2018-04-13 13:18:33
Matthias Müller
Matthias Müller
Zdroj: express.co.uk

Šéf koncernu Volkswagen náhle odchádza. Jeho odstupné vám vyrazí dych!

Volkswagen sa pustil do veľkej reorganizácie, novým šéfom bude Herbert Diess. Nahradí Matthiasa Müllera. Ten si ale nepohorší. Za odchod ho čaká zlatý padák.

Novým výkonným riaditeľom koncernu Volkswagen sa stane doterajší šéf kmeňovej značky Volkswagen Herbert Diess (59). Vo funkcii nahradí Matthiasa Müllera, rozhodla dozorná rada Volkswagenu.

Müller, ktorý sa na čelo Volkswagenu dostal po spustení emisného škandálu na jeseň 2015, odchádza po vzájomnej dohode s okamžitou platnosťou z postu predsedu predstavenstva, ale v koncerne ešte nekončí. Jeho kontrakt, ktorý má naplniť, je platný do roku 2020.

Volkswagen okrem toho v rámci rozsiahlej reorganizácie vytvorí nové skupiny značiek. V prípade osobných áut to budú Volumen, Premium a Super Premium. Cieľom je, aby bol v budúcnosti riadený menej centrálne. V prípade divízie úžitkových vozidiel Truck & Bus sa majú vytvoriť podmienky pre jej vstup na burzu. Do skupiny Volumen budú patriť značky VW, Škoda a Seat, do skupiny Premium značka Audi a do skupiny Super Premium značky Porsche, Bentley, Bugatti a Lamborghini. Štvrtou bude skupina úžitkových vozidiel so značkami MAN a Scania.

Doterajší generálny tajomník podnikovej rady Gunnar Kilian sa stane personálnym riaditeľom a vo funkcii nahradí Karlheinza Blessinga. Na vlastnú žiadosť z automobilky odchádza dlhoročný šéf obstarávania Francisco Javier Garcia Sanz.

(Na fotografii nižšie je nový šéf koncernu Herbert Diess)

Zdroj: VW

Podľa výpočtov francúzskej tlačovej agentúry AFP by sa zlatý padák pre odchádzajúceho šéfa koncernu Müllera mohol vyšplhať na úroveň 45 milónov. Suma nemusí byť konečná, všetko záleží od ďalšieho vývoja akcií Volkswagenu. Výpočty agentúry sa zakladajú na verejných informáciách ohľadom odchodu člena predstavenstva koncernu pred vypršaním jeho funkčného obdobia. Okrem finančného odstupného mu patrí tiež slušný balík akcií.

Po úplnom odchode z koncernu (zmluvu má do 2020) by sa ho navyše mala týkať aj doživotná renta – teda podnikový dôchodok. Ten by sa mal pohybovať niekde na úrovni 2900 eur denne. Jeho predchodca Martin Winterkorn, ktorý odišiel po prevalení aféry Dieselgate má rentu na úrovni 3000 eur denne, to je podnikový dôchodok na úrovni 90 000 eur mesačne. Okrem toho dostal do prenájmu podnikovú vilu, ktorej prenájom bol 2000 eur mesačne a VW platí všetky náklady na správu nehnuteľnosti.

Müller podľa informácií nemeckého Bildu dostal za minulý rok 2017 plat + odmeny v celkovej výške 9,5 milióna eur. Odmeny sa vyšplhali vysoko aj preto, lebo dva roky po kauze Dieselgate dokázal koncern na čele s Müllerom dosiahnuť rekordné predaje na úrovni 10,2 milióna áut ročne. Výsledky Müllerovho vedenia ocenil aj šéf dozornej rady koncernu Hans Dieter Pötsch. Ten sa na adresu odchádzajúceho riaditeľa koncernu VW vyjadril, že sa mu podarilo bezpečne previesť Volkswagen cez následky škandálu Dieselgate. Vďaka nemu je podľa Pötscha Volkswagen silnejší než bol kedy predtým.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Bild, AFP, handelsblatt.com, newmobility.news

Komentáre k článku


Stream naživo