2017-10-18 03:50:00
Polestar 1
Polestar 1
Zdroj: Polestar

Polestar 1: Prvé auto novej športovej značky – hybridné GT s výkonom 600 koní

Polestar predstavil svoj prvý samostatný model. Podobnosť s modelmi Volvo nie je náhodná.

Polestar, ako športová vetva automobilky Volvo je už nejaký ten čas oficiálne samostatnou značkou. Úplnú nezávislosť ale nevyhlasuje, spriaznenosť s materskou automobilkou Volvo nepopiera, naopak stavia na nej.

Polestar 1 je hybridný Grand Tourer s karosériou kupé vyznávajúci koncepciu 2+2 (vodič, spolujazdec a dvaja teoretickí zúfalci vzadu). Automobil má Podkapotou trojicu motorov, ktoré spoločne ponúkajú maximálny výkon 600 koní a maximálny krútiaci moment 1000 Nm. Časť práce odvádza benzínový dvojlitrový turbomotor umiestnený pod dlhou prednou kapotou. Dvojica elektromotorov poháňa zadné kolesá. Motory vedia ako nahradiť samosvorný diferenciál a prostredníctvom počítačovo riadenej spolupráce umožňujú rozložiť krútiaci moment na vozovku pre ideálnu trakciu. Rozloženie hmotnosti je pritom 48 k 52 % v prospech zadnej nápravy.

Automobil navyše dokáže jazdiť aj výhradne na elektrinu a ponúknuť má až 150 kilometrov čisto elektrického dojazdu. V takomto režime ponúkajú elektromotory vzadu cez 218 koní.

Zdroj: Polestar

Automobil je (ako jeho vizáž napovedá) postavený na základe platformy Volvo SPA, avšak Polestar tvrdí že až polovica dielcov je nová. Okrem iného je to konštrukcia z karbónových vláken, ktorá zvyšuje torznú tuhosť o 45%, či nové adaptívne pruženie podobné tomu, ktoré už dnes môžete nájsť v Mercedese Triedy S.

Prvé auto, ktoré nesie logo samostatnej automobilky Polestar je už dnes dostupné na objednávku. Auto pritom nebudete musieť vlastniť. Používať ho budete môcť na základe platenia pravidelného mesačného poplatku, ktorý bude okrem iného zahŕňať aj všetku potrebnú opateru o vozidlo vrátane čistenia, či doplnkových služieb mobility. Vyrábať sa bude v novom závode v meste Chengdu v Číne a to od polovice roku 2019.

Po Polestar 1 bude nasledovať Polestar 2. Tento automobil už bude plne elektrifikovaný a bude to vôbec prvý automobil automobilky Volvo jazdiaci výhradne na elektrickú energiu. Príde v roku 2019 a za svojho najväčšieho vyzývateľa považuje Teslu Model 3. 

Zdroj: Polestar

jh

Komentáre k článku


Stream naživo