2014-12-08 11:20:18
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake
Mercedes-Benz CLA Shooting Brake
Zdroj: Marcedes-Benz

Mercedes predstavil CLA Shooting Brake - druhé 4-dverové kupé značky

Je to zároveň piate kompaktné kupé s hviezdou v znaku a ďalšia verzia CLA.

Vďaka športovým proporciám s výrazne modelovanými povrchmi je model CLA ako štvordverové kupé nezameniteľný. Model CLA Shooting Brake teraz prišiel ako pokračovateľ tradície, rovnako s jedinečným vzhľadom. Výrazná je nižšia celková výška, natiahnutá línia v štýle kupé, nízka kabína a nápadná vysoká horná hrana dverí. Nízka strecha klesá pozvoľne dozadu, čo zabezpečuje výrazne viac miesta v oblasti hlavy ako má základný štvordverový model.

CLA Shooting Brake  s dĺžkou 4630 mm, šírkou 1771 a výškou iba 1435 mm je momentálne dostupný s dvoma naftovými motormi, tromi benzínovými motormi a s pohonom všetkých kolies 4MATIC. Do predaja prichádza nový model v januári 2015, prvé autá sa začnú reálne dodávať na konci marca 2015.

CLA Shooting Brake je najmladším členom v triede kompaktných vozidiel, kde je ponuka teraz už piatich modelov nesmierne široká: priestranná Trieda B Sports Tourer, dynamická Trieda A, avantgardné kupé Triedy CLA a kompaktné vozidlo kategórie SUV Triedy GLA. Podobne ako „veľký brat“ - model CLS Shooting Brake, aj model CLA Shooting Brake sa orientuje na aktívnych zákazníkov, ktorí sa nechcú unášať hlavným prúdom.

Zdroj: Marcedes-Benz
Zdroj: Marcedes-Benz

 Ústrednou myšlienkou dizajnérov bolo navrhnúť čisté línie, ktoré reprezentujú moderný luxus. Podarilo sa im dosiahnuť progresívny a nezameniteľný dizajn auta, ktorým sa podarilo založiť novú triedu vozidiel. Aby za tým boli aj konkrétne výsledky, v čase uvedenia na trh prichádza limitovaný špeciálny model OrangeArt Edition so zaujímavými prvkami. Má bixenónové svetlomety s oranžovým zvýrazňujúcim prstencom. Lem ráfika diskov AMG z ľahkej zliatiny má v modeli OrangeArt Edition oranžový lak. Oranžové/čierne športové sedadlá a oranžové kontrastné ozdobné švy dopĺňajú interiér.

Krása môže byť praktická

Zadná časť Shooting Brake je elegantne natiahnutá smerom dozadu, pričom zachováva typický dizajn CLA a pridáva štedrú ponuku priestoru, ktorý je jednou zo silných stránok karosérie Shooting Brake. V oblasti hlavy vzadu pribudlo viac miesta, keď výška nad sedadlom je 94,7 cm, čo je o 4 cm viac ako vo štvordverovom modeli CLA . Zlepšilo sa aj nastupovanie do druhého radu sedadiel. Batožinový priestor má objem 495 až 1 354 litrov (pri naložení až po horný okraj operadiel zadného sedadla, príp. so sklopenou lavicou na sedenie a pri naložení až po strechu). Po nastavení zadných sedadiel do strmšej polohy „Cargo“ vzrastie základný objem na 595 litrov, pričom aj v tomto prípade sa odvezie päť cestujúcich. Krok v segmente udáva aj šírka batožinového priestoru 1 328 mm. Voliteľné elektricky aktivovateľné zadné veko EASY-PACK zlepšuje komfort a jeho variabilitu využitia.

Zdroj: Marcedes-Benz
Zdroj: Marcedes-Benz

Štvordverový model CLA s hodnotou cw 0,22 v prípade BlueEFFICIENCY Edition vytvoril nový rekord medzi všetkými sériovými vozidlami. Model CLA Shooting Brake ako súrodenec majstra sveta presvedčí vynikajúcou aerodynamikou a s hodnotou cw 0,26 je na vrchole svojho segmentu. Plocha odporu vzduchu cw x A, ktorá je rozhodujúcim faktorom pre odpor vzduchu, má v modeli CLA Shooting Brake hodnotu 0,57 m².

Už na začiatku predaja sú v ponuke CLA Shooting Brake dva naftové motor s objemom 2143 cm³ s výkonom 100 kW(136 k) a 300 Nm, respektíve 130 kW (177 k), 350 Nm a tri benzínové motory: 1595 cm s dvoma výkonmi (90 kW/122 k; 200 Nm a 115 kW/156 k; 250 Nm) ako aj 1991 cm³ (155 kW/211 k; 350 Nm). Všetky majú nízku hladinu hluku a nízke emisie. Pri naftových motoroch je uvádzaná kombinovaná spotreba od 3,9 po 4,4 litra. Benzínové vykazujú od 5,3 do 6,8 litra. Všetky modely už v sériovej verzii majú funkciu ECO štart – stop a spĺňajú emisnú normu Euro 6. K dispozícii je aj pohon všetkých kolies v modeli CLA 250 4MATIC a CLA 250 Sport 4MATIC, pričom sa v septembri 2015 ponuka rozšíri o naftové varianty CLA 200 CDI 4MATIC a CLA 220 CDI 4MATIC. Samozrejme už s novými označeniami modelov, ktoré budú zohľadňovať najnovší trend označovania modelov značky.

Dizajn: jasné kontúry

Model CLA Shooting Brake je kupé so zreteľom na detailné prvky, napríklad bezrámové bočné okná. Súčasne však ponúka variabilitu a úžitkovú hodnotu ako kombi. Vďaka dlhej kapote motora, úzkej grafike okien s trojuholníkovým oknom vzadu a nízkemu obrysu strechy klesajúcej smerom dozadu má rovnaký prikrčený postoj ako model CLS Shooting Brake. Typickým prvkom modelu CLA je športový vzhľad prednej časti, ktorá je zvýraznenású charakteristickými prelismi na kapote motora, typické pre kupé tejto značky, ako aj diamantová maska chladiča s centrálnou hviezdou Mercedes. Vizuálne je kapota motora, vsadená do prednej časti vozidla, dlhšia a spolu so strmou maskou chladiča vytvára výrazný šípovitý tvar prednej časti.

Zdroj: Marcedes-Benz
Zdroj: Marcedes-Benz

Zadná časť so zvýraznenou šírkou vyžaruje silu  a zadné svietidlá signalizujú príbuzenstvo modelu CLA Shooting Brake so štvordverovým modelom CLA kupé, ako aj s veľkým modelom CLS Shooting Brake. Funkcie svetla sú usporiadané do tvaru šípu. V športovom strešnom spojleri sú zabudované všetky antény.

V interiéri zaujme združený prístroj, ktorý tvoria dva veľké tubusy s okrúhlymi prístrojmi. V pokojovom stave smerujú ukazovatele dole. Vybrať sa dá volant novej generácie s 3-ramenným dizajnom v rôznych variantoch, ako aj v dolnej časti sploštený multifunkčný superšportový volant.

Zdroj: Marcedes-Benz
Zdroj: Marcedes-Benz

Samostatne stojaci displej sa sériovo dodáva s veľkou uhlopriečkou 17,8 cm (7“). Na želanie v kombinácii so systémom COMAND Online alebo ako voliteľná súčasť výbavy pre Audio 20 je dostupný displej s ešte väčšou uhlopriečkou 20,3 cm (8“).

Na zdôraznenie športového charakteru v modeli CLA Shooting Brake sú v líniách výbavy AMG Line a Urban vpredu a vzadu umiestnené integrálne sedadlá, každá z nich obsahuje mnoho samostatných detailov exteriéru a interiéru. Línia výbavy AMG Line zvyšuje športový charakter a exkluzivitu modelu CLA Shooting Brake. Línia výbavy Urban s vybranými prvkami výbavy exteriéru a interiéru tiež zvýrazňuje dynamiku vozidla a poskytuje priestor pre ďalšiu individualizáciu.

Bezpečnosť: nezávislé brzdenie v prípade nebezpečenstva zrážky

Výskumníci značky Mercedes-Benz v oblasti nehôd odhadli, že asistent prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS dokáže znížiť počet vážnych nehôd v dôsledku nárazu na vozidlá, kde nebol použitý adekvátny bezpečnostný systém, až o 30 percent. Bezpečnostní experti pre toto tvrdenie vyhodnotili údaje Spolkového štatistického úradu o účinnosti doteraz sériovo dodávaného asistenta prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST v Triede B a dodatočne simulovali digitálne dáta o nehodách.

Zdroj: Marcedes-Benz

Model CLA Shooting Brake sa sériovo dodáva s asistentom prevencie kolízií COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Tento asistenčný systém je rozšírením funkcií COLLISION PREVENTION ASSIST o nezávislé brzdenie na zmenšenie nebezpečenstva nehôd v dôsledku nabehnutia. Ak vodič po rozpoznaní nebezpečenstva zrážky nezareaguje ani po zapnutí výstražného svietidla v združenom prístroji a po spustení stáleho tónu systém automaticky aktivuje brzdenie. Potom sa rýchlosť bude výrazne zmenšovať. V závislosti od aktuálnej relatívnej rýchlosti môže takýto zásah stačiť na to, aby sa predišlo nehode s pomalšími, zastavujúcimi, alebo stojacimi vozidlami, alebo aby sa výrazne zmiernili následky nehody.

Sériovo sa dodáva aj asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST. Prostredníctvom päťstupňového stĺpcového ukazovateľa zobrazuje aktuálnu úroveň pozornosti (attention level) vodiča a funguje vo väčšom rýchlostnom rozsahu (60 – 200 km/h).

Na svete je v rukách zákazníkov už 900 000 vozidiel novej generácie kompaktných vozidiel, z toho 100 000 vozidiel Triedy CLA. Miera pritiahnutia zákazníkov iných značiek k Triede CLA je v medzinárodnom meradle na úrovni viac ako 50 percent. Model CLA Shooting Brake vyrába maďarská prevádzka v Kecskeméte.

Jozef Vydra
ZDROJ: mercedes-benz

Komentáre k článku


Stream naživo