2022-08-08 13:45:00
Toyota Land Cruiser 70
Toyota Land Cruiser 70
Zdroj: Toyota

Toyota pozastavuje objednávky na Land Cruiser 70. O deduška z roku 84 je obrovský záujem

Kdekoľvek sa Land Cruiser série 70 ešte predáva, všade tam je po ňom dopyt priveľký.

Toyota musela pred pár dňami pozastaviť zadávanie objednávok do výroby pre modelový rad Land Cruiser série 70. Pozastavenie sa týka napríklad Austrálie, v ktorej je séria 70 naďalej mimoriadne populárna a to napriek tomu, že tento automobil je vo výrobe od roku 1984. Samozrejme, séria 70 sa za tie roky vyvíjala, no stále sú to tie isté plechy, ktoré len pred pár mesiacmi dostali zopár nových výstuží, aby lepšie pochodili v nových prísnejších bočných crash testoch v Austrálii.

Deduško Land Cruiser sa vyrába na domácej pôde v Japonsku a automobilka ho vyrábať nestíha v požadovanom množstve a čase. Záujem je príliš veľký vzhľadom na súčasnú kapacitu výroby. Tá je pomalšia než obvykle pre čipy i pandémiu, no beztak nie je natoľko zaťažená spomenutými faktormi ako mnohé iné výrobné závody naprieč svetom. Už len preto, lebo model 70 nemá až tak veľa elektroniky ako ostatné automobily vyrábané v súčasnosti. Treba ale napísať, že čipy potrebuje. Má totiž vstavanú navigáciu, klimatizáciu, stabilizačný systém a má aj štyri airbagy, ak by ste nevedeli.

Hlavne však má 4,5 litrový naftový motor V8 s pohodlným výkonom 151 kW pri 3400 ot/min a s krútiacim momentom 430 Nm, ktorý je dostupný už od 1200 otáčok až do 3200 ot/min. Motor má dostatočný objem i silu na to, aby s pravým offroadom pohol aj v austrálskom vnútrozemí a to aj v prípade, že za auto užívateľ zapriahne 3500 kg vážiaci brzdený príves. Jednoducho nezničiteľné auto presne tak ako si pamätáme v minulosti. Načo je komu elektrifikované SUV v buši, keď môže mať tradičnú naftovú V8-čku?

Auto je ponúkané ako vo verzii single cap pick-up s podvozkom, tak double-cab a aj vo verzii s kompletnou kabínou vo dvoch verziách. Jednoducho jednoduchá mobilita kdekoľvek.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo