2014-02-13 14:20:55
Auto začalo po nehode
Ilustračné foto
Zdroj: doipo.cz

Poistné podvody sa na Slovensku stávajú národným športom! Je to normálne?

Je. Pretože podviesť poisťovne sa snaží toľko ľudí až to verejnosť začína tolerovať. A to je chyba. Pretože tak okrádame samých seba.

Ale veď prečo neokradnúť poisťovňu? Veď oni sú tí veľkí, bohatí a my sme tí chudobní...

Nuž, niečo pravdy na tom bude, hlavne na druhej časti vety. Ale keď všetky plánované poistné podvody zrátame, zistíme, že ide o poriadny balík peňazí, ktorý zamáva nejednou poisťovňou. A keď to zamáva poisťovňou, nezamáva to aj poistným pre poctivých ľudí? Zamáva, ale o tom nižšie...

Najväčšia poisťovňa na Slovensku Allianz – SP v roku 2013 prešetrovala podozrivé okolnosti pri 1953 škodách, pričom objem potenciálneho plnenia predstavoval viac ako 4,7 milióna eur. Najčastejšie sa poistenci snažia podviesť poisťovne v prípadoch fingovaných škôd, napríklad pri skratoch spotrebičov.

Nezaostávajú ani podvody pri PZPhavarijnom poistení. A nielenže nezaostávajú, ony vedú. Aspoň čo sa týka finančnej hodnoty podvodov. Pri PZP-čku sa poisťovňa Allianz – SP iba za minulý rok pozrela na 632 prípadov s podozrením, že ide o podvod. Z tohto počtu sa ozajstný podvod potvrdil pri 610-tich prípadov, čo predstavuje 97 %. Podvodníci sa pri PZP pokúsili získať 487 944 EUR. Neúspešne. Pri Havarijnom poistení sú čísla ešte zaujímavejšie. Poisťovňa prešetrovala 410 škodových udalostí s podozrením na podvod, z toho sa 333 potvrdilo, čo znamená, že zabránila „uliatiu“ 1 446 298 EUR. A to je už poriadna sumička, všakže?

Poisťovňa pripúšťa, že sa jej nepodarilo odhaliť všetky poistné podvody, no vďaka stále sa zlepšujúcim postupom dokáže dané podvody odhaľovať v čoraz väčšom množstve. Väčšina poistných podvodov sa pohybuje v desiatkach, či stovkách eur, a tak je máloktorý podvodník trestne stíhaný. Za minulý rok podala Poisťovňa iba 6 trestných oznámení. Takmer všetky prípady sa dajú odhaliť veľmi rýchlo a bez zbytočných komplikácií.

Zaujímavé je, že klesá počet vyšetrovaní v kategórii Povinného zmluvného poistenia oproti roku 2013 a to až o tretinu. Súvisí to najmä s rapídnym poklesom hlásených poškodení čelných skiel. Práve pri čelných sklách totiž dochádzalo k veľkému percentu podvodov.

Aj keď je poškodenia čelného skla chránené v rámci PZP, dokázateľnosť oprávnenosti plnenia je malá. Dôvod je jednoduchý. Keď čelné sklo poškodia kamienky odletujúce od kolies okoloidúcich áut málokedy sa podarí presne identifikovať „vinníka“ a málokedy vinník prizná škodu.

Najväčšie problémy s odhaľovaním škôd má Poisťovňa pri havarijnom poistení. Ide o úmyselné havárie, či požiare vozidiel. Pre páchateľov takýchto podvodov nie je problém zaplatiť aj pomerne vysoké poistné za luxusné vozidlá, vrátane pripoistenia finančnej straty. Úmyselné konanie je tu veľmi ťažko preukázateľné, ale v niektorých prípadoch sa poisťovni podarilo získať potrebné dôkazy.

A prečo je vlastne také dôležité bojovať proti podvodom?

Ide hlavne o poctivých klientov. Ak sa totiž poisťovni nepodarí odhaliť čo najviac podvodov a ak bude množstvo podvodníkov naďalej stúpať, odrazí sa to na poistnom pre poctivých klientov. Na to, aby mali poisťovne z čoho vyplácať obrovské sumy podvodníkom na neopodstatnené plnenie, logicky musia zvyšovať poistné všetkým. V podstate to znamená to isté ako pri daňových podvodoch, či predražených štátnych zákazkách. V konečnom dôsledku totiž za podvody platia bežní, poctiví občania.

Zatiaľ čo štátu sa okrádanie občanov cez štátne zákazky a nevýhodné zmluvy dokazovať nechce (veď štát tvoria ľudia a medzi nimi je dosť veľa podvodníkov – hlavne na vysokých funkciách), poisťovne (aspoň niektoré) svojich klientov chrániť chcú a peniaze ktoré získajú na poistnom, chcú klientom v prípade potreby vyplatiť.

Teda... ako ktoré. Aj od nás z Podkapotou.sk viete o prípadoch neserióznych poisťovní (alebo ich zamestnancov?), ktoré by len vyberali, ale nič nevyplácali.

A potom plesali... Ale to je už iný príbeh...   

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Allianz - SP

Komentáre k článku


Stream naživo