2024-03-08 13:31:00
Ford Pro na Slovensku
Ford Pro na Slovensku
Zdroj: Jozef Murárik

Nové hviezdy Ford Pro, Transit Custom a Transit Courier, sú na Slovensku

Ford je na Slovensku výrazným hráčom nielen na poli osobných, ale najmä na poli úžitkových vozidiel.

Je totiž druhým najpredávanejším výrobcom úžitkových automobilov na našom trhu a to znamená, že aj naďalej bude chcieť obhajovať dobré výsledky. Veď až polovica predaných Fordov u nás je zo sekcie Pro. A nepomýľte sa, Pro tu neznamená Professional, ale Productivity.

Automobilka sa aktuálne spoliehala na Ford Transit Connect a Tourneo Connect vytvorené v spolupráci s Volskwagenom, ale aj na veľký Transit. Výrazné zmeny prichádzajú do aktuálneho portfólia vo forme nových generácii modelov Transit Courier a Transit Custom.

Ford Transit Custom

Novinka uvedená na náš trh prináša niekoľko rázvorov, teda konkrétne dva a mala by sa objaviť aj druhá výška. Zatiaľ je v ponuke iba jediná výška, ale veľká zmena oproti predchodcovi prichádza v ponuke pohonných jednotiek. Okrem klasického dvojlitrového dízla s osemstupňovou automatickou prevodovkou bude v ponuke aj táto verzia s pohonom všetkých 4 kolies, ale na výber bude aj plug-in hybrid a neskôr aj elektrické verzie.

Práve skok automatu od 6 prevodových stupňov do automat u s 8 prevodovými stupňami umožní lepšie využitie ťažnej sily. Minulá generácia dokázala potiahnuť príves s hmotnosťou 1100 kg, nová generácia zvládne až 2500 kg. Nový Transit Custom je komfortnejší ako kedykoľvek doteraz a môže za to aj použitie sedadiel s certifikátom pre zdravú chrbticu.

Zdroj: Jozef Murárik

Okrem klasickej zaplechovanej dodávky bude Transit Custom v ponuke ako Double Cab In Van a tiež ako Kombi. Kombi predvedie konečne koľajnicový systém s možnosťou posúvania sedadiel a ich otáčania.

Predná časť s umiestnením vodiča ukazuje, že má všetky kompetencie stať sa produktívnym nástrojom úžitkového sveta. Veď Ford myslel nielen na odkladacie priečinky, ale aj na rôzne stolíky na písanie a pridal možnosť sklápacieho volantu.

Úplnou novinkou bude verzia Multicab. Tá kombinuje celkovú dĺžku klasického plechového vanu v interiéri a ponúka 5 sedadiel v usporiadaní 3 + 2. Ale toto prevedenie sa na náš trh dostane až neskôr. Zatiaľ sú v ponuke tie úplne štandardné modely.

Veľké veci sa oproti predchodcovi udiali v oblasti výbavy. Bezpečnostná výbava je rozšírená, ale rovnako je rozšírená aj komfortná výbava. Automatická klimatizácia už je v ponuke a takisto je v ponuke aj štandardne informačno-zábavný systém s uhlopriečkou 13 palcov a programom SYNC 4. Ten podporuje bezdrôtové zrkadlenie a v každom vozidle bude Ford Pass prepojenie so smartfónom na diaľku až na 5 rokov.

Ford Transit Courier

Na začiatku spektra modelov Ford Pro bude nový Ford Transit Courier. Síce bude veľkostne takmer ako základný Ford Transit Connect, ale mieri na úplne iných zákazníkov kvôli iným pohonným sústavám. Veď Connect môže mať dvojliter. Transit Courier v plechovom prevedení prináša nielen 1,5-litrový naftový motor EcoBlue, ale aj litrový trojvalec a do budúcna automobilka pripravuje aj elektrické verzie oboch modelov, pre prepravu tovary, ale aj pre osobnú alternatívu Tourneo Courier.

Tu je na výber jediná dĺžka, ale buď zvolíte Transit Courier, alebo Tourneo Courier. Tourneo Courier je osobná verzia s lepšími úžitkovými vlastnosťami. Veď medzi zadnými blatníkmi je priestor na jednu paletu štandardu EUR (šírka 120 cm) a predĺženie celkovej dĺžky až o 18 cm znamená, že sa zlepšujú úžitkové vlastnosti. Väčšie auto prináša oproti predchodcovi až 180-litrový nárast batožinového priestoru na 570 litrov.

Ford sa pýši tým, že má najširšiu štandardnú výbavu v segmente doplnenú o najnižšiu cenu. Veď vozidlo má až 7 airbagov, 8-palcový displej prístrojového štítu, ale aj 8-palcový displej v strede. Takisto ma Ford Pass na 5 rokov a určite dokáže zaujať dizajnom. Pre osobné alternatívy Tourneo Courier je buď klasické prevedenie, alebo off-roadovo zamerané prevedenie Active. Niektorí hovoria, že takto vyzerá Tourneo Courier ako mini Defender.

Zdroj: Jozef Murárik

Tak Transit Courier ako Tourneo Courier už sú v ponuke na našom trhu. Základný Transit Courier bude stáť so širokou výbavou a základným benzínovým motorom s tromi valcami a výkonom 74 kW (100 k) doplneným o manuálnu prevodovku 20 628 € s DPH. Ak budete chcieť automat, budete mať automaticky výkonnejšiu verziu dosahujúci 92 kW (125 k) za 22 548 €. Naftový motor bude mať výkon rovnaký ako základný benzín a rovnaká bude aj manuálna 6-stupňová prevodovka. Cena? 23 268 €.

Ale nás rozhodne zaujíma aj cena verzie s osobným charakterom. Tourneo Courier je v štandardnom cenníku so zvýhodnením 1 500 € a výbavou Titanium už od 22 248 €. Pre Tourneo Courier bude v ponuke iba výkonnejší benzínový motor. Základ je s manuálnou prevodovkou a za príplatok bude automatická. Bude stáť 1 800 €. Ak by ste chceli verziu s dobrodružnejším výzorom, tak musíte pridať 1 560 €. Aj pre Active bude na výber automat a manuál.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo