2018-01-20 04:05:00
Farebné trendy 2018
Farebné trendy 2018
Zdroj: Toyota

Aké sú farebné trendy na rok 2018: biela či modrá?

V rebríčku najobľúbenejších farieb automobilov už dva roky triumfuje biela.

Podľa analytikov môže tento rok priniesť farebné zmeny. Podľa ročných prieskumov popredného svetového dodávateľa lakov, spoločnosti PPG Industries a spoločnosti DuPont takmer štvrtina (24 %) vlastníkov automobilov pri nákupe vozidla dáva prednosť bielej farbe. Na druhom mieste popularity sa umiestnila čierna (19 %) a posledné miesto na stupienku víťazov pripadlo sivej (16 %).

Podľa štatistík predaja na európskom trhu predstavujú autá bielej a čiernej farby 47 %, na ostatných trhoch okolo 45 %. Štatistické čísla potvrdzujú, že nech sa vyberiete do ktorejkoľvek krajiny, môžete si byť istí, že tri zo štyroch vozidiel na cestách sú biele, čierne, sivé alebo strieborné. Neutrálna farba auta totiž vyzerá seriózne nielen pred domom, ale aj na parkovisku pred bussines centrom.

Najobľúbenejšou farbou vozidiel v tomto roku podľa predpovedí dizajnérov z brandže bude modrá. Je to totiž farba, ktorá sa vo vhodnom odtieni hodí prakticky ku každému vozidlu. Trend udávajú automobilky, ktoré síce vyrábajú modely vo farebnej klasike, ale ponúkajú aj širšie spektrum farieb, medzi ktorými nechýbajú ani rôzne odtiene modrej.

Zdroj: Toyota

Vo vozidlových parkoch spoločností ešte stále vedie biela alebo strieborná farba karosérie a základná výbava, no v posledných rokoch sa tento trend začína výraznejšie meniť. Manažéri vozových parkov si častejšie vyberajú odtiene karosérie,  ktoré zodpovedajú imidžu firmy a výbava firemných automobilov je z roka na rok bohatšia.

Najlepším príkladom môže byť limitovaná edícia Selection, ktorú ponúka Toyota. Autá z tejto ponuky sú špecifické špeciálne vybranými lakmi. V závislosti od modelu to môže byť  napríklad červená Tokyo Red alebo tmavomodrá Selection Azure.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Podľa prieskumu časopisu Forbes závisí výber farby auta aj od pohlavia. Nie je celkom pravdou, že by si červené autá výhradne obľúbili dámy, skôr naopak. Práve páni dávajú prednosť červenej, oranžovej a čiernej – teda farbám, ktoré sa spájajú so športovými autami a rýchlou jazdou. Dámy zasa preferujú jemné elegantné odtiene striebornej, zlatistej a hnedej farby.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota, 1st class

Komentáre k článku


Stream naživo