2018-04-17 04:25:00
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf
Zdroj: Volkswagen Golf

VIDEO Je staré auto rovnako bezpečné ako keď bolo nové? Toto by ste mali vidieť

Čo spravia roky používania s bezpečnosťou vášho auta? Dokážu deformačné zóny a ďalšie prvky bezpečnosti plniť svoju úlohu aj po 10 rokoch?

Nové, alebo jazdené? Približne tam sa začína dilema smerujúca aj k otázke, ktorú sme položili v nadpise. Nie každý si môže dovoliť kupovať každých pár rokov nové auto a nie každý má firmu, či živnosť, ktorá mu uživí lízing. Je to tak, obvykle si jazdené auto vyberáme jednoducho preto, lebo je lacnejšie ako nové. Na Slovensku sú v súčasnosti trendové najmä zánovné vozidlá, hovoria to štatistiky predajcov jazdených áut. Avšak väčšina predaných jazdených vozidiel má viac ako dva, či tri roky.  

Dnes sú hrdinami asistenčné systémy, včera airbagy a deformačné zóny

Aj pri výbere staršieho auta sa mnohí rozhodujeme na základe testov bezpečnosti. Ochrániť seba a svoju rodinu možno aj v staršom aute. Už viac ako dvadsať rokov vykonáva EuroNCAP testy bezpečnosti v Európe. Už po prvých rokoch od zavedenia crash testov sa bezpečnosť áut začala prudko zvyšovať. Na trhu je teda nespočet áut, ktoré svojho času získali štyri, či päť z piatich hviezdičiek. Azda každý tak trošku rozumie tomu, že vývoj vozidiel ide stále dopredu a že desaťročné auto by už na základe dnešných noriem a pravidiel plný počet hviezd nedostalo, aj keď v čase svojho uvedenia spĺňalo najprísnejšie kritéria na bezpečnosť vozidiel v premávke.

Dnes sú dôvodom najmä elektronickí pomocníci, ktorým dáva EuroNCAP čoraz väčší význam. Nedávno preto EuroNCAP vykonal test áut, ktoré sú dnes v predaji, no crash testy boli vykonané už dávnejšie. Konkrétne pred minuloročnými zmenami, ktoré kladú ešte väčší dôraz na asistenčné systémy. Tak sa stalo, že v crash testoch úplne pohorel Fiat Punto (áno, Puňťo je ešte stále v predaji vo viacerých štátoch v Európe), ale o hviezdy prišla i Alfa Romeo Giulietta (prerobený Fiat Bravo) aj Ford C-Max a ďalší.

Hrdza nekazí len vzhľad...

Málokto si ale uvedomuje, že pri bezpečnosti automobilu je významným faktorom tiež jeho vek. Od opráv po nehodách, cez hrdzu až po únavu namáhaného materiálu. Čo teda s autom spraví viac ako desaťročie v prevádzke?

Na túto otázku sa pokúša odpovedať test švédskej neziskovej organizácie Villaagarnas Riksforbund. Tá v spolupráci s EuroNCAP vykonala crash testy automobilov značiek Mazda a Volkswagen.

Konkrétne išlo o veľký rodinný sedan Mazda 6 I. generácie vyrábaný v rokoch 2003 až 2008 a o kompaktný hatchback Volkswagen Golf V. generácie vyrábaný v rokoch 2004 až 2008. Nové crash testy boli vykonané podľa pôvodných pravidiel platných v čase uvedenia vozidiel. To znamená, že rozdiely medzi nimi možno pripísať jedine zubu času, ktorý sa na autách podpísal.

V čase pôvodných testov (v rokoch 2003 a 2004) získali autá štyri hviezdy (Mazda 6), respektíve 5 hviezd (Volkswagen Golf). V nových testoch Mazdy 6, do ktorej sa výrazne zahryzla hrdza, získala 3 hviezdy. Presnejšie získala v pôvodných testoch „slabé štyri hviezdy“ s počtom bodov 26. Teraz získalo auto slabé tri hviezdy s počtom bodov 16. Rozdiel pritom na prvý pohľad nie je výrazný, no odborníci vravia, že si treba dobre všimnúť jednak bočný náraz, no tiež odlišnosti pri náraze spredu, kde mäkšia konštrukcia staršieho auta dovolila silnejší kontakt figuríny s pevnými časťami auta. V stručnosti je výsledok taký, že prehrdzavená konštrukcia vozidla spôsobila 20% zvýšenie rizika, že posádka vozidla pri vážnej nehode zomrie.

Volkswagen Golf dopadol v „opakovanom“ teste po minimálne desiatich rokoch lepšie. Aj napriek viditeľnej hrdzi sa tá očividne nezahryzla tak hlboko do kľúčových bezpečnostných súčastí a ani spomínaná únava materiálu nespôsobila, že by auto v crash teste pohorelo. Po viac ako desiatich rokoch používania dostalo auto iba o 1 bod menej. Pôvodne získal 33 bodov, čo znamenalo slabých päť hviezd. So ziskom 32 bodov síce o hviezdu Golf prišiel, ale ušla mu doslova o bod.

Test dokazuje, že akokoľvek bezpečné bolo auto potom, čo zišlo z linky, hrdza môže vážnym spôsobom ovplyvniť nielen vizuál vozidla, no tiež jeho funkčnosť a najmä bezpečnosť. Pri kúpe ojazdeného vozidla si teda musíte dávať pozor nielen na funkčnosť pohyblivých častí, ale tiež na stav konštrukcie. Test však zároveň dokázal, že ani viac ako dekáda používania vozidla nemusí poškodiť deformačné zóny a konštrukciu. Pri moderných autách tak nepriateľom bezpečnosti nie je ani tak čas, je to predovšetkým hrdza, respektíve horšia ochrana vozidla pred hrdzou a horšia údržba. Osobne ma výsledky príjemne prekvapili. Čakal som, že autá dopadnú výrazne horšie. Avšak rozdiel medzi Mazdou I. generácie a Golfom V. generácie ma neprekvapuje. Mazdy v tom čase žrala hrdza už na predajni a bez puntičkárskej údržby autá tejto chorobe rýchlo podliehali. Nižšie môžete porovnať jednotlivé výsledky na videu. Prvé je video z pôvodného crash testu, druhé z testu po dekáde. 

Mazda 6

Volkswagen Golf

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku