2017-10-01 12:50:00
Umývanie tunelov Švajčiarsko
Umývanie tunelov Švajčiarsko
Zdroj: colas.ch

VIDEO: Poriadok musí byť, v tuneloch to platí dvojnásobne...

Máte predstavu, ako sa čistia tunely? Väčšinou tlakovou vodou. Švajčiari to vymysleli inak.

Možno aj vám niekedy zišla na um otázka, že keď sa pre údržbu uzatvárajú tunely, ako ich cestári čistia? Denno-denne sa zanášajú prachom a splodinami z výfukov áut. „Umyť“ ich asi nie je jednoduché. Tlaková voda je dobré riešenie, ale vo Švajčiarsku na to majú úžasný stroj.

Česká, ani Slovenská republika nie sú husto popretkávané tunelmi. Ale máme ich dosť – a každú chvíľu ich uzatvoria pre pravidelnú údržbu. Celkom logicky nie sú bezúdržbové, nielen preto, že prach z ciest a splodiny z výfukov ľahko priľnú na ich stenách. Okrem kontroly vybavenia, dopravného značenia, signalizácie a mnohých ďalších potrebných vecí, podstupujú aj „hygienickú“ očistu. Vedro s vodou, či prachovka na to nestačia. Musí sa použiť iná technológia.

Vo Švajčiarsku, ktoré je tunelmi doslova prešpikované, sa o veci okolo seba starajú celkom inak. Ak by ste očakávali, že do tunelov pošlú partie horolezcov, horolezkýň a horolezčiat, aby ich „vyglancovali“ ako sa patrí, nápad to nie je zlý, ale je málo efektívny a nie dostatočne bezpečný. Preto si Švajčiari to postavili špeciálnu mašinku, ktorá nemá ďaleko k mobilnej umývačke áut.

Zdroj: colas.ch

V krajine s najtvrdšími trestami za rýchlosť sa Firma Colas stará o cestnú sieť. Vo svojom portfóliu má aj diaľkovo ovládané robotické ruky. Na ich koncoch sú kefy, ktoré sa podobajú na tie, ktoré poznáte z autoumývačiek. Ich funkcia a činnosť sa ovláda z auta tak, aby nezostal nedotknutý jediný záhyb tunela a tunel zostal čistý po celý čas svojej životnosti. Radosť jazdiť cez také „vypulírované“ tunely. Pozrite si, ako taká tunelová chobotnica čistí povrch tunela zvnútra...

Jozef Vydra
ZDROJ: colas.ch

Komentáre k článku


Stream naživo