2013-07-22 06:30:00
 Honda's Mean Mower
Honda's Mean Mower je najrýchlejšia kosačka na svete.
Zdroj: Honda UK

Honda Mean Mower dokáže ísť vyše 200 kilometrov za hodinu - ale je to kosačka na trávu!

Vyzerá ako traktorová kosačka, vie aj pokosiť trávu, no na to nie je určená a rýchlosť jej určite nechýba.

MeanMower schová do vrecka aj Porsche 911. Pri šprinte dosiahne stovku za štyri sekundy, maximálka by mala byť 209 km/h. Mala by byť je ten správny tvar, lebo zatiaľ s ňou nikto tak rýchlo nešiel.

Dokonca aj populárny Stig zo známeho britského programu Top Gear si ju vyskúšal a okrem kosenia trávnika popri trati jej poriadne "popreháňal pierka", no napriek tomu išiel na nej iba okolo 160 km/h. Čomu sa čudujete? Odvaha tomuto jazdcovi určite nechýba, napriek tomu za tým môžu byť nie technické obmedzenia, ale skôr psychologická brzda jazdca.

Táto malá motorová beštia totiž má síce celkom nový podvozok a celú konštrukciu, ale nemá žiadne bezpečnostné pásy... Pri jazde však vydáva "kravál" ako poriadne pretekársky špeciál – až 130 decibelov.

Pôsobivé na tomto vozidielku je, že na prvý pohľad okrem kolies od ATV vyzerá celkom rovnako ako kosačka, čo má doma zaparkovanú sused od vedľa. Zdanie klame.

Honda Mean Mower má celkom nový rám z vysokopevnostnej ocele a na ňom namontovaný podvozok a kolesá z pretekárskej štvorkolky. Miesto pôvodného koša na trávu okupuje palivová nádrž a chladiče motora. Namiesto toho štandardného je to litrový motor z motocykla Honda VTR Firestorm, ktorý je spojený so šesťstupňovou prevodovkou s radením páčkami pod volantom. Výkon 81 kW (110 k) a krútiaci moment 96 Nm zaručujú nadštandardné dynamické parametre. Celok završuje výfukový systém Scorpion. Pre vodiča je určená špeciálna športová sedačka Cobra, riadenie prevzala táto mašinka z vozidla Morris Minor.

Prečo spomíname Top Gear? Britská pobočka Hondy spolu s tímom zo seriálu BTCC (British Touring Car Chapionship) Team Dynamics a týmto britským magazínom sa dali dohromady a pripravili rýchly kosiaci špeciál. Jednou z podmienok bolo, aby MeanMower vedel aj kosiť... Splnili to dva elektromotory, ktoré rozkrútia trojmilimetrové oceľové lanko na 4 000 otáčok za minútu. Hoci to nebude najlepší nástroj na kosenie, Mean Mover to dokáže až do rýchlosti 24 km/h, ale aj to je dvojnásobne viac, ako pôvodná kosačka HF2620.

Smutná správa na záver pre priaznivcov adrenalínu: Honda neuvažuje o sériovej výrobe tejto špeciálnej kosačky. No, neviem, kto by ju dokázal (s)krotiť  a cena, za ktorú by sa ponúkala, by asi mnohým vyrazila dych. Vlastne pri sériovej výrobe by mohla klesnúť. Kam až, ani sa neodvažujeme odhadnúť, ale bolo by to porovnateľné ako za auto vyššej triedy (pravdepodobne).

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda UK, carscoop.com

Komentáre k článku


Stream naživo