2017-12-11 04:10:00
McLaren Senna hyperšport 2018
McLaren Senna hyperšport 2018
Zdroj: McLaren

FOTO + VIDEO: McLaren Senna – nový hyperšport s menom legendy F1

McLaren už dlhšie pripravoval svoj nový hyperšport. Doteraz sa skrýval pod nič nehovoriacim označením. Dnes má meno.

A aké meno. Nesie meno jedného z najlepších pretekárov histórie, meno brazílskeho supertalentu, ktorý všetky tri svoje tituly získal pod značkou McLaren. Ayrton Senna da Silva získal majstrovské tituly v rokoch 1988, 1990 a 1991. Vyznával jazdu na limite a často i za ním, pohyboval sa na hrane až do svojej smrti 1. mája 1994 v Imole.

Presne týmto jazdeckým fenoménom má byť inšpirovaný a ovplyvnení nový hyperšport. Má vytvárať dokonalé prepojenie medzi vodičom a strojom a má byť automobilom určený len pre tých najlepších vodičov na svete, ktorý z neho dokážu na okruhu vytlačiť maximum a ktorý sa spoločne dostanú na limity fyziky a priľahlého vesmíru.

„McLaren Senna je auto iné ako všetky ostatné: zosobnenie pretekárskej DNA značky McLaren, legalizované na použitie na bežných cestách, no vytvorené pre excelovanie na okruhu“ vraví šéf McLarenu Mike Flewitt. „Každý kúsok tohto ultimátneho McLarenu má nekompromisnú orientáciu na výkon, každý kúsok je dotlačený k absolútnemu maximu tak, aby umožnil najčistejšie spojenie medzi vodičom a strojom, tak aby dodal ultimátny jazdný zážitok tak, ako to dokáže iba McLaren.“ dodáva Flewitt.

Zdroj: McLaren

Senna je stroj, ktorý stavia na úspechoch karbónového šasi a karosérie modelu 720S, no latku posúva ešte ďalej, či v tomto prípade ešte nižšie. Suchá hmotnosť hyperšportu je totiž len 1198 kilogramov. Senna je teda najľahšie sériové auto od čias McLarenu F1. To je o neuveriteľných 220 kilogramov menej než má 720S.

Supernízka hmotnosť ide ruka v ruke s aerodynamikou, a pre tú sú aktívne komponenty schopné upravovať aerodynamiku podľa aktuálnej situácie a rýchlosti. Ide o najnovšiu a zatiaľ najextrémnejšiu verziu aktívnych prvkov vpredu i vzadu. Kľúčovú úlohu v ovládateľnosti a v prítlaku zohráva veľké zadné krídlo. Mimoriadne dôležitou súčasťou znižovania hmotnosti je znižovanie hmotnosti v kabíne. Nenájdete tam nič nazvyš. Kľúčové ovládacie prvky sú na streche, ovládanie sklonu krídla nájdete na stredovom tuneli a vodič sa všetko podstatné dozvie z ľahučkého displeja umiestneného priamo pred volantom. K volantu nevedie žiadna zbytočná kabeláž o ovládanie komfortných prvkov sa starajú tri otočné ovládače a displej v hornej časti stredového panela.

Zdroj: McLaren

Podkapotou modelu Senna je motor V8 s dvojitým prepĺňaním a objemom 4,0 litra. Motor je spojený s dvojspojkovou automatickou prevodovkou so 7 stupňami a poháňa výhradne zadné kolesá. Motor je samozrejme umiestnený v strede vozidla pred zadnými kolesami. Jeho maximálny výkon je 800 koní a maximálny krútiaci moment 800 Nm. McLaren zatiaľ neuviedol aké časy zrýchlenia a maximálnej rýchlosti treba od Sennu očakávať, no tipovať viac než 2,5 sekundy pri zrýchlení z 0 na 100 km/h by bolo asi príliš pesimistické. Mimochodom, Senna má výkon 650 koní na 1 tonu hmotnosti.

Podvozok je nastaviteľný pre potreby pretekára a okruhu, disponuje špeciálnymi hydraulickými adaptívnymi tlmičmi. Prostredníctvom režimov Comfort Sport Track a Race ovládate nastavenie svetlej výšky vozidla, odozvy plynu prevodovky a samozrejme tuhosť podvozku.

O kontakt s vozovkou sa starajú pretekárske pneumatiky Pirelli P Zero Trofeo R s cestnou homologizáciou. Brzdy sú taktiež najsilnejšími aké kedy McLaren montoval do sériového vozidla a ako inak ide o najnovšie karbón-keramické brzdy využívajúce technológie prevzaté z motoršportu.

Zdroj: McLaren

Sennu si už nekúpite. McLaren vyrobí 500 kúskov a všetky sú už predané. Posledný bol predaný v dražbe za 2 milióny libier, výťažok z dražby pôjde na konto Sennovej nadácie. No a kúpna cena vozidla bola 750 tisíc libier bez dane, čo je 860 tisíc eur. Výroba začne v treťom štvrťroku 2018.

jh
ZDROJ: McLaren

Komentáre k článku


Stream naživo