2017-11-20 04:00:00
Arthur Tussik BMW 7
Arthur Tussik BMW 7 oprava
Zdroj: Arthur Tussik

VIDEO: BMW zničené pri totálke vyzerá po oprave v Rusku ako nové

Nič nie je nemožné – ani opraviť auto, ktoré už nemalo nárok na nič, iba ak na šrotovisko.

Lenže... to by nemohol byť na svete macher, ktorý opraví aj karosériu auta pokrčenú takmer ako plechovku od piva. Meno Arthur Tussik vám asi nie je celkom známe, ale už ho poznáte aj z našich stránok. Predstavili sme totiž kreácie, ktoré dokázal dostať z automobilového záhrobia späť do života.

Noví majitelia takýchto áut sú radi, že majú auto za zlomok pôvodne ceny. Vlastne iba dovtedy, kým nezistia, čo bolo to opravené auto predtým. Nuž, zvyčajne vrak, po ktorom sa neobzrie nikto iný, iba tento YouTuber a zároveň šikovný (to sa musí uznať) opravár. Skôr by sa patrilo označiť ho za umelca, ktorý vdýchne nový život a dušu autám, pôvodne určeným úplne na odpis.

Urobiť z úplne zničeného auta pojazdného krásavca – to je naozaj umenie. Lenže cítili by ste sa v takom auto dostatočne bezpečne? Pred časom nechala značka Škoda opraviť dve autá po nehode. Jedno predpísaným postupom v autorizovanom servise, druhé v zmluvnom, kde opravu urobili alternatívne. Výsledok po opätovnom crashteste bol evidentne v neprospech druhého postupu...

Zdroj: Arthur Tussik

Pýtate sa ale aj vy, prečo to Arthur Tussik robí? Ťažko povedať, ale kriesi autá, ktoré vstávajú z mŕtvych, ako Fénix z popola. Možno v Rusku rátajú poisťovne totálnu škodu podľa svojského výpočtu nákladov na opravu. Takže ani výrazné poškodenie auta nemusia posudzovať ako totálnu škodu. Arthur sa po modeloch Škoda Octavia, Škode Yeti a BMW 750 Li teraz znova pustil do prémiovej triedy – dokázal opraviť nabúrané BMW 7. Urobil to naozaj veľmi pekne. Ale ako nové už určite jazdiť nebude...

Veď len si to pozrite: úplne ohnutá strecha po silnom bočnom náraze a celkom „oholená“ predná časť. Zrejme by každý „poisťovák“ nekompromisne vyniesol ortieľ totálnej škody. Aspoň v našich končinách. YouTuber a opravár Arthur Tussik však dokázal aj takto zničené BMW radu 7 minulej generácie opraviť na prvý pohľad na nepoznanie od nového, alebo skôr nepoškodeného auta.

Rovnanie karosérie je všeobecne úplne legitímnym spôsobom opravy. Pri takto poškodených autách sa však už nezvykne aplikovať príliš často. Arthur Tussik sa napriek tomu pustil do generálnej opravy. Jej priebeh si môžete pozrieť na videu, kde komentuje svoje postupy. Celý proces opravy trval 27 dní. Šikovnosť opravára oceňujeme, ale aj keď za lacný peniaz, takúto kúpu nemožno považovať za životnú šancu...

Zdroj: Arthur Tussik

Ak pri predaji nedostane záujemca plnú dokumentáciu, čo bolo s autom pred opravou, je to poriadne drsná bazárová pasca. Argumenty o „pár škrabancoch, ktoré bolo nutné prelakovať“ neobstoja. Takých príbehov nie je vo svete motorizmu, žiaľ, málo... Podľa nášho názoru však takéto auto nemá na ceste čo hľadať.

Nuž, ale ak „auto“ priviezli napríklad z Nemecka, opravili v Litve a skončí nakoniec niekde v Rusku, ktoré ani nemá sieť STK, nový majiteľ nemá šancu sa dozvedieť, čo za vrak to kúpil.

Jozef Vydra
ZDROJ: Arthur Tussik, www.thedrive.com

Komentáre k článku


Stream naživo