2015-08-10 04:00:00
Nie je to Land
Nie je to Land Rover. Nie je to Land Wind. Čo je to za auto?
Zdroj: carnewschina.com

Drzosť, ktorá prekračuje všetky medze pri predaji čínskeho klonu Range Roveru!

Nelegálna kópia sa môže podobať ešte viac na originál, upravia ju u predajcu...

Land Wind X7, čo je čínska kópia modelu Range Rover Evoque, sa dostal minulý týždeň na domáci, teda čínsky trh. Jeho ceny sa začínajú od 134 000 juanov a končia sa na 149 000 juanoch (od cca 19 730 do 21 930 eur). Má benzínový motor Mitsubishi 2.0 turbo 140 kW (190 k) a 250 Nm, osemstupňovú automatickú prevodovku, predný pohon. Spotreba 10,4 litra /100 km.

Pre porovnanie, Range Rover Evoque, ktorý sa vyrába pre čínsky trh v joint-venture automobilke  Chery-JLR a mal svoje uvedenie na čínsky trh vo februári, stojí od 398 000 do 552 000 juanov. Čo je v prepočte od 58 600 do 81 200 eur. Takže „domáci“ Range Rover je trojnásobne drahší. Má motor Ford 2.0 turbo s výkonom 176 kW (240 k) a 340 Nm. Automatická prevodovka ja 9 stupňová a pohon je 4x4, spotreba je 10,8 l/100 km.

Land Wind X7 sa líši od okopírovného Range Rover Evoque iba minimálne. Iná je predná maska, predné svetlá, predný nárazník a pár drobných odlišností sa nájde aj pri pohľade zozadu. Pri bočnom však neviete, na čo sa pozeráte, lebo vtedy zaniká aj mierne pozmenený tvar vonkajších spätných zrkadiel.

Zdroj: carnewschina.com
Zdroj: carnewschina.com

Rozdielov naozaj nie je veľa a keď nie sú originál a kópia vedľa seba, na prvý pohľad iba odborník rozozná rozdiely. Teras sa však klon ešte viac priblížil svojmu vzoru. Čínsky Evoque je možné priamo u dealera doplniť logami či maskou originálu. Napodobenina tak môže byť ozdobená tiež čelnou maskou, ktorá už úplne kopíruje logá originálu.

Zdroj: carnewschina.com
Zdroj: carnewschina.com


Pýtate sa, ako je to možné a prečo britská automobilka nepodnikne žiadne kroky voči takémuto pirátstvu? Nuž, Briti sa chtiac-nechtiac museli zmieriť s tým, že čínske zákony sú veľmi benevolentné a „gumové“, pričom vôbec neberú do úvahy ochranu duševného vlastníctva. Otázne však je, či sa to predsa len nezmení - Land Wind totiž mierou svojej drzosti prekračuje všetky doteraz známe medze.

Zdroj: carnewschina.com
Zdroj: carnewschina.com

Veď už samotný predaj auta, ktoré sa výrazne podobá na známe a populárne britské SUV je až provokatívna drzosť, pritom na rozdiel od niektorých iných modelov značky nie postavené na základe licencie. To by sme (v Európe) nečkali od tak významnej čínskej firmy, akou Land Wind je. Stále to ale nie je všetko – drzosť a arogancia má svoje pokračovanie. Priamo u predajcov značky Land Wind si totiž môžu zákazníci nechať namontovať namiesto pôvodných nárazníky a čelné masky, ktoré sú úplne presnou kópiou tých britských, aj s logami Land Roveru. No a „čerešnička na torte“: Land Wind X7 sa dá ešte priamo u predajcu vyzdobiť nápismi Range Rover a Evoque...

Zdroj: carnewschina.com
Zdroj: carnewschina.com

Ak je auto takto „vyšperkované“, už ani cvičené oko nerozozná na prvý pohľad, o aké auto v skutočnosti ide. Či je to originál, alebo kópia. V Číne to nie je naozaj nič výnimočné, ale predsa len je rozdiel, či si takýto „tuning“ urobíte svojpomocne doma z vecí kúpených niekde na eBay, alebo vám ju urobí samotný predajca značky.

Hoci sú to údajne neoriginálne a netovárenské doplnky, ponúkajú sa v oficiálnych showroomoch značky LandWind. Namieste je otázka, ako sa dostala tretia strana k modelu X7, aby sa spomínaný nárazník a čelná maska ​​mohli uchytiť na tento okopírovaný Evoque. Žeby dohoda? Zaujímavé bude sledovať, či aj tentoraz bude Land Rover mlčať. Teraz už totiž naozaj ide o oveľa viac, ako „iba“ o skopírovanie dizajnu. Hoci sa Land Wind kryje vopred pred obvineniami z niečoho takého. Ak by aj Jaguar Land Rover zabojovali o svoje práva, obávame sa, že ani tento raz nenájde anglická automobilka ochranu u čínskej komunistickej vlády. Už teraz sme zvedaví, ako, kedy a čo skopírujú Číňania nabudúce...

Jozef Vydra
ZDROJ: carnewschina.com

Komentáre k článku


Stream naživo