2014-01-15 13:40:00
Výborný výsledok: Slovensko dosiahlo
Výroba áut na Slovensku má ďalší rekord - vyše 980 000 kusov za rok 2013.
Zdroj: kia.sk

Výborný výsledok: Slovensko dosiahlo ďalší rekord vo výrobe áut!

Nie sme len montážnou halou, vyrábame sofistikované autá. A najviac na svete – v prepočte na hlavu obyvateľa

Napriek miernemu poklesu predaja a registrácií nových áut v roku 2013, ktorý je menší ako trendy a nálady prakticky v celej Európe, mala výroba áut vzostupný charakter. „Pokles registrácií osobných motorových vozidiel o 4,72 % a 0,55 % pri ľahkých úžitkových vozidlách je z pohľadu prognóz, ktoré sme prezentovali začiatkom roka 2013, ako úspech. Výsledky naznačujú, že v roku 2014 by už mohlo dôjsť k miernemu nárastu“, odznelo na dnešnej tlačovej konferencii Zväzu automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP SR).

Slovensko má na konte nové rekordné výsledky

Hoci sa zdalo, že v roku 2012 Slovensko už bolo na vrchole svojich možností výroby, v roku 2013 sa výroba áut na našom území zvýšila. Počet vyrobených automobilov na Slovensku po konečnom zverejnení presných čísiel výrobcami presiahne 980 000 vozidiel, čo znamená nárast oproti minulému roku o 5,8 %.

Za uplynulý rok nám opätovne patrí svetové prvenstvo v počte automobilov vyrobených na jedného obyvateľa. „Minuloročné výsledky ukazujú, že toto číslo sme posunuli na úroveň 181 automobilov na 1000 obyvateľov,“ povedal Jaroslav Holeček, prezident ZAP SR.

Je to pozitívne zistenie, v automobilovom priemysle je zamestnaných vyše 60 000 ľudí. Nielen primárne vo výrobných závodoch automobilke. Dôležitý je aj dodávateľský sektor, z ktorého pochádza množstvo dielcov a komponentov pre výrobu áut. Ak chceme udržať zamestnanosť a rozvíjať výrobu automobilov a komponentov, potrebujeme zlepšiť tri dôležité „V“ faktory: vedu, výskum a vzdelávanie.  Dosť sa hovorilo o všetkých, no najviac nás tlačí topánka vo vzdelávaní. „Byť kvalifikovaným pracovníkom vo výrobe je otázka hrdosti“, voľne parafrázujem slová viceprezidenta ZAP SR, Júliusa Hrona, ktorý má na starosti vzdelávanie. Majstri svojho remesla sa vždy cenili vysoko. Tak je to aj v automobilovom priemysle, kde sú platy nadpriemerné oproti ostatným odvetviam.

Nezostať stáť je jediné riešenie

„Detroit je memento, ktoré nám paradoxne pomohlo“, povedal na margo skrachovaného mesta, bývalej jednotky vo výroby áut v Amerike ďalší viceprezidenet, Štefan Rosina. Preto okrem vzdelávania musíme zabezpečiť aplikovaný výskum Ten sa robí v Slovenskej akadémii vied a na univerzitách, ale iba 15 % má využitie v praxi. ZAP SR preto robí aj viac, ako je v jeho silách. Impulzy a najmä investičné stimuly pre podporu rozvojových projektov, ktoré podporujú konkurencieschopnosť Slovenska a domácich firiem musia prísť aj od vlády SR. Bez vedy a výskumu v oblasti dodávateľov, ktorí vyrábajú aj pre ďalšie automobilky mimo nášho územia a dobrého vzdelávania by sme sa mohli zmeniť na Detroit Európy. To však v ZAP-e nechcú dopustiť a preto boli pri vzniku projektu duálneho vzdelávania. V tomto roku pilotne v 21 stredných školách pre 8 odvetví, od roku 2015 už na 330 školách. Princíp je jednoduchý: praktická výučba u (budúceho) zamestnávateľa, teoretická príprava v škole. Že to tu už kedysi bolo? Samozrejme, osvedčilo sa to, preto návrat ku „klasike“.

Slovensko v dynamike rastu

V roku 2013 sa priemerný počet vyrobených áut v EÚ znížil na 35 kusov na 1000 obyvateľov. U nás naopak stúpol zo 166 v roku 2102 na 181. Máme na viac. Aj v oblasti predaja a registrácií nových áut, ktoré v posledných rokoch prevyšujú počet áut dovážaných  individuálne zo zahraničia. Dôvody sú minimálne dva: ceny sa vyrovnávajú, problémy so stáčaním kilometrov sú všade. Preto Slováci neraz dajú prednosť novým modelom, kde sa prejavuje odklon od tradičných tried k nižšej strednej triede a menším MPV.

Slovensko má kapacity ešte pre ďalšie automobilky. Prebiehajú rokovania o vstupe nových. Po dobudovaní infraštruktúry najmä diaľničnej siete bude Slovensko ešte zaujímavejšou krajinou pre vstup ďalších významných hráčov na automobilovom trhu.

Zdroj: ZAP SR

Jozef Vydra
ZDROJ: ZAP

Komentáre k článku


Stream naživo