2013-11-13 11:30:00

Čo je lepšie na snehu? 4x4 na letných, alebo 4x2 na zimných gumách?

A potrebuje auto s pohonom 4x4 vôbec zimné pneumatiky? Na tieto, ako aj na ďalšie otázky sa zameral AutoExpress v nasledujúcom videu.

Už sme videli veľa testov, kde sa proti sebe postavili rovnocenné autá obuté na letných aj na zimných pneumatikách. Vieme, že zimné pneumatiky sú na snehu omnoho, omnoho lepšie, vieme tiež, že sú lepšie aj v prípade, že je vozovka suchá, no teplota sa pohybuje pod siedmimi stupňami Celzia. Ako je to pri pohone 4x4?

Keď sa povie štvorkolka, každý si hneď vybaví akú stabilitu/zábavu poskytuje pohon všetkých kolies na zasnežených cestách/necestách. Stačia na tú zábavu aj letné pneumatiky? Kto už mal tú česť vyskúšať si rozdiel, odpoveď pozná. Avšak len málokto vie aký veľký ten rozdiel v skutočnosti je.

V teste proti sebe postavili dva Fordy Kuga. Obe Kugy sú takmer rovnaké. Obe majú naftové motory 2,0 TDCi a obe majú manuálnu prevodovku Jedna Kuga má stály pohon prednej nápravy, druhá zas „nestály“ pohon oboch náprav.

Tím AutoExpressu zamieril na umelú krytú zjazdovku v strede Británie. Aby bolo vidieť, aký je rozdiel medzi autami, najprv postavili proti svahu Kugu 4x2 s letnými pneumatikami. Výsledná prejdená vzdialenosť bola doslova smiešna. Samozrejme, ak by sa vodič s autom viac rozbehol, prešiel by podstatne viac. Avšak potom by sa musel rozbehnúť aj so zimnými gumami, a to by sa mu svah rýchlo minul...

Následne sa proti sebe postavili 4x2 Kuga na zimných gumách a Kuga 4x4 na letných. Výsledok stojí za pozretie. Nakoniec sa v teste objavila Kuga s pohonom 4x4 a so zimnými pneumatikami, ako to dopadlo, uvidíte vo videu.

A ako by sa na snehu chovalo terénne auto so stálym pohonom 4x4 a "letnými" off road pneumatikami? Bolo by lepšie? Na túto otázku síce britský test neodpovedá, jasne však dokazuje, že v súčasnosti využívaný (skoro) pohon 4x4 neznamená, že sa s autom dostanete všade za akýchkoľvek podmienok...

jh
ZDROJ: youtube.com, autoexpress.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo