2015-02-22 04:00:00
Robotický kôň z Číny
Robotický kôň z Číny

VIDEO: Čínsky farmár si postavil robotického koňa, má ho namiesto traktora

Robokôň je pomalý, nepohodlný a hlučný, ale vraj ho používa, lebo je lacnejší, ako živý.

Takto to vyzerá, keď niekto nepochopí evolúciu. Konkrétne čínsky farmár Su Daocheng, ktorý sa stal hrdým majiteľom robotického koňa. Vraj ho vyšiel lacnejšie, ako keby si mal kúpiť ozajstného, alebo dokonca traktor. Nie je to iba nejaká turistická kuriozita, čínsky farmár s ním vážne obrába pole a dokonca na robocopovi – prepáčte robokoňovi, aj jazdí do mesta.

Už sme tu mali rôzne pikošky, kuriozity a neuveriteľné zaujímavosti. Teraz prichádza z Číny vynález, ktorý je dostatočne unikátny a k tomu ešte aj bizarný. Robokôň, alebo mechanický chodiaci robot, má totiž hlavu, štyri nohy a telo skoro ako kôň. Dokonca sa na ňom aj podobne sedí – vysoko, hoci nie celkom ako na chrbte koňa - obkročmo v sedle. Ale žeby si ho niekto pomýlil so skutočným živým koňom, nie je pravdepodobné.

Čínsky farmár Su Daocheng si postavil tohto robotického koňa, lebo zistil, že jeho prevádzka je lacnejšia, než keby mal auto, či keby živil skutočného koňa. Darmo, ani ten ovos nie je zadarmo... Skutočne ho teda používa – obrába ním pole, ale tiež vraj občas jazdí ulicami Š'-jenu, mesta v provincii Chu-pej uprostred Číny.

O pohon sa stará motor z motokáry a robotický „kôň“ zatáča podobne, ako auto, keď jazdec otočí volantom jeho prednú časť aj s nohami. Tie sa hýbu ako pri skutočnom koňovi, len akosi pomaly. Z videa totiž vidno, že skutočný kôň je rýchlejší. Aj keby ste išli pešo, tejto monštruóznej konštrukcii by ste ľahko utiekli. A jazda tiež nie je ani trochu pohodlná. Dosť pochybností máme hlavne k pomocným kolieskam za „prednou nápravou“, čiže za predným párom nôh. Tie zadné ešte ujdú, ale tie predné, akoby ich transplantovali z celkom iného robo... koňa. Dokonca ktovie, ako stabilný je tento „povoz“ v teréne, keďže má ťažisko veľmi vysoko.

No, možno si aj vy poviete – ak sú informácie o skutočnom používaní pravdivé, prečo nie... Možno ide o dobre mierenú reklamu. Veď keby Su Daocheng jazdil na koni či na traktore, kto by o ňom písal na opačnom konci sveta? Hoci tento dôvod asi nebol ten prvotný a pravý, aby zostrojil takúto mechanickú vec. Asi ide naozaj o nepochopenie evolúcie, kde sa nemá priamo zamieňať živý tvor jeho mechanickým dvojníkom. Možno keby ho vedel nahradiť úplne a bezprostredne, bolo by to niečo iné. Takto sa asi ťažko podarí robokoňovi svojou efektivitou zatieniť traktor. Nepripomína to aj vám snahu udržať pri živote napríklad elektrické písacie stroje? Aj tie sa už podarilo prekonať podstatne efektívnejšími riešeniami. No ale zase treba uznať, že farmár to má celkom v ruke – nielen pri výrobe, aj pri „šoférovaní“...

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com

Komentáre k článku


Stream naživo