2014-08-12 09:25:29
Zápcha na Taiwane
Zápcha na moste v hlavnom meste Taiwanu - v Taipei.
Zdroj: taiwanreview.nat.gov.tw

VIDEO: Takto funguje naozaj dobre organizovaný (dopravný) chaos

Dopravné zápchy na Taiwane sú pre nás nepochopiteľné, no ako dokonale fungujúci organizmus

Zdajú sa vám kolóny nekonečné a hodiny strávené za volantom zbytočné? Máme riešenie: presadnite na skúter.

„Ohó, dobrý nápad, ale je to riešenie?“ spýta sa asi nejeden z vás. Veď záplava približovadiel v jednej stope nemusí byť vyhovujúca pre všetkých. To je pravda, hlavne v našich končinách. Máme však pre vás ukážku toho, ako to funguje na skoro opačnom konci sveta. Pozrite sa s nami na Taiwan, kde sa to malými motorkami len tak hemží. Dokonca máte pocit, akoby tam autá ani nemali a celé to mravenisko jazdí len a výhradne na motocykloch. Jeden motocykle zaberie oveľa menej miesta pri parkovaní aj počas jazdy, odvezie minimálne jedného (alebo dvoch) ľudí podobne ako väčšina áut...

Už aj vy tušíte rozuzlenie? Veď koľkokrát ste si pri posúvaní sa v kolónach vraveli, že by vám práve v tomto momente bolo lepšie na malom motocykli, ktorý sa zmestí do každej „fugy“ a obchádza tak rozhorčených vodičov v silných, ale takmer stojacich autách? Ani sa netreba čudovať, pretože tento druh dopravy je spolu s bicyklom a mestskou hromadnou dopravou asi jeden z najrýchlejších spôsobov prepravy.

Zdroj: taiwanreview.nat.gov.tw
Zdroj: taiwanreview.nat.gov.tw

Lenže aj veľa dobrého škodí a čoho je veľa, toho je už príliš. Žiarivým príkladom tohto pravidla je nasledujúce krátke video, ktoré zachytáva ukážku premávky v hlavnom meste Taiwanu, v Taipei. Ako inak, na motocykloch, kde množstvo ľudí na skútroch naozaj pripomína už spomínané preplnené mravenisko. Tentoraz zaplnili zjazd z mosta, aby sa mohli integrovať, či rozptýliť do premávky. Je to zaujímavé, že pohyb v takýchto hustých kolónach je mnohokrát rýchlejší ako čokoľvek iné. Musela sa mu prispôsobiť aj ohľaduplnosť vodičov - aj zdanlivý chaos je preto skutočne organizovaný.

Ako by to dopadlo u nás, radšej ani nechceme vedieť, ale toľko tolerancie na jednom mieste – to sa jednoducho len tak nevidí. Kde tí Taiwanci na to chodia? Ozaj všimli ste si, že celú tú masu nikto "neorganizuje" neriadi a nekontroluje?

Jozef Vydra
ZDROJ: taiwanreview.nat.gov.tw

Komentáre k článku


Stream naživo