2022-03-21 14:25:00
Prodrive Hunter
Prodrive Hunter
Zdroj: Prodrive

Toto je špeciál z rely Dakar, s ktorým môžete ísť na bežné cesty. Volá sa Hunter

Prodrive po roku očakávaní predstavil svojho Huntera. Je to mierne upravený špeciál priamo z rely Dakar.

A upravený nie v zmysle zníženia výkonu, hluku, či zmenšenia nádrže. Naopak, to auto sa nemusí držať prísnych pretekárskych regulí, a keďže ide o malosériovku, môže mať na saláme aj regule platné pre veľkosériové vozidlá. Stručne a skrátka: je ešte ostrejšie ako špeciál, na ktorom jazdil Sebastien Loeb na rely Dakar. Akurát má trošku poľudštený interiér.

Podkapotou mu tróni 3,5 litrový motor V6 pôvodom od Fordu. Volal sa Ecoboost, papal benzín a na tom sa veľa nezmenilo ani teraz. Akurát v Hunterovi má 600 koní a 700 Nm krútiaceho momentu. Ten prechádza cez šesťstupňovú prevodovku s radením pod volantom pádlami na všetky štyri kolesá aj prostredníctvom trojice uzamykateľných diferenciálov.

Hunter má kolesá s rozmerom 35 palcov, terénne pneumatiky a tlmiče so zdvihom 400 mm - čo je o 50 mm viac ako má pretekársky špeciál. Auto má neuveriteľnú nádrž s kapacitou 480 litrov, ktorá by mala stačiť na to, aby si budúci majiteľ užil príjemné hodiny v púšti bez potreby obzerať sa po najbližšej čerpačke zhruba v polovici svojej cesty. Toto palivo autu chvíľu vydrží, i keď pri dnešných cenách by sa človek za jednu nádrž kompletne vyzul z výplaty. Tým šťastejším by ešte zostalo na návštevu toalety a kúpu vreckoviek pre uslzené oči.

Auto zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy a vraj dosiahne rýchlosť až 300 km/h. Jeho cena štartuje na úrovni 1,25 milióna libier a prvý kúsok z 25-člennej série si už stihol kúpiť princ z Bahrajnu menom Salman bin Hamad Al Khalifa.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Prodrive via Topgear.com

Komentáre k článku


Stream naživo