2014-07-15 08:29:07
Spoľahnúť sa dnes na
Spoľahnúť sa dnes na počítadlo kilometrov v aute naozaj nedá
Zdroj: yogawithjohn.com

Vy ste ešte nestočili kilometre? A to prečo?! Podľa poslancov je to v pohodke!

Stáčanie kilometrov je podľa väčšiny poslancov NR SR úplne v poriadku. Poslancom by asi nevadilo keby ste im predali auto so stočenými kilometrami. Či to by bolo iné?

No skrátka to nevadí! Niečo zhnité je v tom štáte Slovenskom. A smrad sa šíri z hradného vŕšku...

Poslancom z KDH sa opäť nepodarilo presadiť tresty za stáčanie kilometrov na odometroch motorových vozidiel. Navrhovali ich v novele Trestného zákona Pavol Zajac a Ján Hudacký. Parlament novelu minulý týždeň odmietol. Znova.

"Opäť predkladáme návrh, aby pretáčanie, stáčanie tachometrov bolo trestným činom," povedal Zajac. Poukázal, že na Slovensku má pretočené tachometre okolo 40 percent ojazdených áut. "Hovoríme o 130.000 autách. Preto si myslíme, že by takáto činnosť, ktorá má masívne rozmery, mala byť trestným činom," uviedol Zajac.

Zdôraznil, že stáčanie tachometrov je podvodom na kupujúcich. "Sú okrádaní a navyše nepoznajú skutočný technický stav auta. A takéto auto je potom nebezpečnejšie pre svojho majiteľa a môže sa stať závažná dopravná nehoda," doplnil Zajac.

Potrestaný by podľa návrhu KDH nemusel byť len ten, kto reálne stočí tachometer, ale aj tí, ktorí mu v tom pomôžu. "Ten, kto pripravuje takýto trestný čin, pri ktorom vyhotoví, zaobstará sebe alebo postúpi inej osobe počítačové programy, ktorých účelom je spáchanie takého skutku," spresňujú predkladatelia návrhu.

A prečo to neprešlo? A veď načooo!? Veď súčasné normy podvody na kupujúcich riešia v dostatočnej miere a netreba to siliť. Keď si kupujete ojazdené auto, logicky idete do rizika, no nie? A riziko sa na Slovensku nenosí, u nás sa nosia istoty...

Udivuje ma koľko toho Slováci znesú. Viem, že sme dobre trénovaní, vždy sa nám niekto snažil skákať po hlavách, takže krky máme silné, ale aby sme nič nerobili ani v tejto dobe?

Zákon je možno v tejto oblasti nedostatočný a očividne takým ešte nejaký čas zostane. Netreba však zabúdať na to, že nad zákonom sa vznáša ešte jeden nepísaný zákon a tým je etika, či morálka.

V prípade predajcov ojazdených áut sa na ňu spoliehať nemôžete, no ak predávate ojazdené auto súkromne, mali by ste na morálne hodnoty myslieť. Inak sa z týchto srač... naša malá podtatranská republika nedostane.

Pri kúpe ojazdeného auta musíte byť ostražití, kupovať ho informovaní a vzdelaní v problematike, alebo v spolupráci s odborníkom. Inak idete do veľmi vážneho rizika, že kúpite mačku vo vreci. Stočené kilometre totiž nie sú len morálny problém a mierna komplikácia. Na aute s pretočeným odometrom je prakticky nemožné dodržať servisné intervaly výmeny rôznych súčiastok (keďže laicky nemáte podľa čoho určiť, že ich treba vymeniť). Pokojne sa tak môže stať, že sa vám napr. zadrie motor, lebo ste nevedeli, že už dávno bolo treba vymeniť rozvody... Problémov je však omnoho viac.

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo