2013-03-11 16:40:00
Pozor, dopravná akcia v
Celý tento týždeň budú policajti okrem bežných povinnostií "zarezávať" aj v rámci celoeurópskej akcie zameranej na všetko.
Zdroj: SITA

Pozor, dopravná akcia v celej Európe na pásy a detské sedačky

Dnes sa začala celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia, do ktorej sa zapojili aj policajti na celom území Slovenska.

Akciu organizuje medzinárodná stavovská organizácia Tispol, združujúca služby dopravnej polície európskych štátov. V tomto týždni sa policajti pri kontrole zamerajú najmä na používanie bezpečnostných pásov a detských autosedačiek.

Malo by byť dobrým a zaužívaným zvykom každého vodiča i spolujazdcov sadnúť do auta a skôr ako sa pohnete, ihneď sa pripútať bezpečnostným pásom. Bezpečnostné pásy a zadržiavacie systémy prispievajú k zvýšeniu bezpečnosti prepravovaných osôb. Pri dopravnej nehode bezpečnostné pásy a autosedačky zvyšujú pravdepodobnosť záchrany ľudského života. Pripútať sa treba na všetkých, teda aj na zadných sedadlách. Lebo najmä nepripútaný pasažier na zadných sedadlách  sa môže stať „projektilom“ vymršteným po náraze dopredu. Môže zabiť nielen seba, ale aj osoby na predných sedadlách. Je celkom samozrejmé, že deti by mali sedieť výlučne v detských autosedačkách.

Podľa zákona je osoba sediaca na sedadle povinne vybavenom bezpečnostným pásom alebo iným zadržiavacím zariadením povinná použiť ho. Krátko a stručne: Tam, kde je bezpečnostný pás, treba ho použiť. Ak sa na sedadle vozidla vybavenom bezpečnostným pásom prepravuje dieťa s výškou menšou než 150 cm, musí byť toto sedadlo vybavené detským zadržiavacím zariadením (detskou autosedačkou). Pri ich nepoužití riskujete nielen zdravie, či život svojich detí, ale aj pokutu 60 eur.

Policajti sa okrem bezpečnostných pásov a autosedačiek zamerajú aj na ostatné porušenia pravidiel cestnej premávky. Teda na nedodržiavanie povolenej rýchlosti, porušovanie zákazu požívania alkoholu alebo iných návykových látok vodičmi a porušovanie základných povinností vodičov. Posvietia si tiež na ostatných účastníkov, teda aj chodcov a cyklistov.

Dopravno-bezpečnostná akcia sa od 11. až do 17. marca tohto roka dotkne účastníkov cestnej premávky v každom kraji.

jv
ZDROJ: Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo