2019-03-05 09:40:00
Škoda VISION iV
Škoda VISION iV

Autosalón Ženeva: Škoda predstavila novinky naživo

Škoda v Ženeve predstaví všetky svoje služby súvisiace s mobilitou.

Štúdia VISION iV je konkrétnou víziou prvého čisto elektrického automobilu značky Škoda, vychádzajúceho z modulárnej platformy pre elektromobily (MEB). S novým modelom Kamiq rozširuje česká automobilka svoju úspešnú rodinu vozidiel SUV o zástupcov rastúceho segmentu mestských SUV.

Model Scala úplne po novom definuje kompaktnú triedu pre značku Škoda. Vo vojej expozícii predstaví Škoda aj najnovšiu evolúciu modelu Škoda Fabia R5, najúspešnejšieho pretekárskeho automobilu v histórii značky.

So štúdiou čisto elektricky poháňaného jednostopového konceptu Klement ukáže Škoda inovatívne riešenie mestskej mobility. Značka sa tak vracia ku koreňom svojej úspešnej existencie, keď pred 124 rokmi zakladatelia Václav Laurin a Václav Klement začínali práve výrobou bicyklov.

Priamy prenos tlačovej konferencie značky ŠKODA na autosalóne v Ženeve môžete sledovať v utorok 5. marca od 9:40 hod. naživo aj prostredníctvom našej stránky.

Predstavme si ešte dve novinky, ktoré sme vám doteraz nepriblížili a doplnkovú výbavu modelov SUV:

ŠKODA VISION iV je predzvesťou budúcej rodiny vozidiel Škoda s čisto elektrickým pohonom. Štúdia je prvým vozidlom značky postaveným na modulárnej platforme pre elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Ponúkne veľmi priestranný interiér, ktorý je pre automobily Škoda typický. Dvadsaťdvapalcové kolesá predstavujú výrazný optický prvok a podčiarkujú vzhľad vozidla. Nápadné sú osvetlené kryštalické prvky vo vertikálnych rebrách masky chladiča, alebo kamery namiesto klasických spätných zrkadiel, ktorých kryty pripomínajú žraločie plutvy.

O bezemisný pohon sa starajú dva elektromotory, jeden na prednej a druhý na zadnej náprave. Plochá ion-lítiová batéria je zabudovaná v podlahe vozidla, čím šetrí miesto, a umožňuje dojazd až 500 kilometrov v meracom cykle WLTP. Do infotainment systému vozidla možno integrovať smartfóny, ktoré sa dajú použiť aj ako digitálny kľúč na otvorenie vozidla.

Jednostopový koncept Klement – nový trend mestskej mobility

Elektrické riešenie mobility Klement s jednoduchým a intuitívnym ovládaním predstavuje súčasný moderný a ekologický životný štýl. Futuristický jednostopový koncept patrí do oblasti mikromobility. Predstavuje sa ako ekologická alternatíva ku klasickému automobilu. Elektromotor, umiestnený v náboji zadného kolesa a vybavený integrovanou rekuperáciou brzdnej energie, dokáže koncept rozbehnúť až na maximálnu rýchlosť 45 km/h a dve batérie umožňujú dojazd vyše 60 km. Koncept tiež ponúka plnú konektivitu. V aplikácii je možné napríklad zistiť aktuálny stav nabitia batérií. Je tiež možné definovať oblasť, z ktorej koncept Klement nesmie vyjsť.

Karoq a Kodiaq  - nové prvky výbavy

Modely sa v Ženeve predstavia s inováciami, ktoré sa v priebehu roka budú ponúkať v štandardnej alebo voliteľnej výbave. Oba modely už majú na piatych dverách nápis ŠKODA. Obe autá budú môcť byť vybavené asistentom zmeny jazdného pruhu (Side Assist), ktorý dokáže upozorniť vodiča až na vzdialenosť 70 m. Adaptívny podvozok DCC bude v budúcnosti dostupný aj pre verzie s pohonom predných kolies. Ponuka motorov vozidla Škoda Karoq bude rozšírená o naftový motor 2,0 TDI s výkonom 140 kW (190 k) v kombinácii so sedemstupňovou prevodovkou DSG. Škoda Kodiaq bude vybavená novým systémom kontroly tlaku pneumatík so senzormi tlaku na každom kolese. Novinkou budú aj na želanie dostupné ventilované sedadlá pre Kodiaq Scout. Pre verzie RS a SPORTLINE budú môcť mať nové 20 palcové kolesá z ľahkej zliatiny Ignite.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo