2014-02-13 14:29:00
Vidieť a byť videný!
Policajti budú menej benevolentní k chodcom aj k vodičom.
Zdroj: SITA

Polícia bude oveľa prísnejšia k vodičom aj chodcom

Čakajú nás sprísnené kontroly dodržiavania základných povinností vodičov voči chodcom a opačne.

Policajti sa zamerajú okrem iného na spôsob, akým chodci prechádzajú cez cestu. Je dôležité, aby si uvedomili, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a musia sa riadiť pravidlami cestnej premávky rovnako, ako vodiči. Policajti budú riešiť priestupky v záujme bezpečnosti účastníkov cestnej premávky nekompromisne v súlade so zákonom. Chodcom budú za porušenie predpisov dávať pokutu vo výške 50 eur a v správnom konaní až 100 eur.

Policajti chodcov, ale aj vodičov neustále vyzývajú a upozorňujú na dodržiavanie pravidiel v cestnej premávke, na vzájomné rešpektovanie sa a na opatrnosť najmä v blízkosti priechodov pre chodcov. Nevenujú však tomu pozornosť. Za prvý mesiac v tomto roku zavinili chodci 49 nehôd, z nich deväť na priechode. Až 18 chodcov zavinilo nehodu pod vplyvom alkoholu. Osem chodcov prišlo o život. V januári sa stali denne štyri nehody s účasťou chodcov, celkom 126.

Menej nehôd, menej zranených, viac mŕtvych

Na priechodoch polícia eviduje 39 nehôd, v ich blízkosti jednu. 86 nehôd bolo takzvane ostatných, ako napríklad prebiehanie cez cestu mimo priechodu, či krížom cez viac jazdných pruhov. Celkový počet nehôd v januári sa znížil na 988, čo je o 153 menej ako v januári 2013. Ťažké zranenia utrpelo 69 osôb (o 29 menej ako pred rokom), ľahko sa zranilo 383 osôb (o 57 menej), zomrelo však o 18 osôb viac ako minulý január, spolu ich bolo 30.

Zdroj: SITA

Máte reflexné prvky?

Akákoľvek aktivita Policajného zboru, či už ide o preventívne akcie, napomenutia, alebo varovania nie je účinná bez podpory samotných účastníkov cestnej premávky. Takže na pripomenutie: chodci majú od 1.1.2014 povinnosť nosiť reflexné prvky alebo odev aj v obci, ak sa pohybujú po vozovke. Teda na miestach, kde nie sú vybudované chodníky pre chodcov. Zavedením tohto pravidla nejde polícii o represiu, ale skôr o prevenciu a o výchovu chodcov so snahou ochrániť čo najviac životov. Polícia vyzýva chodcov i cyklistov, aby túto povinnosť nezanedbávali. Zlé viditeľné podmienky znižujú reakcie vodičov.  Je veľmi dôležité, aby bol chodec na ceste viditeľný. Tým sa stáva práve vďaka reflexným prvkom. Keďže sú chodci najzraniteľnejšou kategóriou účastníkov cestnej premávky, polícia im bude aj v nasledujúcom období venovať maximálnu pozornosť.

Zdroj: SITA
Zdroj: SITA

Chodci, neskáčte tesne pred autá!

Chodci prechádzajúci cez priechod pre chodcov musia brať ohľad aj na vodičov prichádzajúcich vozidiel tak, že neprechádzajú jednotlivo, ale v skupinách. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť.

redakcia
ZDROJ: minv.sk, Prezídium PZ

Komentáre k článku


Stream naživo