2017-08-14 15:25:00
Na SIAF 2017 priletí
Na SIAF 2017 priletí aj bombardér B-1B Lancer

Priletí aj B-1B Lancer, bombardér s meniteľnou geometriou krídiel

B1-B, alebo ako ho aj prezývajú „Bone“ (odvodené od B – One), je bombardér s najkrajšími krivkami na SIAF 2017.

Fanúšikovia letectva sa konečne dočkali kladnej odpovede od USAF - Jediný americký nadzvukový strategický bombardér súčasnosti B-1B Lancer bude jedným z troch gigantov, ktoré ozdobia vzdušný priestor SIAF 2017.

Kopijník s meniteľnou geometriou krídel

Lancer v preklade znamená kopijník, teda bojovník vyzbrojený kopijou. Silueta B-1B vysvetľuje názov lietadla veľmi jasne, a to predovšetkým pri nastavení jeho krídel do maximálnej šípovitosti, ktoré mu umožňuje vyvinúť vysokú rýchlosť. Na jednej strane podzvukovú nízko nad terénom (M 0,92), alebo nadzvukovú (M 1,25) vo veľkých výškach.

Mimochodom, vďaka tomu je Lancer jediným americkým nadzvukovým strategickým bombardérom súčasnosti. Krídla nastavené do roztiahnutej polohy sa využívajú predovšetkým pri vzlete, pristávaní, či tankovaní vo vzduchu. Keďže sa pri výrobe lietadla používajú materiály pohlcujúce radarové žiarenie a vďaka celkovej koncepcii dizajnu, odrazová plocha B-1B je 2,4  m², čo je oproti B-52 približne päťdesiatnásobne menej.

Opora United States Air Force

B1-B Lancer je spolu s nosným typom B-52H Stratofortress a najmodernejším B-2A Spirit chrbtovou kosťou strategického bombardovacieho letectva USAF. Toto štvormiestne štvormotorové prúdové lietadlo je dnes súčasťou zostavy 345. bombardovacej letky, 489. bombardovacej  skupiny na leteckej základni Dyess v Texase (307. bombardovacie krídlo Barksdale, Louisiana) a 28. bombardovacieho krídla na leteckej základni v Južnej Dakote.

V prevádzkyschopnom stave je v súčasnosti 62 kusov z celkovo vyrobených 100 (zaradených do výzbroje USAF v rokoch 1985 - 1988). Postupná modernizácia Lancera (prezbrojenie operačných jednotiek na modernizované lietadlá) by mala umožniť jeho plnohodnotné použitie v službe USAF až do roku 2040.

Vysoké náklady aj nároky na údržbu

Lancer bol na svoju dobu technologicky zložitý a nákladný stroj (cena jedného lietadla vyčíslená k roku 1998 bola viac ako 283 miliónov dolárov) s vysokými nárokmi na údržbu. Bol vnímaný predovšetkým ako nosič jadrových zbraní a úlohy použitia konvenčnej bombardovacej výzbroje boli iba druhoradé, čo bolo jedným z dôvodov, prečo sa tento strategický bombardér nezapojil do prvej vojny v Perzskom zálive v rokoch 1990 – 1991.

K bojovému využitiu B-1B však nakoniec predsa len prišlo, a to po výraznej modernizácii (CMUP - Conventional Mission Upgrade Programme) zameranej na konverziu nosiča jadrových zbraní na lietadlo pre konvenčné bojové úlohy. Vďaka veľkej vytrvalosti za letu (minimálne 12-hodinové misie), vysokej nosnosti výzbroje (do 34 000 kg), spomínanej vysokej rýchlosti a schopnosti letu v prízemnej i veľkej výške sa stal Lancer významným hráčom v konfliktoch v Afganistane, Iraku i Sýrii, hlavne pri plnení úloh CAS - priamej leteckej podpory pozemných jednotiek.

Vstupenky na SIAF 2017 kúpite na

PR, red.

Komentáre k článku


Stream naživo