2022-07-13 22:30:00
Autom bezpečne na letnú
Ilustračné foto
Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Pred cestou na dovolenkou je potrebné vozidlo technicky pripraviť

 Pred cestou na dovolenku autom je potrebné ho správne pripraviť.

Odporúča sa napríklad aj pred cestou ho poriadne umyť. A to napriek tomu, že sa to môže zdať zbytočné, keďže muchy a iné nečistoty sa na sklo a karosériu prilepia nanovo. Rôzne nečistoty sa však aj v lete dokážu doslova zapiecť na podvozku, brzdách, karosérii a spustiť hrdzu, upozorňuje odborný garant pre neživotné poistenie spoločnosti Universal maklérsky dom Pavol Michalec.

"Vozidlo tiež navoskujte. Vosk ochráni auto pred slnkom a poškriabaním. Navoskovaná karoséria sa tiež ľahšie čistí od nečistôt, ako je prach, vtáčí trus, peľ a podobne," pokračuje odborník. Obdobne odporúča povysávať aj vnútro auta, vytriasť rohože, odstrániť zatvrdnuté nečistoty. Použitím ventilácie by stará špina počas cesty v kabíne vírila.

Je potrebné skontrolovať aj funkčnosť stieračov, v letných búrkach musia byť výkonné. Ak je guma na lištách stvrdnutá a pri stieraní zostávajú na okne šmuhy, lišty vymeňte, radí odborník. Dôležité je skontrolovať aj stav skiel, najmä možné praskliny, a správne nastavenie spätných zrkadiel. "V servise si tiež dajte skontrolovať všetky prevádzkové kvapaliny. V prípade potreby zariaďte ich výmenu," pripomína Michalec.

Ak majiteľ auta na jar nemenil letné pneumatiky, lebo tie zimné už nespĺňajú svoju normu a chcel ich dojazdiť, je vhodné to zvážiť. "Zimné pneumatiky v lete zvyšujú spotrebu, predlžujú brzdnú dráhu a sú hlučnejšie než letné," upozorňuje odborník.

Zimné pneumatiky majú tiež oveľa nižšiu odolnosť voči šmyku na mokrej ceste, než letné. "Behúň letných pneumatík má totiž vyšší počet drážok a je konštruovaný na lepší odvod vody z pneumatiky," podotýka.

Po zime môže byť klimatizácia v aute nefunkčná alebo cítiť zatuchnutým zápachom. "Dajte ju odborne vyčistiť, doplniť kvapalinu a prípadne vymeniť, čo treba. Vhodné je každoročne vymeniť interiérový filter a dezinfikovať prieduchy sústavy," radí Michalec.

Optimálne je nastaviť klimatizáciu na 21 až 23 stupňov Celzia. "Niekoľko minút pred samotným ukončením jazdy klimatizáciu úplne vypnite, pootvorte okná a zvýšte otáčky ventilátora, aby došlo k vysušeniu výparníka a predchádzalo sa tvorbe zápachu pri opätovnom zapnutí klimatizácie," dodal odborník.

 

AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Universal maklérsky dom

Komentáre k článku


Stream naživo