2018-03-22 04:00:00
Kam s pneumatikami
Kam s pneumatikami

Kam s ojazdenými pneumatikami? V zbernom dvore ich už nenecháte

Mnohé zberné dvory totiž prestali pneumatiky brať, lebo pribudli iné možnosti. Mali by ich však prijať aj tam.

Kde teda môžete odložiť ojazdené pneumatiky, aby nezavadzali a nezaťažovali životné prostredie? Možno to ešte neviete, ale ojazdené pneumatiky môžete nechať zadarmo priamo v pneuservise. Môže za to zmena zákona o odpadoch, ktorá okrem iného zmenila aj systém zberu a recyklácie ojazdených pneumatík.

Rozšíril sa počet zberných miest, pričom najjednoduchšie a najdostupnejšie sú pre slovenských motoristov pneuservisy a predajne pneumatík. O nových možnostiach a právach spotrebiteľov informuje osvetová kampaň, ktorú v týchto dňoch štartuje spoločnosť ELT Management Company (ELTMA) Slovensko.

Zákon o odpadoch vstúpil na Slovensku do platnosti od 1.1.2016. Podľa neho je každý distribútor, ktorý predáva pneumatiky, alebo ktorý prezúva pneumatiky aj bez ich predaja, povinný zadarmo zabezpečiť vo svojich predajných miestach spätný zber ojazdených pneumatík. Zákon tiež uvádza, že „spätný zber odpadových pneumatík je bezplatný a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky alebo iného tovaru.“

Okrem pneuservisov a predajní, ktoré sú pre motoristov prirodzeným a najdostupnejším zberným miestom, môže slovenská verejnosť nechať ojazdené pneumatiky zadarmo tiež na  zberných miestach určenými obcami, či v niektorých prepravných spoločnostiach. Zberné miesto má byť viditeľne označené: „Miesto spätného zberu pneumatík“ a zároveň má spoločnosť o tom informovať na svojej webovej stránke. Uvedené spoločnosti musia zber vykonávať bez ohľadu na značku pneumatík. Poplatok za tieto služby je už zahrnutý v cene každej predanej novej pneumatiky, preto podľa zákona by už motoristi nemali platiť ďalšie poplatky za ich zber a recykláciu. Informáciu o zaplatenom poplatku po novom nájdu spotrebitelia na predajných dokladoch.  

Cieľom našej iniciatívy je rozšíriť povedomie o tom, ako má systém zberu a recyklácie pneumatík na Slovensku fungovať. Po vyše dvoch rokoch účinnosti nového Zákona o odpadoch sa ukazuje, že naša verejnosť nevie o svojich právach. Ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá, aké má všetky povinnosti. Radi by sme preto našou osvetovou kampaňou obom stranám pomohli – motoristov informovali o ich spotrebiteľských právach a distribútorom podali pomocnú ruku v podobe informačnej podpory a bezplatného zabezpečenia odberu ojazdených pneumatík. Radi by sme tiež našou kampaňou prispeli k ochrane životného prostredia, keďže práve ojazdené pneumatiky neraz končia v prírode,“ predstavuje zámery kampane Ing. Radim Filák, konateľ neziskovej spoločnosti ELTMA.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: eltma.sk

Komentáre k článku


Stream naživo