2014-05-22 08:59:27
SMS-kovanie za volantom je
SMS-kovanie za volantom je nebezpečné viac, ako si ľudia myslia

Kradol? Ruku odťať! Esmeskoval za volantom? Do kriminálu s ním!

Následky telefonovania posudzujú ako stav opitosti. Kde? Predsa v Írsku!

Situácia bola neúnosná a tak sa nedalo nič robiť. Veľmi rozšírené posielanie SMS spoza volantu prinútilo zákonodarcov v Írsku k radikálnemu kroku. Od začiatku mája tam výrazne sprísnili tresty za esmeskovanie počas jazdy.

Pokuty sú štvorciferné a hrozí aj pobyt za mrežami. Prvé porušenie stojí „len“ tisíc euro, po druhýkrát vodiči nielen že zaplatia dvojnásobok, ale tento čin sa posudzuje rovnako vážne ako jazda pod vplyvom alkoholu. SMS za volantom vás tak môže podľa okolností dostať do kriminálu na tri mesiace.

Nepomôže ani hands free

Zaujímavé je, že nové pravidlá majú dosah aj na telefóny s hands-free sadou. Vodičom tak zákon „vyfúkol“ doterajšiu medzeru v zákone. Tá im umožnila vyhnúť sa pokute, ak používali mobil umiestnený v držiaku alebo pripojený k hands-free sade. Jedinou legálnou cestou pre príjem a posielanie textových správ sa preto stalo hlasové ovládanie.

Aj vo väčšine európskych krajín je zakázané používať mobilné telefóny a im podobné zariadenia počas šoférovania. Výška trestov je však rôzna. Ako uvádza portál Automotive News Europe, Írsko sa takto stalo jednou z najprísnejších krajín. Nie je však jedinou krajinou s prísnymi postihmi za nedodržiavanie pravidiel za volantom. Napríklad vo Švajčiarsku vás môžu za dostatočne vážne prekročenie rýchlosti poslať za mreže až na rok.

Írsko má podobne ako niektoré krajiny bodový systém a ich zákon doteraz neuvádzal postih za posielanie textových správ. Pokutu 60 eur a dva body mohli dostať za nevenovanie sa jazde. Ak vodič za tri roky získal 12 trestných bodov, znamenalo to automaticky zákaz šoférovania na pol roka.

Írsko sa teraz rozhodlo veľmi prísne zastaviť používanie mobilného telefónov za volantom. Sú si pritom vedomí, že sankcie sú jedny z najprísnejších v EU. niečo s tým bolo treba robiť, lebo Íri patria v štatistikách dlhodobo k najväčším hriešnikom v tejto oblasti. Vláda má ale dokonca podporu obyvateľstva pri tejto významnej zmene, lebo podľa mnohých obyvateľov krajiny je takéto správanie za volantom neakceptovateľné.

Ako teda môžete aj vy používať v Írsku svoj mobilný telefón? Akékoľvek ovládanie, písanie správ, alebo prijímanie, či odosielanie hovorov je povolené iba pomocou hlasového ovládania.

Používať telefón za volantom je horšie, ako sa myslelo

Podľa výskumov Európskej rady pre bezpečnosť dopravy sa dokázalo, že používanie mobilného telefónu, či už s hands-free alebo bez neho, zvyšuje riziko kolízie štvornásobne. Pritomvodičom používajúcim hands-free trvá o 20% dlhšie zošliapnutie brzdového pedálu ako bez telefónu. Inštitút Virginia Tech Transportation Institute (VTTI) zas zistil, že vodič, ktorý číta alebo píše SMS správu, viac ako 75 percent času sleduje displej mobilu. Z každých šiestich sekúnd jazdy tak až 4,6 sekundy vôbec nesleduje situáciu okolo seba. V tomto porovnaní ešte aj mierne podnapitý vodič je schopný zareagovať skôr! V praxi to znamená, že pri rýchlosti 50 km/h prejde vodič každú sekundu doslova na slepo takmer 14 metrov a na diaľnici pri 130 km/h až 180 m.

Vo svetle týchto zistení: budete ešte posielať, alebo čítať SMS?!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo