2017-11-22 17:10:00
Toyota Prius
Toyota Prius
Zdroj: Toyota

Toyota zavedie batérie s pevným elektrolytom

Pionier na trhu s hybridmi aktuálne vyvíja najpokročilejšie batérie s novým druhom elektrolytu.

Majú riešiť nedostatky spojené s používaním elektromobilov. Ako povedal šéf Toyoty Takeshi Uchiyamada na autosalóne Tokyo Motor Show, „v súčasnosti pracujeme na niekoľkých variantoch riešení batérií novej generácie, ale najsľubnejšie sú akumulátory s pevným elektrolytom.” Podľa Toyoty zmenia batérie s pevným elektrolytom úplne trh áut s elektromotorom.

Japonský výrobca plánuje začať s predajom áut s takýmito batériami  v prvej polovici nasledujúceho desaťročia. Inžinieri však ešte musia dovtedy vyriešiť posledné technické problémy spojené s masovou výrobou batérií s pevným elektrolytom. Vedenie koncernu preto predpokladá, že ich komerčné využitie sa začne v priebehu najbližších rokov.

Nová technológia predstavuje zdokonalenie lítium-iónových batérií, v ktorých bude tekutý alebo gélový elektrolyt nahradený vodičom v pevnom skupenstve. Podľa predpokladov Toyoty zdvojnásobí toto riešenie kapacitu dnešných lítium-iónových batérií. To výrazne zvýši dojazd elektromobilov ale tiež skráti čas nabíjania. Umožní to zároveň znížiť náklady na výrobu pohonu do elektromobilov. Veľká kapacita batérie znamená, že na jej výrobu bude potrebného menej lítia, kobaltu, horčíka, niklu alebo hliníka a pohonná jednotka  môže byť výrazne menšia.

 

Didier Leroy, viceprezident Toyoty, pripomenul, že automobilka je priekopníkom v elektrifikácii automobilov. Moderné dejiny vozidiel využívajúcich elektrický motor sa začali pred 20 rokmi premiérou modelu Toyota Prius. V súčasnosti je Toyota lídrom na trhu s hybridmi a na celom svete ponúka 34 modelov, ktorých celkový predaj už prekročil 10 miliónov exemplárov. Toyota vyrába aj Prius Plug-in Hybrid, model s hybridným pohonom s možnosťou nabíjania zo zásuvky, ako aj sedan Mirai s elektromotorom poháňaným vodíkovými palivovými článkami. V septembri spoločnosť Toyota spoločne s Mazdou a Denso založili novú spoločnosť EV C.A., ktorej úlohou bude vyvinúť elektromobily novej generácie.


ZDROJ: TOYOTA CENTRAL EUROPE - SLOVAKIA s. r. o.

Komentáre k článku


Stream naživo