetlá z LED. Vzadu auto opticky rozširujú horizontálne línie Najvýraznejšia zmena je v interiéri, kde sú čisté, pretiahnuté línie a nové materiály. Ak k tomu prirátate výrazne komfortnejší podvozok, presnejšie radenie a nové motory s výrazne nižšou hlučnosťou, konkurencia bude mať problém.

Nový podvozok a nové riadenie pre najvyššiu dynamickú stabilitu

Hlavnou prioritou pri vývoji novej generácie modelu Opel Corsa bolo vytvoriť pocit z jazdy porovnateľný s väčšími a drahšími automobilmi z hľadiska komfortu a presnosti. Základom pre to je úplne nový podvozok a riadenie. Vďaka nižšiemu ťažisku, pevnejšiemu pomocnému rámu a novej geometrii prednej nápravy vrátane nových guľových čapov, ako aj nanovo vyladenej zadnej náprave sa zlepšili jazdné vlastnosti v zákrutách a smerová stabilita. Auto sa menej nakláňa a znížila sa nedotáčavosť. Nové tlmiče lepšie filtrujú nerovností cesty, čo zvyšuje komfort.

Zdroj: Opel

Elektrický posilňovač riadenia s premenlivým účinkom podľa rýchlosti zabezpečuje presnejšiu reakciu, zlepšuje to jazda jej komfort. Štandardne je vo všetkých verziách modelu Corsa mestský režim „City“, ktorý znižuje silu na ovládanie volantu pri malých rýchlostiach. Zákazníci majú na výber dve verzie podvozka – Comfort a Sport, ktorý má tvrdšie pružiny a tlmiče pruženia, ako aj špecifickú geometriu riadenia a kalibráciu posilňovača.

Motor 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo  najnovšej generácie

Najvýznamnejšou novinkou pod kapotou piatej generácie (tzv. „Corsa E“) je novo vyvinutý benzínový trojvalec 1,0 ECOTEC Direct Injection Turbo, ktorý je súčasťou veľkej motorovej ofenzívy značky. Tento ultramoderný malý motor kompenzuje trojvalcové usporiadanie vyvažovacím hriadeľom, čo vytvorilo nový etalón v triede v oblasti hlučnosti a vibrácií. Kompaktný turbodúchadlom prepĺňaný celohliníkový motor s priamym vstrekovaním paliva spĺňa emisnú normu Euro 6 a je v ponuke s výkonom 66 kW (90 k) alebo 85 kW (115 k). Obidve verzie majú veľký maximálny krútiaci moment 170 Nm už pri nízkych otáčkach 1800 za minútu. Štandardne sú vybavené systémom Štart/Stop.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Ponuku dopĺňa nový turbodúchadlom prepĺňaný štvorvalec 1,4 litra s výkonom 74 kW (100 k) a maximálnym krútiacim momentom 200 Nm, aj vylepšené neprepĺňané motory s objemom 1,2 a 1,4 litra, spĺňajúce emisnú normu Euro 6. Naftovú alternatívu predstavujú vynovené turbodiesle 1,3 CDTI s výkonmi 55 kW (75 k) a 70 kW (95 k), spĺňajúce normu Euro 6. Corsa 1,3 CDTI 70 kW/95 k s manuálnou 5-stupňovou prevodovkou a systémom Štart/Stop produkuje len 89 g/km CO₂.

K zlepšeniu prispeli nové prevodovky. Obidve verzie nového motora 1,0 ECOTEC Direct Injection Turbo sa kombinujú s úplne novou, kompaktnou 6-stupňovou manuálnou prevodovkou so zvýšenou účinnosťou a s nižším trením, čím je radenie pohodlnejšie a vyžaduje si menšiu ovládaciu silu. Premiéru má aj 6-stupňová automatická prevodovka novej generácie a úplne nová robotizovaná manuálna prevodovka, ktorá kombinuje komfort automatickej prevodovky s účinnosťou manuálnej prevodovky.

Pripjenie a špičková bezpečnosť: IntelliLink a asistenčné systémy

Kabína je organizovaná okolo nápadnej stredovej konzoly, v ktorej je umiestnený najmodernejší systém infotainmentu IntelliLink so 7-palcovým (17,8 cm) dotykovým monitorom. To umožňuje vodičovi ľahko presunúť ruku z radiacej páky na dotykový monitor a naopak. IntelliLink je kompatibilný so smartfónmi Apple aj prístrojmi využívajúcimi operačný systém Android a dá sa ovládať hlasovými povelmi. Vodič môže využívať aj Bluetooth a asistenciu Siri Eyes Free. K dispozícii sú rozličné aplikácie ako BringGo pre navigáciu alebo Stitcher a TuneIn na príjem rozhlasového vysielania a podcastov z internetu. Smartfón vodiča sa dá bezpečne upevniť a počas jazdy nabíjať v praktickom držiaku FlexDock.

Zdroj: Opel

Nový Opel Corsa má asistenčné systémy vodiča, z ktorých mnohé doteraz neboli k dispozícii v triede malých áut. Bezpečnosť zvyšujú napríklad bi-xenónové reflektory, asistenčný systém pre bezpečnú zmenu jazdného pruhu Side Blind Spot Alert, kamera Opel Eye s funkciou rozoznávania dopravných značiek Road Sign Recognition, asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu Lane Departure Warning, asistenčný systém diaľkových svetiel High Beam Assist, ako aj monitorovanie odstupu Following Distance Indication s funkciou Forward Collision Warning. Pre maximálnu bezpečnosť systém Forward Collision Alert využíva červený výstražný symbol, ktorý sa premieta priamo na čelné sklo (head-up warning). Okrem toho systém Tire Pressure Monitoring System upozorní vodiča na výraznejší pokles tlaku v jednej alebo viacerých pneumatikách.

Komfort ovládania zvyšuje aj systém Advanced Park Assist, ktorý dokáže autonómne zaparkovať vozidlo cúvaním, ako aj cúvacia kamera a asistenčný systém pre rozjazd do svahu Hill Start Assist. Volant, predné sedadlá a teraz aj predné okno sa dajú na želanie elektricky vyhrievať pre zvýšenie pohody v kabíne a zlepšenie výhľadu v chladných dňoch. Kvalitne vypracovaný interiér obsahuje optimálne tvarované predné sedadlá, ktoré spolu s veľkým panoramatickým strešným oknom (na želanie) a nepriamym náladovým osvetlením interiéru vytvárajú v kabíne útulnú atmosféru.

A pre aktívnych športovcov a športovkyne môže byť nový model Corsa na želanie vybavený praktickým nosičom na bicykle FlexFix, integrovaným v zadnom nárazníku – je to exkluzívny prvok modelov Opel.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo