2023-09-25 11:30:00
Polestar 3
Polestar 3
Zdroj: Polestar

Dizajnéri áut to už preháňajú: Autá vyzerajú ako zemiaky a svietia ako Las Vegas

Tak čo, už ste si objednali svoj zemiak s osvetlením, ktoré sa snaží konkurovať neónom v Las Vegas?

Kto dnes nevyrobí zopár zemiakov s hmotnosťou takmer tri tony, akoby ani nebol. Je ťažké nestotožniť sa s názorom jedného z automobilových dizajnérov, ktorý vysiela kritiku do radov svojich kolegov. Ten osviežujúco úprimný dizajnér sa volá Nahum Escobedo a v rozhovore pre austrálsky WhichCar magazín sa vyjadril celkom jasne. Inak, Escobedo nie je len nejaký hocijaký frfloš. Stojí za dizajnom áut značky Polestar, ktorá síce v EÚ nie je až taká známa, no vo svete zažíva rozmach. Polestar patrí pod čínsku skupinu Geely a vychádza zo švédskej tradície. Koniec koncov, svoje korene má vo Švédsku ako podznačka švédskeho Volva, ktorá sa v minulosti orientovala na športové úpravy áut.

Nahum Escobedo stojí za dizajnom modelu Polestar3, ktorého obrázky nájdete v galérii. Z môjho pohľadu je Polestar 3 tiež jedným zo zemiakov, ktoré jeho dizajnér kritizuje, ale možno len príliš generalizujem. Podstatnejšie je, čo povedal on. A síce si myslí, že prílišná snaha o znižovanie aerodynamického odporu vzduchu pre maximalizáciu dojazdu nových elektromobilov je tak trochu na škodu veci a upiera to novým elektrickým autám originalitu.

Keď sa ho novinári pýtali, čo mu na dizajne dnešných áut vadí, odpovedal: "Oblé tvary áut, ktoré sa čoraz viac podobajú na zemiaky, alebo na fazuľky, pretože to je najlepšie pre aerodynamiku. Pochopiteľne, my sa snažíme o niečo iné."

Druhá vec, ktorá mu vadí, je osvetlenie áut a ambientné osvetlenie v interiéri. Príde mu, že tieto veci sú už cez čiaru. "Na autách je toľko svetiel a úplne všade, že si pripadám akoby som sedel v mini-Vegas. Toľko tlačidiel, toľko svetielok. Toto je fialové, tamto zelené, toto zas oranžové, a tak isto vidí aj dizajn áut zvonka: Autá už vyzerajú ako vianočné svetieľka na kolesách..."

Pravdou je, že presne toto sa deje a presne toto robia výrobcovia, avšak presne toto zákazníci vyhľadávajú. Čím väčší nudnejší SUV zemiak, tým viac rôznych svetielok. Automobilky si tým však pília konár samé pod sebou a dizajn, kde je aerodynamika všetkým pre nich časom bude problémom. Z hľadiska estetiky je však problémom už dnes. Keď totiž auto zhasne a stojí v tichosti zaparkované medzi ostatnými, vyzerá presne tak isto ako tie ďalšie. A tak sa nám parkoviská plnia rovnako ako doteraz šedou nudou, akurát namiesto šedej nudy za pätnásť tisíc eur tu máme šedú nudu za viac ako 50-tisíc eur.

Tak si pozrite jeho výtvor menom Polestar 3 v galérii a dajte vedieť v diskusii, či pán dizajnér náhodou nehovoril tak trochu aj o vlastnom zemiaku dielku... Jedno je však isté, súhlasiť sa s ním dá. Našťastie existuje pár značiek, ktoré tomuto trendu zatiaľ odolávajú.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: WhichCar

Komentáre k článku


Stream naživo