2015-02-11 15:43:00
Predaj jazdeného auta
Predaj jazdeného auta môže byť aj dobrá investícia - ak kúpite rozumne.

Aj jazdené auto môže byť výbornou investíciou. Na čo si dávať pozor pri jeho kúpe?

Nemáme teraz na mysli kúpu nejakého skvostu, zabudnutého, či skôr ukrytého celé desaťročia.

Ide o to, pre čo sa rozhodnete pri kúpe auta, ktoré budete bežne používať a nie ho mať ako umelecký, či historický unikát, ktorý niekedy ešte (možno) dobre speňažíte. Pri kúpe auta sa vám ponúkajú dve možnosti – siahnuť do vrecka hlbšie a kúpiť si úplne nové alebo nájsť za rozumný peniaz jazdené auto, ktoré dokáže poskytnúť dostatočnú kvalitu a komfort. Čo hrá v prospech jazdených áut a na čo si pri nich dávať najväčší pozor?

Luxusné jazdené autá bližšie k bežným ľuďom

Azda najväčšiu výhodu, ktorou disponujú jazdené vozidlá, je možnosť si za skvelé peniaze kúpiť napríklad výkonné auto, aké by pre nás nové z hľadiska financií zrejme nebolo dosiahnuteľné. Autá totiž prirodzene užívaním strácajú svoju hodnotu, ktorá závisí od veku, značky, stupňa opotrebovania, či od počtu najazdených kilometrov.

A práve pri veľkých automobiloch tých najvychytenejších značiek je tento pokles ceny najviditeľnejší. V priebehu dvoch rokov môže cena luxusných modelov bez akéhokoľvek poškodenia klesnúť až na polovicu oproti pôvodnej. To je zaiste lákadlom.

 

Základ úspešnej kúpy

Aby sa však kúpa jazdeného vozidla nestala nočnou morou, je potrebné byť počas nej naozaj obozretný. Prvým základným krokom je výber renomovanej spoločnosti ponúkajúcej predaj áut, ktorá garantuje férový prístup. Ideálne je siahnuť po predajcovi s históriou a pozitívnymi referenciami, ktoré môžete získať priamo od jeho zákazníkov alebo ich preštudovaním na internetových fórach. Autá na predaj z druhej ruky si musíte počas obhliadok dôsledne poprezerať. Zapojte všetky vaše zmysly a všímajte si nasledovné znaky, ktoré odhalia možné riziko. Zamerajte sa hlavne na dôležité detaily:

  • Karoséria musí byť jednotná, medzery, spoje a zvary musia byť symetrické na oboch stranách automobilu. Zároveň si všímajte lak, pretože jeho akékoľvek poškodenie či nerovnomernosť odtieňov môže byť spolu s porušením karosérie znakom predošlej havárie auta.
  • O počte najazdených kilometrov môže čiastočne napovedať aj opotrebovanie interiéru. Všímajte si presedenie sedadiel, ošúchanie volantu, riadiacej páky a stav pedálov. Zamerajte sa aj na kryty airbagov. Ak sú neoriginálne, alebo do palubnej dosky príliš nezapadajú, mohli byť už vystrelené.
  • Po otvorení kufra si všímajte jeho znečistenie, po naštartovaní motora zasa farbu výfukových plynov. Príliš tmavá farba signalizuje opotrebovanie motora, modrá zas presakovanie oleja. Na sledovanie technického stavu je však najvhodnejšie prizvať odborníka, najlepšie automechanika, ktorý dokáže možné riziko odhaliť aj pri skúšobnej jazde.

 

Jazdené vozidlo je potrebné si dobre prezrieť a skontrolovať

Pri prezeraní ponuky áut na predaj je ako prvé nutné vedieť, aký typ auta vlastne chcem a koľko môžem, alebo som ochotný investovať. Pozor si treba dávať na prekvapivo lacné ponuky, ktoré sú zväčša označené ako veľmi súrne. Ide totiž často o problematické vozidlá, s ktorými budete mať neskôr pravdepodobne dosť veľké problémy.

Ak ste si už vytipovali niekoľko vozidiel z ponuky predajcov, je samozrejme potrebné otestovanie týchto ponúkaných áut na predaj. Predpokladáme, že určite sa bude jednať o viacero predajcov, či už autobazárov, alebo súkromných predajcov, či autorizovaných predajcov predávajúcich aj jazdené vozidlá.

Práve posledne spomenutá skupina je veľmi zaujímavá a často ponúka vozidlá vo veľmi dobrom stave a v ponuke dokáže veľmi jednoducho pribaliť aj bonusy ako sú pozáručný servis, či iné výhody.

Pri skúšaní vozidla by ste mali jednoznačne absolvovať testovaciu jazdu na dlhšiu trasu. Práve pri nej dokážete odhaliť mnohé závady a chyby, ktoré by vás mohli neskôr zaskočiť. Dobré je so sebou vziať aj odborníka na automobily. Zväčša postačí kamarát ií známy pracujúci v servise. A hoci nedokáže hneď odhaliť všetky chyby, na tie najzávažnejšie vás zaručene upozorní.

Áut na predaj je dosť, netreba sa preto unáhliť

Pri jazdených vozidlách táto pravda platí viac ako 100 percentne. Ak sa vás predajca bude snažiť silou mocou do obchodu dotlačiť, zvýšte svoju opatrnosť. Možno chce horúci zemiak prehodiť do vašich rúk. Preto vyberajte opatrne a s rozvahou, veď auto nekupujete každý deň. A rovnako by vám auto malo slúžiť čo najdlhšie, tak nech s ním netrávite väčšinu času v servise.

red
ZDROJ: todos

Komentáre k článku


Stream naživo