2017-05-28 06:14:44
Parkovanie v Petržalke
Ilustračné foto
Zdroj: Jozef Vydra

Košice vyzývajú EEI, aby splnila harmonogram výstavby parkovacích miest

28. mája – Spoločnosť EEI sa bráni, že harmonogram prác výstavby parkovacích miest v Košiciach dodržiava.

Kde je teda pravda? Mesto Košice vyzvalo listom bratislavskú parkovaciu spoločnosť EEI, aby do konca augusta 2017 dôsledne splnila harmonogram riešenia statického parkovania, ktorý schválili poslanci mestského zastupiteľstva v júni minulého roka. Informovala o tom hovorkyňa Košíc Linda Šnajdárová.

      „Mesto Košice akceptuje faktory, ktoré objektívne predĺžili 37-týždňovú lehotu na splnenie harmonogramu, čiže dĺžku stavebných konaní, námietky zo strany občanov, zmeny v budovaní parkovacích miest navrhnutých mestom a nepriaznivé poveternostné podmienky. Je zároveň presvedčené o tom, že do konca augusta je možné zrealizovať všetky činnosti na dokončenie parkovacieho systému a preto trvá na dodržaní termínu, ktorým je 31. august 2017," uviedla Šnajdárová.
      Znamená to, že v rámci záväzku musí EEI preznačením zrealizovať 810 parkovacích miest. Mesto preto od spoločnosti požaduje, aby dokončila dopravné značenie. „V súvislosti s vybudovaním 728 nových parkovacích miest mesto žiada o dokončenie výstavby všetkých parkovacích miest s výnimkou tých, u ktorých mesto od ich výstavby predbežne z dôvodu požiadaviek občanov ustúpilo. Ide o 59 parkovacích miest," vysvetlila Šnajdárová.
      Mesto ďalej trvá na inštalácii a uvedení do prevádzky 24 kamier na rozpoznávanie ŠPZ a 14 bezpečnostných kamier. „Celkovo tak bude súčasťou nového riešenia statického parkovania v desiatich rezidentských zónach 45 kamier na rozpoznávanie ŠPZ a 40 bezpečnostných kamier tak, ako sa uvádza v harmonograme,“ dodala hovorkyňa mesta.
      Plnením harmonogramu riešenia statického parkovania v Košiciach sa už zaoberala aj komisia dopravy a výstavby pri Mestskom zastupiteľstve v Košiciach. Vzala na vedomie výzvu spoločnosti EEI. „Komisia odporúča, aby boli zo strany mesta Košice akceptované oprávnené podnety obyvateľov aj v prípade, ak už prebehlo stavebné konanie k výstavbe nových parkovacích miest v danej lokalite. V takom prípade zároveň odporúča primerané predĺženie plnenia harmonogramu a navrhuje nájsť v spolupráci s príslušnou mestskou časťou alternatívne riešenia výstavby nových parkovacích miest," doplnila Šnajdárová s tým, že komisia ďalej odporúča, aby sa nové parkovacie miesta, pokiaľ to je možné, nebudovali na úkor zelene, s výnimkou zdevastovanej a poškodenej.

Spoločnosť EEI tvrdí, že harmonogram výstavby parkovacích miest dodržiava a bude naďalej postupovať podľa pokynov mesta. „Spoločnosť EEI vo štvrtok 25. 5. na dopravnej komisii podrobne informovala, že plní všetky úlohy v zmysle platnej zmluvy, legislatívy a Slovenských technických noriem (STN). Všetky body, ktoré vyplývajú zo vzájomnej zmluvy s mestom, ako aj z platného harmonogramu, dodržiavame a budeme aj naďalej postupovať podľa pokynov mesta Košice,“ uviedla v mene spoločnosti EEI Lucia Chovanová.

Poznámka redakcie: zaujímavé je, že keď sa EEI uchádzala o zavedenie parkovania v Bratislave – Petržalke, bola to vtedy paradoxne košická firma. Miestni poslanci, ale aj obyvatelia Petržalky nesúhlasili s rozhodnutím starostu, ktorý dokonca podpísal zmluvu s firmou EEI a tá po silnom tlaku zo strany petržalských poslancov a hlavne ľudí, ktorí sa doslova vzbúrili, od zmluvy odstúpila. Dnes sa ukazuje, že to bolo dobré riešenie...

Hliadky dopravnej polície na 28.05.2017

jv
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo