2017-11-17 04:45:00
Volvo vs Kid
Volvo vs Kid

VIDEO: Autonómne brzdenie alebo rýchla reakcia vodiča? Blesková záchrana života

Núdzový systém aktívneho brzdenia, alebo okamžitá reakcia vodiča zachránili chlapca pred istou smrťou.

Stalo sa to už tisíc ráz. Autobus vypustí deti, mládež, ale tiež staršie osoby na kraji cesty. Splašené deti, mládež i staršie osoby vybehnú spoza autobusu, v opačnom smere mimo dohľad vybehnuvších fičí auto, či iný dopravný prostriedok a tragédia je na svete.

Vodič nestihne zareagovať, dieťa, mládežník, alebo i staršia osoba je na mieste mŕtva, alebo minimálne do konca života poznačená ťažkou ujmou na zdraví.

Svoje deti učíme od prvých krôčkov opatrnosti, rozvahe pred cestou. Učíme ich pozerať sa na všetky strany pred vstupom na vozovku. A napriek tomu sú to stále len deti – ľudia z mäsa a kostí, omylní vo svojej podstate. Zabudnú sa pozrieť, zvyknú si robiť veci nesprávne, či len robia to, čo ostatní, alebo sa tak pohrúžia do sprievodnej činnosti – rozhovoru, hudby, myšlienok, že si riziko nevšimnú.

Presne to sa stalo v nasledujúcom videu. Teda takmer sa to stalo. Tragédii zabránila okamžitá reakcia. Nákladné vozidlo bolo vybavené aktívnym núdzovým brzdením a podľa pôvodných správ malo ísť práve o aktívne brzdenie, ktoré zachránilo život dieťaťa. Systém schopný reagovať na riziko zrážky dokáže upozorniť vodiča, no tiež aktivovať plný brzdný účinok a zastaviť tak kamión na pár metroch. Podľa pôvodných informácii to bol práve aktívny brzdový asistent, ktorý spoločnosť Volvo montuje do svojich nákladných automobilov už roky. Udalosť sa odohrala v júni tohto roku v Nórsku.

Podľa novších informácií však správu o aktívnom zásahu autonómnej brzdy dementovalo samotné Volvo. Podľa nich a spoločnosti Kreiss, ktorej kamión patril išlo 100% o ľudský zásah. Za záchranu života dieťaťa tak podľa nich nemôže elektronika ale okamžitá reakcia vodiča. Podľa nich by systém v tejto situácii nedokázal reagovať tak rýchlo. Dieťa bolo len malým objektom, navyše do poslednej chvíle mimo zorného pola elektroniky. Systém nastavený na kamióny a osobné automobily by pravedepodobne vôbec nezaregoval. Iba vodič mohol predpokladať, že spoza autobusu vybehne dieťa a mohol sa na to pripraviť. V takom prípade česť vodičovi nákladného vozidla.

Nech už to bolo akokoľvek, isté je, že chlapec by bez okamžitej reakcie (vodiča alebo systému) nebol na žive a môže ďakovať všetkým okolnostiam a kusu šťastia, že sa dnes môže na video pozrieť. 

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo