2013-04-30 05:55:55
Pôjde Audi do jednej
Bude Audi ETRON iba konceptom, alebo je to prísľub do budúcnosti pre priaznivcov jednej stopy?
Zdroj: behance.net/thibaultdevauze

Pôjde Audi do jednej stopy s motocyklom ETRON?

Keď Audi kúpilo tradičného talianskeho výrobcu motocyklov Ducati, pre niekoho to bolo prekvapenie.

Dlhšie predtým sa čakalo, kto prevezme taliansky klenot. Audi tipoval málokto. Neskôr sa ukázalo, že je to predsa len trocha inak.  Dlhy za Ducati zaplatila firma Lamborghini, ktorá ale stále patrí pod krídla nemeckej automobilky so štyrmi kruhmi v znaku.

Iba štúdia, alebo predzvesť relity?

A keďže Audi má (hoci to málo ľudí vie) vo svojej histórii motocykle, prečo sa neinšpirovať a neskúsiť vlastný projekt? Audi teda otvorilo novú divíziu, kde sa chce venovať motocyklom. Od myšlienky prešli k činom a vznikol tak prvý koncept Audi Etron Motorbike. Za celým projektom konceptu  futuristického motocykla sú dvaja francúzski návrhári, Thibault a Marc Devauzev, spolupracoval s nimi  modelár Clement Couvreur. Treba povedať, že ich motocyklový výtvor vyzerá veľmi nezvyčajne.

Centrálne tlmenie

Futuristický koncept má centrálnu tlmiacu jednotku na prednej vidlici, ale takisto aj pre zadné rameno.  Dva línie svetelných diód simulujú predné svetlo. Za nimi je pomerne masívna nádrž, vysoké sedadlo a špicatá, úzka zadná časť, ktorej dominuje brzdové svetlo opäť z LED.

Zdroj: behance.net/thibaultdevauze
Zdroj: behance.net/thibaultdevauze

Keď hovoríme o nádrži, môžeme sa len domnievať, či sú práve tam umiestnené akumulátory, lebo všetko nasvedčuje tomu, že motocykel je poháňaný elektromotorom. K tejto domnienke nás vedú dva fakty: vyplýva to jednak z názvu motocykla, ale na obrázkoch tiež chýba akýkoľvek výfuk. Vysoko umiestnené a pomerne ťažké akumulátory by  však určite veľmi zvýšili ťažisko stroja a zhoršili jeho ovládateľnosť. Nech je to akokoľvek, pohonná jednotka podľa obrázkov prenáša výkon na zadné koleso cez ozubený remeň.

Budúcnosť už prišla

V tejto chvíli vôbec nie je jasné, či sa v rámci novej divízie stretneme aj s ďalšími modelmi Audi v jednej stope. No domnievame sa, podľa jedného z obrázkov so ženou v červenom overale s bielym bleskom na hrudi, že by si motocykel mohol zahrať v niektorom sfilmovanom komikse. Ale bolo by to určite zaujímavé, keby sa na cestách okrem vozidiel objavovali častejšie aj motocykle Audi.

Jozef Vydra
ZDROJ: Audi AG, car body design

Komentáre k článku


Stream naživo