2014-09-01 04:50:00
Ojazdené autá
Ojazdené autá
Zdroj: internet

Oplatí sa teraz kupovať ojazdené auto? Ak počkáte, ceny by mohli klesnúť

Prognóza hovorí, že v nasledujúcich rokoch by mali klesať ceny ojazdených áut. Dôvod? Kríza a postupné oživenie trhu.

Prognóza americkej spoločnosti ALG poukazuje na skutočnosť, že jazdené autá  vo veku okolo piatich rokov sú v súčasnosti nedostatkový tovar, čo zdvíha ich ceny. Situácia by sa mala v priebehu nasledujúcich rokov obrátiť a ich ceny by mali preto klesať.

Dôvod? Trh s novými autami po prepuknutí krízy v roku 2008 prudko klesal. Najhoršie roky boli tesne po prepuknutí krízy. Kupovalo sa menej áut, zákazníci a firmy nákup áut odkladali na neskôr. Automobilky strácali odbyt, autá stáli, výroba sa musela spomaliť, respektíve v niektorých závodoch úplne zastaviť. Niekoľko automobiliek dokonca skrachovalo. Zatiaľ čo firmy a časť zákazníkov nákup nového auta odložili, časť z nich sa viac ako na nové, sústredila na ojazdené, prípadne na autá z nižšej kategórie.

Práve to spôsobilo, že sa po skončení lízingu dostalo na trh s ojazdenými autami menej vozidiel, o ktoré bol väčší záujem, vďaka čomu sa darilo ojazdené autá predávať za vyššie sumy. V súčasnosti sa trh oživuje, kupuje sa čoraz viac nových áut, a to môže zákonite zväčšiť množstvo ojazdených áut v ponuke v blízkej budúcnosti.

ALG pochopiteľne robí prognózu najmä pre americký trh, no keďže kríza zasiahla USA a Európu takmer v rovnakom čase (s miernym oneskorením pre Európu) a rovnakým spôsobom, tieto výsledky je možné do istej miery uplatniť aj pre Európsky trh. Zatiaľ čo trh s novými autami v USA už rok výrazne rastie, trh v Európe sa niekoľko mesiacov preberá a pomaly dobieha stratené čísla.

Znamená to, že ak máte doma ojazdené vozidlo vyrobené v období po roku 2008, mohli by ste zaň získať viac teraz ako o niekoľko mesiacov neskôr (bez ohľadu na prirodzený pokles ceny).

Naopak ak zvažujete kúpu ojazdeného auta v najbližších rokoch, je viac ako pravdepodobné, že sa vám oplatí ešte počkať.

Ján Hargaš
ZDROJ: ALG

Komentáre k článku


Stream naživo