2014-04-18 14:15:00
Víťazom ankety svetové auto
World Car of The Year 2014
Zdroj: WCOTY

Víťazom ankety svetové auto roka je... Audi A3

Kontroverzný a zároveň kuriózny - taký je tohtoročný výsledok prestížnej ankety.

Výsledky všetkých kategórií vyhlásili na autosalóne v New Yorku. A keďže ide (napriek mätúcemu prídavku svetové v názve) o americkú záležitosť, treba podotknúť, že všetko je možné...

Titul totiž získal model, ktorý vlani prehral. Úplne presne to bol vtedy najbližší príbuzný terajšieho víťaza – Audi A3 hatchback. Ten by ani nemal postúpiť do širšieho výberu, keďže v poradí tretia generácia tohto modelu sa predstavila už v roku 2012.

Lenže... titul teraz získal sedan, ktorý na trh prišiel „iba“ minulý rok. Takže je jasné, že nárok na zaradenie do výberu mal.  Zvíťazil napriek tomu, že minuloročný víťaz ankety, Volkswagen Golf nechal za sebou so značným odstupom aj Audi A3 hatchback. Nuž, Amerika! Pochopiť sa nedá, ale nechajme to tak.

 

Zdroj: Audi AG

Pre koncern VW je to druhé víťazstvo v rade, čo iste pomôže nielen imidžu, ale aj predajným výsledkom. Žeby šlo aj o toto? Ako mohla „zelená lobby,“ ktorá sa pričinila o dvojnásobné víťazstvo v ankete o najlepšiu pohonnú jednotku roka litrovému motorčeku zasiahnuť aj do voľby „svetového“ auta roka (v skratke WCOTY)? Mohla? Vlastne - neriešme to, aj tak sa tvorba HDP na Slovensku nezmení.

Poďme k výsledkom. No vlastne skôr ako sa k nim dostaneme, ešte mierne parafrázujúc Hamleta, skonštatujeme, že „je niečo zhnité v tomto štáte americkom...“, lebo aj v prípade dizajnového auta roka je výsledok akýsi – no povedzme, že podivuhodný. Veď keď sa v uplynulých rokoch stali víťazmi britské ikony Jaguar F-Type, Range Rover Evoque či Aston Martin Rapide, v tomto roku za najkrajšie auto zvolili... prepáčte, ale ani neviem ako to vyjadriť – technologické auto BME i3. Akoby to nestačilo, prvé elektrické auto s charakteristickou dvojľadvinkou na prednej časti získalo titul aj ako Zelené auto roka. No dobre, tam to chápeme, ale ten dizajn... to budeme musieť veľmi dlho prežúvať.

Zdroj: Porsche

Potom už neprekvapí, že voľba Športového auta roka padla na Porsche 911 GT3, ktoré sa v poslednom čase preslávilo hlavne tým, že viac postávalo v garážach, ako jazdilo. Ukazuje sa, že samovznietenie pár exemplárov, ktoré potom uzemnili všetky vyrobené kusy nenarobilo paseku v renomé modelu ako celku.

Zdroj: Dailmler AG

Bez výhrad a pripomienok tak sme len v prípade voľby novej triedy S od Mercedesa na piedestál luxusu. A hoci by ste možno aj vy videli na najvyššom stupienku kategórie Luxusné auto trebárs nejakú ikonu, ako je Bentley Flying Spur, nemá toľko technockých, technologických a komfortných vymožeností, ako predviedlo „eSko“. Výsledok? Jeden raz dobre, štyri razy prinajmenšom s veľkým otáznikom – no to sa porota  teda asi poriadne „sekla.“ Alebo to uhrajme diplomaticky: máme vážne pochybnosti o jej voľbe. A čo vy, vy sa stotožňujete s jej výsledkami, alebo ste viac na našej strane..?

Výsledky ankety WCOTY 2014

Svetové auto roka 2014 (WCOTY): Audi A3
Zelené auto roka 2014: BMW i3
Športové auto roka 2014: Porsche 911 GT3
Luxusné auto roka 2014: Mercedes-Benz triedy S
Svetový dizajn roka 2014: BMW i3

Jozef Vydra
ZDROJ: WCOTY

Komentáre k článku


Stream naživo