2022-08-08 19:30:00
Lada e-Largus
Lada e-Largus
Zdroj: LADA

Lada má prvý prototyp elektrického auta. Výroba o dva roky. To auto ste už videli

Lada si nenechala ujsť príležitosť a novinárov zaujala projektom elektrického auta.

Je celkom možné, že z vetného spojenia "stratený ako elektromobil v Rusku" sa časom stane jednovetový vtip, no ktovie, možno aj v Rusku nakoniec prídu na to, že ropa nie je všetko, aj keď to tak aktuálne už roky vyzerá.

Lada a jej materská firma AvtoVAZ zažíva ťažké časy. Jej majoritný vlastník a podporovateľ Renault sa vzdal svojho podielu a svojich aktivít a opustil krajinu i firmu. Automobilka sa pokúša udržať, či skôr aspoň čiastočne obnoviť výrobu svojich modelov naprieč ruskými závodmi. Sankcie na automobilový trh dopadli ťažko, veď veľká časť elektrických komponentov sa do Ruska dovážala.

Očividne však v Lade veria, že taký elektromobil budú schopní postaviť vo vlastnej réžii (azda za pomoci čínskych komponentov) a že teraz je správna doba začať o elektromobilite hovoriť. I keď je ruská ekonomika založená na nerastnom bohatstve, i keď v Rusku prakticky neexistuje nabíjacia infraštruktúra, ak si odmyslíme väčšie mestá.

Lada však vidí to, čo mi nie a je celkom možné, že čistejší vzduch v mestách je niečo, čo zaujíma občanov ruských miest. Mať teda k dispozícii elektrické taxi, či elektrické dodávky, to nemusí byť zlé.

Práve preto je tu prototyp prvého elektrického modelu a keďže vieme z čoho vychádza, je viac ako isté, že od výroby má ďaleko len toľko, koľko má model vozidla so spaľovacím motorom od modelu toho istého vozidla s elektrickým motorom.

Na obrázkoch je v Rusku jedno z najpredávanejších áut a jedna z najpredávanejších Lád - volá sa Largus a to čo vidíte, sú jeho elektrické ekvivalenty - jeden určený na dopravu osôb, druhý na komerčné účely.

e-Largus má začať schádzať z výrobnej linky o dva roky. Výrobná linka má byť situovaná v meste Iževsk, na mieste kde doteraz vyrábali Vestu. Vestu ale budú vyrábať v Togliati a pre Iževsk zostáva iba tento elektrický Logan MCV I. generácie pretvorený na Ladu Largus.

Automobil bude mať elektromotor skrytý pod prednou kapotou, bude mať pohon predných kolies a batérie budú umiestnené pod zadnými sedadlami a pod stredovým tunelom. Nevieme aký bude mať auto dojazd, ani aký výkon ponúkne. Vraj by dojazd mohol atakovať až 400 km, no to je predsa len trošku príliš optimistické číslo vzhľadom na platformu, na ktorej toto elektrické auto vzniká.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Motor.es

Komentáre k článku


Stream naživo