2014-07-14 04:00:00
dieta v aute
dieta v aute
Zdroj: meredith.com

VIDEO: Nenechávajte deti v aute! To je odkaz otca, ktorý to skúsil sám na sebe

Otec troch detí to skúsil na vlastnej koži – sadol si do rozpáleného auta a skúsil aké to je pre dieťa, ktoré tam zostane.

Už po piatich minútach z neho pot tiekol prúdom. Po desiatich minútach sa mu čoraz horšie dýchalo. Po pätnástich minútach vyšiel z auta. On mohol, deti zavreté v aute však nemôžu. Pamätajte na to.

Každý rok sa deje to isté: vystresovaný rodič má v hlave kopu pracovných somarín, zabudne, že má dieťa vzadu na detskej sedačke, odíde do práce a dieťa nechá v rozpálenom aute umrieť.

Deje sa to rok, čo rok, či v USA či v Európe. V USA však na to majú štatistiku: každoročne na dôsledok prehriatia a dehydratácie v rozpálenom aute zomrie 38 detí. V Európe taká štatistika nie je, no dobre vieme, že sa také veci dejú aj u nás. Iba pred niekoľkými týždňami médiami preletela správa o Poliakovi, ktorý zabudol svoje dieťa v aute celý deň a čo sa stalo zistil až po šichte.

Pred niekoľkými dňami sa to isté udialo v štáte Georgia v USA, predtým znova a znova. Terry Williams, otec troch detí sa rozhodol, že to vyskúša na vlastnej koži. Aby nielen sebe, ale aj ostatným ukázal, aký strašný osud čaká takto uväznené deti.

Sadol si do svojej Corolly v 32-stupňovej horúčave. Teplota v aute okamžite stúpala hore. Po pár minútach nahral svoj odkaz. Vraví, že nedokáže pochopiť ako niekto môže zabudnúť dieťa v aute. On by svoje dieťa vzadu nenechal, ani keby bola zapnutá klimatizácia. Ak niekam ide, deti ho majú počkať vonku, alebo idú s ním. Pýta sa, či naozaj máte radi svoje deti, ak na ne môžete zabudnúť. Hovorí, že sotva môže dýchať a to je pritom omnoho silnejší než malé deti (tie majú navyše problém s reguláciou vlastnej teploty a nedokážu to tak efektívne ako dospelí).

Nezabúdajte na deti a za žiadnych okolností ich nenechávajte v aute. Deje sa to každý deň. Na vlastné oči som videl otca, ktorý nechal svoju malú dcérku v aute na slnku s mierne pootvorenými okienkami. Iba si odskočil, no kým prišiel naspäť, dievčatko ho už volalo a plakalo. Najhoršie bolo, že to nikoho nezaujalo. Dieťa v aute nariekalo a volalo tatka a všetci prechádzali v rušnom meste okolo bez toho, aby sa čo i len obzreli. Chlapík absolútne nechápal, čo je zlé na tom, že ju tam nechal. Veď bol preč len minútku – dve...

To čo urobil Terry Williams je správna vec a video by mal vidieť každý. Nielen ten, kto má malé deti. Každý, aby dokázal zabrániť nešťastiu. Mimochodom, to isté platí aj o domácich zvieratách.

Auto je plechovo-sklenený skleník, ktorý dokáže naakumulovať obrovské teplo. Teplota vo vnútri poľahky presiahne 60 stupňov Celzia a to je ťažké prežiť aj s prísunom čerstvého vzduchu.

Tu je Williamsov odkaz:

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo