2016-06-04 04:00:00
Ako sa vyrába Hi-Tech
Ako sa vyrába Hi-Tech prilba Aventuro Carbon
Zdroj: Touratech

Ako sa vyrába Hi-Tech prilba Aventuro Carbon – uveríte, že ručne?

Žiadne sofistikované, počítačom riadené stroje, ale poctivá ručná práca.

To je top vizitka jedinečnej prilby Touratech Aventuro Carbon. Skrýva v sebe viac než by sa zdalo na prvý pohľad. Unikátna kombinácia maximálnej ochrany, všestrannosti a nízkej hmotnosti vzniká kombináciou ručnej práce a použitia najnovších technológií.

Neplatí to iba v tomto prípade, ale niet nad kvalitnú prácu ľudských rúk. Poznáte to určite zo sveta drahých super áut. Ručná práca je cenená nadovšetko: keď jediný pracovník zostaví celý motor, alebo malá skupinka profesionálov dáva dokopy šasi z karbónu. Hi-Tech materiály sa tak snúbia s čímsi čo sa nedá nijako zmerať. A predsa, takýto produkt už nie je iba vecou, štítok s podpisom daného majstra to mnohokrát iba zvýrazní. Nuž a podobne je na tom aj prilba Aventuro Carbon. Premyslená do posledného detailu, avšak na rozdiel od veľkosériovej strojovej produkcie vyrobená ručne, aby pozornému oku neušiel žiaden detail.

Prilba Aventuro Carbon vznikla, aby uspokojila tých najnáročnejších adventure cestovateľov. Jazdcov, ktorý denno-denne zvládajú nielen jazdu po asfalte, ale musia čo-to prejsť so svojím naloženým motocyklom aj po cestách plných šotoliny. Ľahká a dobre vetrená prilba je preto doslova nutná. Na druhej strane si diaľničné presuny vyžadujú iný druh prilby, než jazda v pomalej rýchlosti mimo ciest. Nosiť so sebou stále integrálnu, aj cross, či enduro prilbu je prinajmenšom zbytočné zaberanie batožinového priestoru. Chce to skrátka čosi univerzálne, no stále na 100% funkčné. Preto vo forme Touratech vyvinuli prilbu Aventuro Carbon. Jej vývoj trval dlhý čas a podieľalo sa na ňom množstvo celosvetových cestovateľov. Tí od prilby vyžadovali vynikajúce vetranie, dobrý rozhľad z nej, vysoký komfort pri nosení, čo najnižšiu hmotnosť, ale hlavne nekompromisnú bezpečnosť.

Zdroj: Touratech
Zdroj: Touratech

Rôznymi skúškami sa dopracovali k záveru, že ak má byť prilba funkčná, ľahká a bezpečná, musí byť vyrobená z karbónu. To sa však veľmi ľahko povie. Realita je taká, že s karbónom pracuje na vysokej úrovni iba pár firiem na svete. Navrhnúť skutočne bezpečnú prilbu nebolo vôbec jednoduché. Problémy sú spojené už so samotným výberom karbónovej tkaniny, vedením jej úpletu, možnosťami jej vrstvenia... no a takto by sa dalo pokračovať donekonečna. Aby prilba obstála v náročných bezpečnostných skúškach, musela byť precízne vytvarovaná. Každý záhyb, každá hrana, všetko má svoj zmysel.   

Nie je to však len o štruktúre samotnej vonkajšej formy prilby. Práve tu sa dostávame k veľmi podstatnému bodu. Karbónovú tkaninu totiž musí niekto vždy precízne navrstviť tak, aby adekvátne spĺňala všetky vlastnosti. A toto zatiaľ nezvláda žiaden robot, práve tu sa dostávame k ručnej práci, kľúčovému faktoru výroby prilby Aventuro Carbon.

Zdroj: Touratech
Zdroj: Touratech

Technik stojaci za výrobou Aventuro Carbon sa pri rozhovore o prilbe iba pousmial: „Prilby z karbónu vyrábam už sedem rokov a stále sa mám v čom zlepšovať.“ Pri ich výroby vždy pekne pomaly ukladá presne vyrezané kusy karbónovej tkaniny na svoje správne miesta do formy. Všetko niekoľkokrát kontroluje a ak sa na tkanine nachádza nejaká chyba, ihneď ju mení za novú. Keď sú všetky vrstvy na svojom mieste, vezme namiešaný epoxid, čím sa dostávame k ďalšiemu kroku výroby Aventuro Carbon. Nuž a asi nie je prekvapujúce, že zloženie epoxidu, ktorý stmelí všetky vrstvy karbónu dohromady je prísne stráženým tajomstvom výrobcu.

Zdroj: Touratech
Zdroj: Touratech

Všetky vrstvy sa spájajú pod tlakom a pri teplote okolo 75 stupňov Celzia. Forma prilby je uzavretá akoby v malom trezore, ktorý tomuto všetkému odoláva. Vnútro prilby tlačí o steny formy špeciálny tvarovaný balón. Keď prebehne Vytvrdenie epoxidu, forma sa roztvorí a technik vyberie hrubú vonkajšiu škrupinu prilby.

V tejto fáze je už aj laikovi jasné, že z kusov karbónovej tkaniny bude prilba. Sme však stále iba na začiatku výrobného procesu, ktorému dominuje majstrovstvo zručných rúk. Prebytočný materiál, ostré hrany a otvory pre vetranie a iné potrebné komponenty prilby sú však dielom presne nastavených robotov, ktoré to zvládajú za pomoci extrémne vysokého tlaku vody. No prácu robotov opäť prekontroluje technik a všetko premeria skôr, než pustí škrupinu prilby ďalej.

Zdroj: Touratech
Zdroj: Touratech

Škrupina sa ďalej ručne niekoľkokrát preleští a nalakuje špeciálnym lakom, ktorý pomáha prilbe odolať silným nárazom. Po zatuhnutí a preleštení poslednej vrstvy záleží na farebnom vyhotovení prilby, kam pôjde ďalej. Niektoré prilby sú lakované, verzia Core si vystačí iba s finálnym priesvitným lakom. Zložitejšie farebné varianty si však vyžadujú ďalšiu prácu rúk a presné nanesenie tenkých vodných nálepiek. Až potom dôjde k finálnemu nástreku viacerých vrstiev ochranného priesvitného laku.

Zdroj: Touratech
Zdroj: Touratech

Potom je už na rade finálne skompletizovanie prilby Aventuro Carbon. Všetky menšie aj väčšie časti montujú do prilby technici. Ručne šité vnútro, náraz tlmiaca vnútorná vrstva, vetráky, šilt, prexisklo... skrátka všetko sa postupne dostane na svoje miesto, aby prilba mohla ísť na stanovište finálnej kontroly.

Zdroj: Touratech
Zdroj: Touratech

Každá prilba sa počas celého procesu výroby kontroluje minimálne 60 krát. Kontrola materiálu, kontrola hmotnosti, vizuálna kontrola detailov... Niektoré prilby majú to „šťastie“, alebo ak chcete smolu, že si ich kedykoľvek počas výrobného procesu vyberú bokom, a prejdú tvrdými nárazovými testami. Tieto prilby už nejdú späť do výroby, sú akousi neustálou kontrolou dodržiavania najvyššej kvality.   

Vyvážená kombinácia Hi-Tech materiálov spolu s čarom ručnej práce sa snúbi vo výrobnom procese prilby Touratech Aventuro Carbon. Unikátny koncept adventure prilby tak dostáva svoju jedinečnú pridanú hodnotu. 

www.touratech.sk

red.
ZDROJ: www.touratech.sk

Komentáre k článku


Stream naživo