2016-02-19 02:00:00
Parkovanie v Petržalke
Parkovanie v Petržalke
Zdroj: Jozef Vydra

NKÚ: Petržalský starosta pri parkovaní podliezol zákon aj obišiel zastupiteľstvo

19. februára – Vladimír Bajan pri schvaľovaní zmluvy na prevádzkovateľa parkovania obišiel miestne zastupiteľstvo.

      Samospráva tiež zámerne stanovila rozsah a trvanie zmluvy tak, aby nemusela vyhlasovať verejné obstarávanie. Skonštatoval to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), ktorý po podnetoch súťaž na parkovanie preveroval. Ako uviedla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková, nedostatky pritom našiel aj pri iných obstarávaniach mestskej časti pri obstarávaní tovarov, služieb a prác. Tie sa uskutočnili v roku 2014 a v prvom polroku 2015. 

     Systém vlani kritizovali občania i poslanci, sprevádzali ho podania nielen na NKÚ, ale aj na Úrad pre verejné obstarávanie. Mestská časť totiž uprednostnila obchodnú súťaž pred obstarávaním, keď tender "podliezla" len o jedno euro. Cenu totiž stanovila na 4 999 999 eur. Argumentovala pritom, že postupovala zákonne, lebo nechcela do systému vpustiť špekulantov. Niektorí poslanci tiež starostovi vyčítali, že zmluvu s firmou EEI podpísal svojvoľne, bez súhlasu zastupiteľstva. Starosta tvrdil, že zmluva neprišla na rokovanie poslancov, lebo sa takto dohodol s predsedami klubov.
      NKÚ tak po podnetoch urobil v mestskej časti kontrolu. Sústredil sa napríklad aj na výpočet celkovej ceny zákazky. "Celková hodnota zákazky síce predstavovala v prvej analýze sumu 4 961 250 eur a v druhej sumu 4 978 701 eur, obidve však obsahovali matematické chyby vo výpočtoch a po prepočítaní sa sumy pohybovali vo výške nad päť miliónov eur," uviedla hovorkyňa. Kontrolóri tak konštatujú, že z prílohy k súťažným podkladom a z ustanovenia zmluvy vyplynul zámer stanoviť rozsah a trvanie zmluvy tak, aby nebol dosiahnutý finančný limit podľa zákona o verejnom obstarávaní.
      Uzatvorenie zmluvy na prevádzku parkovacieho systému, z ktorej vyplýval záväzok vyplatiť sumu až do päť miliónov eur, možno tiež podľa NKÚ zaradiť do skupiny najdôležitejších právnych úkonov týkajúcich sa majetku mestskej časti. "Kontrolóri sú toho názoru, že takýto právny úkon mal byť preto schválený miestnym zastupiteľstvom v súlade so zákonom o obecnom zriadení. Neuplatnenie tohto ustanovenia zákona nie je možné zdôvodniť argumentáciou, že osobitnú povinnosť zabezpečiť schválenie koncesnej zmluvy miestnym zastupiteľstvom nezakotvujú ani zásady hospodárenia a nakladania s majetkom," poukázala hovorkyňa.
      NKÚ tiež poukazuje na nález Ústavného súdu SR z roku 2009, podľa ktorého je oprávnenie starostu obce uskutočňovať právne úkony vo veciach nakladania s obecným majetkom spojené s právom obecného zastupiteľstva schvaľovať najdôležitejšie úkony ako podmienku platnosti týchto právnych úkonov. "A to bez ohľadu na to, či obecné zastupiteľstvo schváli zásady hospodárenia s majetkom obce ako záväzného aktu obecného zastupiteľstva," dodala hovorkyňa. Tým, že pred podpisom starostu teda miestne zastupiteľstvo neprerokovalo základné náležitosti zmluvného vzťahu, mestská časť podľa NKÚ nepostupovala v súlade so zákonom o obecnom zriadení.
      Úrad pripomína, že ak by mestská časť postupovala pri výbere prevádzkovateľa podľa zákona o verejnom obstarávaní, proces by bol transparentný, otvorený a odstránili by sa pochybnosti o súťaži. "Zároveň nielen poslanci, ale aj verejnosť by mohla byť aktívne zapojená do jedného zo strategických projektov mestskej časti," dodáva hovorkyňa.
      Parkovací systém však mestská časť teraz ani nerozbieha. Spoločnosť EEI, ktorá mala v Petržalke nové parkovanie prevádzkovať, totiž vlani v októbri odstúpila od zmluvy. Argumentovala, že útoky na spoločnosť a znevažovanie jej dobrého mena či odbornosti už prekročili únosnú mieru a diskusia sa stala emocionálna a neodborná.
      So závermi kontroly na základe rozhodnutia predsedu NKÚ sa bude musieť oboznámiť starosta Petržalky i miestne zastupiteľstvo. O postupe v tejto veci budú následne rozhodovať miestni poslanci. NKÚ o výsledkoch kontroly tiež informoval Generálnu prokuratúru SR.

Petržalka označila kontrolu NKÚ k parkovaniu za pochybnú, obrátila sa na Generálnu prokuratúru

Celá kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) k výberu prevádzkovateľa parkovania je pochybná a zrejme bola nezákonná. Aj takto dnes reagovala bratislavská Petržalka na zistenia, ktoré NKÚ v mestskej časti odhalil. Úrad po kontrole totiž skonštatoval, že starosta pri schvaľovaní zmluvy o parkovaní obišiel miestne zastupiteľstvo aj podliezol zákon o verejnom obstarávaní, keď zákazku stanovil len o jedno euro nižšiu. Samospráva sa s podnetom obrátila na Generálnu prokuratúru SR, informovala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.
      Mestská časť poukazuje na to, že spôsob výberu dodávateľa i stanovenie celkovej výšky zákazky už preveroval Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý je podľa nej zo zákona jediný kompetentný túto vec posudzovať. "A konštatoval, že sme postupovali v súlade so zákonom. NKÚ v tomto bode svojej kontroly postupoval nad rámec svojich kompetencií," odkázala Platznerová.
      Zopakovala tiež, že samospráve dali ešte minulý rok za pravdu aj okresná a krajská prokuratúra. "V stanovisku zo septembra 2015 bratislavská prokuratúra konštatuje, že nedošlo k žiadnemu pochybeniu pri uzatváraní (podpise) koncesnej zmluvy," podotkla hovorkyňa. To, že zmluva mala byť v zmysle zákona o obecnom zriadení predmetom schvaľovania miestnym zastupiteľstvom, je podľa samosprávy v danom kontexte len administratívnym úkonom. "Keďže podpis zmluvy vyplýva priamo zo zákona."
      NKÚ podľa mestskej časti tiež neprijal ani jednu z námietok samosprávy, ktoré sú obsiahnuté v 14-stranovom vyjadrení k protokolu úradu z januára. "Kontrolu vykonávali ľudia, ktorí na to neboli spôsobilí. Odvolávali sa na ustanovenia zákonov, ktoré sa predmetnej súťaže netýkali. NKÚ sa tiež opiera o už neplatný výklad Ústavného súdu a vytrháva svoje stanovisko z jeho celého kontextu. Kontrolóri nezohľadnili ani našu voľbu vybrať sa náročnejšou cestou, formou obchodnej verejnej súťaže s prísnejšími podmienkami. Nezohľadnil ani to, že poslanci postupy samosprávy priebežne schvaľovali," uviedol prednosta petržalského miestneho úradu Miroslav Štefánik. Mestská časť preto nesúhlasila so záverečnou zápisnicou z kontroly a podpísala ju s výhradami. Úrad tiež obviňuje zo zaujatosti.
      "Generálna prokuratúra SR eviduje podnet Mestskej časti Bratislava – Petržalka na preskúmanie postupu NKÚ pri kontrole hospodárenia s finančnými prostriedkami a nakladaním s majetkom v tejto mestskej časti," reagovala hovorkyňa GP Andrea Predajňová. Vo veci už bol podľa jej slov od NKÚ vyžiadaný príslušný spisový materiál. "Momentálne čakáme na jeho predloženie," dodala.

Hliadky dopravnej polície na 19.02.2016

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 27 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Golf modrá, Škoda Superb sivá metalíza
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Fabia modrá
BA – mesto Škoda Superb čierna
BA – mesto Škoda Fabia biela
okres MA, PK, SC VW Golf modrá
Trnavský kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 VW Golf biela, VW Passat čierna, Audi strieborná
okres Skalica Kia cee´d hnedá
okres Senica Škoda Fabia modrá
okres Trnava VW Golf sivá
TT kraj VW Passat čierna
Trenčiansky kraj 16 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 4 neoznačené hliadky polície
Diaľnica D1 VW Passat modrá
okres Nové Mesto nad Váhom a Myjava Škoda Fabia modrá
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Trenčín a Ilava VW Golf modrá
Nitriansky kraj 27 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia cee´d hnedá, VW Golf biela, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Fabia zelená
okres Levice Škoda Fabia biela, Škoda Fabia modrá
okres Komárno Škoda Octavia strieborná, Škoda Fabia modrá
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 15 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf sivá
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela, VW Passat čierna
okres Revúca VW Golf čierna
okres Rimavská Sobota Škoda Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela, VW Passat modrá
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá, VW Golf modrá
okres Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo Škoda Fabia modrá
okres Liptovský Mikuláš VW Golf sivá
okres Martin, Turčianske Teplice Škoda Fabia biela, Seat Leon strieborná, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča VW Golf tmavomodrá, 2 x Škoda Superb čierna
Prešovský kraj 23 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 12 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 VW Passat čierna, Audi A4 kombi čierna, Škoda Superb Combi čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Humenné Škoda Fabia sivá
okres Kežmarok VW Golf modrá
okres Prešov Škoda Fabia modrá, Škoda Superb čierna, VW Golf modrá
okres Stará Ľubovňa        VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
okres Vranov nad Topľou Škoda Fabia biela
Košický kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
okres Košice – okolie Škoda Superb čierna, VW Passat červená, Škoda Fabia biela,
okres Košice VW Golf Variant čierna
okres Michalovce, Sobrance VW Golf sivá, Škoda Fabia modrá
okres Trebišov Škoda Fabia biela

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie.

jh
ZDROJ: TASR, minv.sk, red.

Komentáre k článku


Stream naživo