2016-07-15 01:50:00
Richard Raši
Richard Raši
Zdroj: SITA

Primátor Košíc Raši tvrdí, že nový systém parkovania prináša výsledky

Primátor mesta Košice Richard Raši tvrdí, že systém parkovania prináša prvé pozitívne výsledky.

Primátor Košíc Richard Raši tvrdí, že nový systém regulovaného parkovania, ktorý v meste platí od 1. júla tohto roka, spustili pre to, aby mohli Košičania s trvalým pobytom v rezidentských lokalitách zaparkovať pohodlne tam, kde bývajú. Vytvorenie desiatich nových rezidentských zón prináša podľa jeho slov po prvých dňoch prvé pozitívne výsledky, rezidenti dokážu zaparkovať na miestach, kde to doteraz nebolo možné.

"Celá investícia súkromnej spoločnosti vo výške dvoch miliónov eur, ktorá nový parkovací systém buduje, teda 1500 nových parkovacích miest, parkomaty, bezpečnostné kamery na odstavných parkoviskách a podobne, sa stane po šiestich rokoch bezodplatne majetkom mesta Košice. Príjmy z pokút vybratých Mestskou políciou v Košiciach od nerezidentov či Nekošičanov budú výhradne príjmom mesta, tak ako doteraz," uviedol primátor Raši.

Polovica z príjmu za predaj rezidentských kariet, doteraz ich bolo predaných viac ako 3200 a polovica z príjmu za parkovné na novovybudovaných parkovacích miestach v nových rezidentských lokalitách bude podľa jeho slov ziskom mesta Košice.

"Mesto Košice sa pritom nebude musieť starať o údržbu a prevádzku parkovacieho systému a nových parkovacích miest. Naopak, bude investovať tieto príjmy z parkovného späť do rezidentských lokalít podľa požiadaviek ich obyvateľov, napríklad na inštaláciu uzamykateľných kontajnerovísk, rekultiváciu zdevastovanej zelene a rozširovanie zelených plôch, na opravu chodníkov, skvalitnenie verejného osvetlenia, výstavbu ďalších detských ihrísk, športovísk a podobne," skonštatoval primátor.

Po prvých mesiacoch fungovania nového systému parkovania a vyhodnotení pripomienok budú môcť podľa jeho slov systém modifikovať tak, aby v prípade dostatočných parkovacích kapacít pre obyvateľov s trvalým pobytom, mohli parkovať aj iné špecifické skupiny, napríklad podnájomníci. Ako ďalej uviedol, Košičania sa so svojimi podnetmi a pripomienkami týkajúcimi sa parkovania môžu obrátiť na Magistrát mesta Košice.

"Zmluva s prevádzkovateľom nového parkovacieho systému bola uzavretá v roku 2012. Koncepciu statickej dopravy mesta Košice schválilo 9.2.2015 na rokovaní mestského zastupiteľstva 25 z 34 prítomných poslancov. Harmonogram riešenia statického parkovania schválilo 22.6.2015 na rokovaní mestského zastupiteľstva 30 z 39 prítomných poslancov. Všeobecne záväzné nariadenie mesta Košice o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice odsúhlasilo 22.6.2015 takisto na rokovaní mestského zastupiteľstva 28 z 39 prítomných poslancov," vysvetlil primátor.

Primátor tvrdí, že od schválenia týchto dokumentov celý rok nikto z poslancov písomne ani iným spôsobom nedoručil svoje odborné pripomienky k pripravovanému systému regulovaného parkovania napriek tomu, že systém bol jasne zadefinovaný. Reagoval tým na protesty, ktoré sa proti parkovacej politike v Košiciach vedú.

"Ani poslanec Polaček, ktorý sa v súčasnosti štylizuje do pozície politického lídra oponentov, nemal odborné pripomienky a ani ich verejne neprezentoval. Naopak, spolitizoval túto tému takým spôsobom, že oponenti nového parkovacieho systému odmietajú o nej diskutovať v odbornej rovine a žiadajú, aby bola zrušená zmluva s prevádzkovateľom parkovacieho systému. Pán Polaček pritom veľmi dobre vie, čo by znamenalo odstúpenie od zmluvy - druhú kauzu Strelingstav a súdny spor s finančnými dôsledkami pre mesto Košice," uviedol Raši.

Nový parkovací systém, ktorý podobným spôsobom funguje v Prahe a na Slovensku v Banskej Bystrici a Zvolene, je podľa Rašiho jedným z krokov dlhodobej stratégie rozvoja mestskej hromadnej dopravy v Košiciach tak, ako je tomu vo všetkých vyspelých európskych mestách. "V roku 2015 sme v Košiciach investovali do modernizácie MHD viac ako 120 miliónov eur a v nasledujúcich dvoch rokoch chceme preinvestovať do ďalšej modernizácie električkovej dopravy takmer 80 miliónov eur," dodal primátor.

Košickí mestskí poslanci schválili v polovici júna bratislavskej spoločnosti EEI prenájom viacerých úsekov miestnych komunikácií na dočasné parkovanie motorových vozidiel. Tento krok sa stretol s vlnou nevôle a aktivisti zvolali viacero protestov a zbierajú podpisy pod petíciu, ktorou chcú dosiahnuť zmenu koncepcie parkovania v meste. Situácia bola svojho času mimoriadne vyhrotená o čom svedčí aj tento text.

Spoločnosť EEI sa mala postarať o parkovanie aj v Bratislavskej Petržalke, no tam po vlne silného odporu zo strany poslancov zastupiteľstva i občanov z parkovania od tejto firmy nakoniec nič nebolo. EEI tiež figuruje pri spore o parkovanie v Michalovciach, kde občania spisujú petíciu proti tomu, aby sa o parkovanie starala súkromná spoločnosť. 

Hliadky dopravnej polície na 15.07.2016

Úsek Typ a farba vozidla
Bratislavský kraj 29 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 9 neoznačených hliadok polície
D1 Škoda Superb hnedá, VW Passat čierna
D2 VW Golf modrá, Škoda Superb sivá metalíza
okres Senec Škoda Fabia modrá
BA – mesto Golf modrá
BA – mesto Fabia biela
BA – mesto Škoda Fabia modrá
okres MA, PK, SC Leon sivá
Trnavský kraj 18 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 7 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1, Rýchlostná cesta R1 Audi A4 strieborná, VW Golf biela, VW Passat čierna
okres Galanta VW Golf biela
okres Senica Fabia modrá
okres Trnava VW Golf sivá, Škoda Superb čierna
Trenčiansky kraj 12 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 5 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 VW Passat modrá
okres Partizánske VW Golf modrá
okres Považská Bystrica a Púchov Škoda Fabia modrá
okres Prievidza Golf modrá
okres Trenčín a Ilava VW Golf modrá
Nitriansky kraj 20 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Nitra a Zlaté Moravce Kia Ceed hnedá, Škoda Superb sivá
okres Nové Zámky Škoda Superb hnedá, Kia Ceed hnedá
okres Levice VW Golf čierna, Golf sivá
okres Komárno Fabia modrá, Golf sivá
okres Topoľčany Škoda Fabia sivá, Superb sivá
okres Šaľa Škoda Fabia modrá
Banskobystrický kraj 14 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
okres Banská Bystrica VW Golf sivá, biela
okres Brezno Kia cee´d biela
okres Lučenec Škoda Fabia biela
okres Revúca VW Golf čierna, VW Passat čierna
okres Rimavská Sobota Fabia biela
okres Veľký Krtíš Kia cee´d biela
okres Zvolen VW Golf biela
okres Žiar nad Hronom Škoda Fabia biela
R1 KDI DO (okres BB,ZV,ZH,ZC) Škoda Superb čierna
Žilinský kraj 15 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 10 neoznačených hliadok polície
okres Čadca, Kysucké Nové Mesto Škoda Fabia modrá, VW Golf čierna
okres Liptovský Mikuláš, Ružomberok VW Golf sivá, Audi A4 čierna
okres Martin, Turčianske Teplice  Seat Leon strieborná, VW Passat modrá
okres Žilina, Bytča VW Golf modrá,  Škoda Superb čierna 2x
Prešovský kraj 22 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 11 neoznačených hliadok polície
Diaľnica D1 Audi A4 kombi čierna, Seat Leon strieborná, Škoda Superb Combi čierna, Škoda Superb sedan čierna, VW Passat čierna
okres Bardejov Škoda Fabia biela
okres Humenné Škoda Fabia sivá
okres Prešov Fabia modrá, Golf modrá
okres Vranov n/T Škoda Fabia biela
okres Stará Ľubovňa        VW Golf čierna
okres Svidník Škoda Fabia biela
Košický kraj 24 hliadok na označených policajných vozidlách a motocykloch a 4 neoznačených hliadok polície
okres Košice vw pASSAT červená
okres Košice VW Golf Variant čierna
okres Michalovce, Sobrance Škoda Fabia modrá
okres Trebišov Škoda Fabia biela

Zmena je vyhradená podľa vývoja aktuálnej dopravno-bezpečnostnej situácie

jh
ZDROJ: TASR, Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo