2017-07-19 11:55:00
Policajný Rolls-Royce
Policajný Rolls-Royce

Policajná naháňačka s noblesou – Rolls-Royce v policajných farbách

Ak zastaví vodiča prestížnej značky bežné, dalo by sa povedať tuctové, hoci policajné auto, je to zvláštne.

Policajné majáky už dostalo Porsche 911, Lamborghini Gallardo, Chevrolet Corvette, Ford Mustang, BMW i8, rôzne Mercedesy od AMG, Focus RS, dokonca aj Tesla, či Ariel Atom. Rolls-Royce sa tejto predstave dosť vymyká.

Po svete jazdí množstvo policajných superáut, ktoré majú väčšinou za úlohu zlepšovať imidž. Preto majú v Dubaji exkluzívne policajné autá. Bugatti, Ferrari, Lamborghini a mnohé iné značky totiž viac reprezentujú dubajskú políciu a robia jej imidž aj v očiach turistov, ako by reálne prenasledovali a zastavovali zločincov. Majestátny Rolls-Royce nemajú, ten si zadovážili v hlavnom meste Spojených Arabských Emirátov – v Abú Zabí.

Toto mesto sa rozhodlo súperiť s Dubajom. Je to „krátky“ model Phantom, ktorý má pod kapotou atmosférický vidlicový dvanásťvalcový motor s objemom 6,75 litra a maximálnym výkonom 338 kW (460 k). Maximálny krútiaci moment je 720 Nm. Aj vďaka tomu sa Phantom dostane z pokoja na 100 km/h za 5,9 sekundy a maximálne zvládne 240 km/h. No a to už stačí na väčšinu hriešnikov, ktorí nedodržiavajú rýchlosť...

Možno to bola inšpirácia, že sa biely Rolls-Royce s modro-žltými doplnkami, výstražnými svetlami a sirénou predstavil aj v Európe - vo Veľkej Británii. Pôsobil ako zjavenie, lebo Rolls-Royce s majákmi sa len tak nevidí. Asi aj preto, že policajné „stíhačky“ si spájame skôr s rýchlosťou, ako s okázalým luxusom. Myslíte si, že chce britská polícia týmto krokom prinútiť zločincov, aby sa s vidinou luxusného zvezenie radšej vzdali a nepokúšali sa o útek? Nech je ako chce, na Rolls-Royce Ghost v policajných farbách a s majákmi na streche pôsobivý pohľad. Keby len to. Nie je na tom vôbec zle ani keď sa pozrieme na jeho dynamické parametre.

Pod bielym kabátom so žltými a modrými pruhmi sa totiž skrýva pôvodne čierna edícia Black Badge. Tú automobilka predstavila vlani na jar a bol to vtedy najvýkonnejší Ghost vôbec. Šesťlitrový dvanásťvalec s dvomi turbami je v tejto verzii naladený na 603 koní a krútiaci moment vyrástol až na 840 Nm. Vďaka tomu zrýchli luxusná obývačka z nuly na 60 míľ za hodinu (96 km/h) iba za 4,6 sekundy.

Neslúži proti zločincom, pomáha deťom

Je vám asi jasné, že prenasledovanie zločincov v takom aute nepripadá príliš do úvahy. Auto je síce výkonné a rýchle, ale na pretekanie s priestupcami sa plavný Rolls-Royce s tradične veľkým tenkým volantom a množstvom ťažkej luxusnej výbavy nehodí. Automobilka auto požičala pre dobročinné účely. Rolls-Royce sa zúčastnil už na akcii na získanie peňazí pre detský hospic Chestnut Tree House.

Policajný vzhľad je tak iba dočasný. Auto čoskoro príde o polepy aj majáky a vráti sa mu pôvodný lesk. Aby ste vedeli, ako vyzeral Ghost predtým a bude zasa potom, tu je originálna podoba Ghost Black Badge bez majákov a policajných polepov:

Ozaj – viete, ako sa robí polep auta? Teda ako sa lepia fólie na auto? Možno áno, možno nie a máte len matnú predstavu. Vybrali sme pre vás celkom názorný príklad a presný postup na zrýchlenom videu. Toto stop-motion video je spracované pekne, s nápadom – aj keď je  celý postup veľmi zrýchlený, mohol by ašpirovať na Oscara za animovaný film.

Na videu je starý Volkswagen Golf, na ktorý je nanášaná fólia Oracal 970RA. Vidno fantastickú prácu s hubkou, vyrezávacími nožmi a ďalšie postupy. Video je však veľmi dobre nakrútené, takže sa za tie zhruba dve minúty určite nebudete nudiť...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo