2014-01-20 12:16:46
Británia Francúzsko - vlajky
Británia Francúzsko - vlajky

Briti sa môžu radovať, po 47 rokoch porazili Francúzsko!

Tento krát nejde o šport, ale o výrobu automobilov. Briti sa šplhajú vyššie, Francúzi stále klesajú.

Od roku 1966 sa vyrobí viac áut vo Francúzsku ako v Británii. Rok 2013 však môže a pravdepodobne aj bude znamenať koniec nadvlády Francúzska.

Už si vieme predstaviť tie oslavné ódy v magazíne Top Gear. Hlavne po tom, čo Jeremymu a Richardovi francúzski policajti zakázali jazdiť na ich území...

Je to skrátka tak. Zatiaľ čo vo Francúzsku výroba áut dlhodobo klesá, v Británii sa podobne ako na Slovensku vyrobí viac a viac áut. Môže za to najmä úspech značky Land Rover, veľké závody japonských automobiliek Honda, Nissan, Toyota, ale pomáhajú tiež Jaguar, Mini, Vauxhall, Rolls Royce, Bentley.

Francúzsko ťahá nadol najmä prepad na trhu, súčasná vláda, fakt, že na rozdiel od Británie majú Euro, ale tiež problémy domácich automobiliek Peugeot-Citroen a Renault (vo Francúzsku vyrábajú aj iné automobilky).

„Momentálne sme bok po boku s Francúzskom, ale britská výroba automobilov má stúpajúci trend. Francuzska výroba naopak klesá. Naše krivky sa pretnú a bude dobré ak úplné čísla ukážu, že rok 2013 bude rokom, kedy ich predbehneme,“ povedal hovorca Britského združenia výrobcov a predajcov motorov (SMMT) pre Daily Mail.

Odborníci očakávajú, že výroba za rok 2013 dosiahla v UK 1,55 milióna áut, vo Francúzsku by mala klesnúť na 1,54 milióna vozidiel.

Stúpajúci trend výroby vo Veľkej Británii je možno zdokumentovať na predošlých rokoch. V roku 2011 vyrobili v UK 1,35 milióna áut, v roku 2012 1,47 milióna áut. Opačný vývoj má výroba vo Francúzsku. V roku 2011 vyrobili 1,88 miliónov vozidiel, v roku 2012 1,66 milióna.

Británia sa tak dostane na tretie miesto v rebríčku najväčšieho množstva vyrobených áut v Európe, ktorému kraľuje Nemecko nasledované Španielskom. Francúzsko klesne na zemiakové štvrté miesto.

 

jh
ZDROJ: Daily Mail

Komentáre k článku


Stream naživo