2022-01-22 14:08:00
Hromadná nehoda na D5
Hromadná nehoda na D5
Zdroj: fb

VIDEO z D5: Takto sa zachránila posádka Fabie. Rozhodovali sekundy

Pohotová reakcia a rýchle konanie. To môže byť v nebezpečných situáciách rozdielové.

Na diaľnici D5 v Českej republike došlo pred dvomi dňami pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu k hromadnej dopravnej nehode - zrazili sa desiatky áut. Polícia ČR na obed na Twitteri spresnila, že ide o zrážku takmer 40 vozidiel.

Jednou z príčin štvrtkovej hromadnej zrážky takmer 40 osobných a nákladných vozidiel na českej diaľnici D5 mohlo byť i počasie. Ako povedal meteorológ Českej televízie Michal Žák, v momente nehody totiž miestom prechádzal pás veľmi silných snehových zrážok.

"V priebehu krátkej doby môže napadnúť niekoľko centimetrov snehu," uviedol. "Veľká intenzita sneženia znamená i výrazné a pomerne náhle zníženie viditeľnosti. Pri rýchlosti premávky na diaľniciach je to na hranici reakčnej schopnosti vodičov," doplnil.

To dobre zachytáva aj video, ktoré si už zaslúžilo veľkú popularitu nielen na sociálnych sieťach. Hranica reakčných schopností vodičov znamená, že niekto zareagovať dokáže, no niekto nie. A keď ten niekto sedí v kolose s hmotnosťou 40 ton, ostatným nezostáva veľa času na únik. 

Práve to je vec, ktorú dobre vidieť na videu nižšie. Všímajte si bielu Fabiu III. a jej posádku. Zastavia na krajnici, rýchlo si poberú veci a ešte rýchlejšie preskáču za zvodidlá a postavia sa čo najďalej od diaľnice. A o pár sekúnd už je po Fabii... Nehoda by pre nich pravdepodobne nebola smrteľná, avšak rozhodne by z auta nevystúpili tak ľahko. Niečo celkom iné zažila posádka automobilu vo vedľajšom pruhu... 

Vidieť, že nie každý bol ochotný z auta vyliezť, otrasné počasie, nárazový vietor, sneh. No ak je to možné a ak sa naskytne príležitosť, vždy je lepšie zastaviť na krajnici a utekať do pola/lesa, či aspoň za zvodidlá, skrátka čo najďalej od diaľnice, pretože nikdy neviete, čo sa stane v nasledujúcich okamihoch. 

Samozrejme, nie vždy je bezpečnejšie vyliezť z auta. Keď vás takáto situácia zastihne v ľavom pruhu, nemáte už veľa možností. No možno bude lepšie v takomto a podobnom počasí ubrať plyn skôr. 

Ak nemáte veľa času, pretočte na cca 50 sekundu videa. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, FB

Komentáre k článku


Stream naživo