2015-08-07 04:00:00
Chorvátsko ponúka lacnejšie cestovanie
Chorvátsko ponúka lacnejšie cestovanie na diaľniciach prostredníctvom elektronického mýta, možno budú opäť diaľničné známky

Idete do Chorvátska, vraciate sa domov? Cez víkend čakajte ďalší kolaps dopravy!

Horší termín na cestovanie ste si nemohli vybrať – počas nasledujúcich dní sa očakávajú zápchy, kolóny – doprava bude opäť kolabovať.

Druhý najhorší termín počas tohto leta na kolóny pri ceste na dovolenku, alebo pri návrate z nej z juhu Európy má byť počas tohto víkendu, stáť môžete niekoľko hodín. Preto si na cesty za dovolenkou, či pri návrate domov pribaľte kopec trpezlivosti. Počas spomínaných dní má totiž doprava opäť kolabovať na najznámejších trasách.

V Chorvátsku počas uplynulého víkendu rezonoval najväčší nápor dovolenkárov počas tejto sezóny. Na cestách sa vytvárali kilometrové kolóny, v ktorých museli vodiči čakať dokonca už na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Najhoršia situácia bola pri mýtnici Lučko, kde autá stáli až do vzdialenosti 25 kilometrov. Veľmi hustá bola premávka aj na úseku, kde sa diaľnica A1 rozdeľuje na Istriu a na Split. Miestami sa stálo aj pred tunelmi Malá Kapela a Sveti Rok. Najväčšie zdržanie spôsobovalo čakanie na mýtniciach. Keďže platenie cez ENC je (žiaľ) málo rozšírené, Chorváti tak vraj uvažujú návrat k diaľničným známkam, čo by malo cestu na dovolenku predražiť. Vráťme sa však k prognóze dopravy na tento víkend.

Obmedzenie na ceste k chorvátskemu moru

Pri ceste do Chorvátska na trase cez Rakúsko v smere do Viedne rátajte s obmedzeniami dopravy od výjazdu z diaľnice pri odbočke na letisko Schwechat až po Viedeň, kde je hlavným dôvodom zdržania séria obmedzení na diaľnici A23, ktorá je hlavným ťahom rakúskej metropoly a v špičke sa tu tvoria kolóny. V nočných hodinách sa potom často vykonáva zúženie vybraných úsekov do jedného jazdného pruhu a podľa našich spravodajcov je tam zdržanie okolo 30 minút až jednej hodiny.

Až do 4. septembra je obojsmerne obmedzená premávka na diaľnici A2 z Viedne do Grazu, medzi 65. - 66. km. Ďalšie obmedzenia sú medzi 110. - 116. km, potom medzi 135. - 137.km a posledná obmedzenie je pred mestom Graz medzi 152. - 154. km - všetko v oboch smeroch. Zo skúseností vieme, že je tam často hustejšia premávka a nárazové kolóny v dopravných špičkách.

Koniec prázdnin skomplikuje premávku pri ceste späť

Končiace sa prázdniny v Severnom Porýní - Vestfálsku, Sasku, Durínsku a v Hamburgu, ako aj v Škandinávii a v častiach Holandska značne skomplikujú návrat z dovolenkových miest hlavne v Rakúsku na taurenskej diaľnici a v tuneli Karawanken a tiež na severe Talianska na brennerskej diaľnici. Navyše sa očakávame druhý nával turistov z Bavorska a Bádenska - Württenberska smerom na juh Európy. Týmto cestným ťahom preto dôrazne odporúčame úplne sa vyhnúť.
 
Očakávané miesta so silnejšou premávkou alebo kolónami:

Rakúsko: A1 okolie Salzburgu, A10 Tauernská diaľnica, A11 tunel Karawanken, A12 Inntalská diaľnica, A13 Brennerská diaľnice, A14 Porýnsko, B179 Fernpass

Taliansko: A22 Brennerská diaľnica, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Benátky - Triest - hraničný priechod do Slovinska a všetky hlavné cesty v blízkosti pobrežia

Slovinsko: A2 tunel Karawanken, A1 Ljubljana - Koper, hraničný priechod Spielfeld (na Pyhrnskej diaľnici), diaľnica A4 Maribor – Ptuj

Chorvátsko: A1 v okolí Zagrebu, cesty Triest - Pula a cesty Triest - Rijeka, hraničné priechody so Slovinskom Macelj, Dragonja a Starod, pobrežné diaľnice od Zadaru po Makarskú riviéru
 
Rizikové časy pre cestovanie

Nemôžete ovplyvniť zápchy a kolóny, môžete ale zmeniť váš čas, kedy budete cestovať a tak sa vyhnúť všeobecne najrizikovejším časom pre cestu na letnú dovolenku. Dopravní odborníci z autoklubov ÚAMK, ADAC, ÖAMTC ako aj HAK označujú za rizikové tieto termíny:
• Piatok 14:00 až 19:00
• Sobota 10:00 až 18:00
• Nedeľa 14:00 až 20:00

Za výhodu považujeme mať buď zabudovanú, alebo externú navigáciu s dynamickým režimom navigovania, ktorá preberá dopravné informácie systému TMC (Traffic Message Channel) a navrhuje obchádzky podľa situácie na plánovanej trase. Alebo ak máte navigáciu v mobile, mnohé po pripojení na internet vedia zistiť aktuálnu situáciu s kolónami a zápchami a zobraziť ich, alebo ponúknuť alternatívne riešenie.

Oplatí sa tiež počúvať dopravné vysielanie a aj keď neviete po chorvátsky, základné informácie dokážete vyrozumieť. Niektoré chorvátske stanice však vysielajú dopravné informácie aj v nemčine, prípade v angličtine. Tak nech už je to akokoľvek, šťastnú cestu bez nehôd a nervov!

Jozef Vydra
ZDROJ: ÚAMK, HAK

Komentáre k článku


Stream naživo