2018-03-20 12:02:29
Autonómne auto zabilo chodca
Autonómne auto zabilo chodca
Zdroj: TASR/AP

Autonómne auto zrazilo a zabilo chodkyňu. Ide o prvý prípad usmrtenia

Stalo sa vôbec prvýkrát, že by autonómne jazdiace vozidlo usmrtilo chodcu. „Vodič“ v pozícii pozorovateľa sediaci v aute nehode nezabránil.

Jedno zo samojazdiacich áut taxislužby Uber v meste Tempe na okraji arizonského Phoenixu zrazilo a usmrtilo cyklistku, ktorá podľa všetkého práve prechádzala s bicyklom cez cestu mimo priechodu. V pondelok to oznámila miestna polícia. Podľa informácií Uberu ide vôbec o prvý prípad, keď vozidlo tohto druhu spôsobilo smrteľné zranenia chodcovi.

Polícia v Tempe uviedla, že vozidlo autonómne vozidlo Volvo XC90 bolo v režime autonómnej jazdy s technikom za volantom, keď zachytilo ženu kráčajúcu mimo vyznačeného priechodu pre chodcov.

Seržant Ronald Elcock v e-maile napísal, že nehoda sa stala v noci na pondelok miestneho času, ale nespresnil, či v nedeľu neskoro večer alebo v pondelok ráno. Zrazená žena, ktorej meno úrady nezverejnili, podľahla zraneniam v nemocnici, doplnila tlačová agentúra AP.

Uber testuje samojazdiace autá v Tempe a Phoenixe už celé mesiace. Taxislužba uviedla, že s vyšetrujúcimi orgánmi "plne spolupracuje", a zároveň vyjadrila sústrasť rodine obete.

Autonómnu jazdu umožňujú moderné elektronické asistenčné systémy, ktoré už dnes dokážu viesť auto v jazdnom pruhu, udržiavať odstup od vozidla idúceho vpredu alebo samostatne zaparkovať.

Uber medzitým oznámil, že pozastavil všetky testy samojazdiacich áut.

Testovanie autonómnych áut prebieha vo viacerých amerických mestách - okrem Phoenixu aj v Pittsburghu a San Franciscu, ale tiež v kanadskom Toronte. Výrobcovia automobilov a technologické spoločnosti súťažia, aby priniesli túto technológiu na trh ako prví.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR AP

Komentáre k článku


Stream naživo