2015-06-06 10:39:33
Tata Nano - losí
Tata Nano nezvládlo losí test ani pri 30 km/h
Zdroj: Focus.de

VIDEO: Najlacnejšie auto sa pri teste prekopŕclo už pri 30 km/h

Pre vozidielko Tata Nano na to stačilo tak málo: prejsť zákrutu a zatočiť volantom...

Takzvaný losí test, ako špeciálny úhybný manéver sa bežne odohráva v rýchlosti 60-80 km/h. Tata Nano sa rozbehlo iba na 30 km/h a zatočilo, skončilo na boku.

Hoci sa európska organizácia Euro NCAP a americký inštitút IIHS snažia vo svojich testoch čo najviac priblížiť realite pri skúmaní bezpečnosti áut, jednu oblasť pri svojich postupoch nemajú zahrnutú: je ňou losí test. Je to úhybný manéver, ktorý prišiel zo Škandinávie, kde sa na tamojších cestách najmä v minulosti objavovali statné zvieratá, ktorými losy sú, možno aj častejšie ako automobily.

Tento test zaujal verejnosť a získal si pozornosť celého sveta najmä v roku 1997. Vtedy sa magazín Teknikens Värld rozhodol vyskúšať novinku na trhu - nový Mercedes-Benz triedy A. Možno si pamätáte, ale trojcípa hviezda vtedy skončila neslávne, lebo pri náhlom vyhýbacom manévri model stratil kontakt s vozovkou a prevrátil sa. Na vine bola absencia ESP, aspoň podľa vyhlásenia značky, ktorá sa musela vynasnažiť napraviť si pošramotenú povesť. Ale nakoniec sa jej to s vynaložením úsilia podarilo.

My sa dnes však nebudeme venovať losiemu testu, ale pozrieme sa na indické auto Tata Nano, teda najlacnejšie auto sveta. Pred istým časom malo nemalé ambície zažiariť aj na Starom kontinente. Našťastie sa však na európske cesty nedostalo, lebo sa mu počas bezpečnostných testov nedarilo práve najlepšie. To je tá dobrá správa, hoci by mohla mrzieť jeho cena. Ale ak je niečo lacné, asi to bude na úkor niečoho. V tomto prípade zrejme na úkor bezpečnosti...

Zdroj: Focus.de
Zdroj: Focus.de

V prípade modelu Tata Nano nehľadajte už spomínané ESP či ABS. To samo osebe by nemusel byť zásadný problém, ale hoci nie sme ich obdivovateľmi, neznamená to, že nemajú svoj zmysel. Hlavne model ako Nano by stabilizáciu potreboval, lebo úzke a vysoké auto, navyše na pneumatikách úzkych ako galusky veľkou stabilitou nemôže ovplývať.

Dôkaz prichádza v podobe videa, na ktorom vidno, ako sa indické autíčko so štyrmi ľuďmi na palube a výkonom necelých 26 kilowattov (35 koní) rozbehne na nie príliš závratnú rýchlosť 30 km/h. Potom vodič otočí volantom doprava. Nebolo to extrémne, no ukázalo sa, že počas tejto činnosti neponúkne Nano takú stabilitu, aby skončilo po tomto ľahkom manévri na všetkých štyroch kolesách. Môžete si podrobne (v rámci kvality videa) a do detailu prezrieť jeho podvozok.

Výsledkom nepodareného manévru okrem pokrčenej karosérie bola aj zlomená ruka vodiča. Bežne sa autá pri losom teste rozbehnú na 60, či dokonca až 80 kilometrovú rýchlosť. Tá by bola pre toto auto, presnejšie pre jeho posádku pravdepodobne vražedná.

Ukáalo sa tak, že je nakoniec dobre, že európske cesty nezaplavili lacné indické autá, ktoré postupne stráca svoje sympatie aj v krajine vzniku a po iných problémoch (nevysvetlené požiare niekoľkých áut) nepomohla ani ponuka vznetového motora. Hoci od superlacnéo auta nemožno očakávať jazdné vlastnosti na úrovni superšportového vozidla, prevrátenie pri takomto banálnym manévri nemožno (s určitou dávkou humoru) prepáčiť ani pri fúriku, nieto pri prostriedku na prevážanie ľudí.

 

Keďže to video bolo naozaj krátke (čo by sa ešte dalo vidieť?), pridávame kompiláciu ďalších podobných momentov iným modelov – možno to bude zaujímavejšie pozeranie...

Jozef Vydra
ZDROJ: Focus.de

Komentáre k článku


Stream naživo