2017-02-20 03:55:00
Limuzína Donalda Trumpa
Limuzína Donalda Trumpa

Toto by ste nemali prepásť: na predaj je luxusná limuzína Donalda Trumpa

Pôvodne ich malo byť päťdesiat, nakoniec uzreli svetlo sveta len dve

Z unikátnych limuzín Cadillac Trump je teraz jedna na predaj. Po tridsiatich rokoch stojí doslova bagateľ. Miliardár Donald Trump je známy nielen svojou vášňou pre luxusné i športové automobily. Súčasný 45. zvolený americký prezident rozbiehal svoje aktivity v rôznych oblastiach.

Donald Trump autá nielen vlastnil, ale ich aj navrhoval. Určite svoje návrhy nepasoval niekam do priemeru. V osemdesiatych rokoch 20. storočia sa dohodol s automobilkou Cadillac na výrobe limuzín Trump Executive Series a Trump Golden Series.

Mali predstavovať najluxusnejšie automobily tejto kategórie na svete. Pôvodne malo vzniknúť celkom päťdesiat kusov, ktoré mal Trump odkúpiť a používať na účely svojho podnikania. Nakoniec sa mu nepodarilo obstarávanie zrealizovať a skončilo sa to pri dvoch spomínaných kusoch. Jeden zostal v Trumpovej rodine, druhý neskôr zamieril do Európy.

Predávaný automobil vznikol v roku 1988, o tri roky neskôr prišiel do Veľkej Británie, z ktorej sa už nedostal. Pod kapotou pracuje päťlitrový motor, má najazdených 45 000 míľ, a podľa údajov na serveri exchangeandmart.co.uk malo auto doteraz päť vlastníkov. Za necelých tridsať rokov sv ojej existencie to nie je málo, skôr naopak. Ale mnohým zo záujemcov o toto vozidlo to bude aj tak jedno.

Auto je s výkričnou cenou 50 000 libier. Stav interiéru zodpovedá veku a najazdenej vzdialenosti limuzíny. Aj keď sa vám to nemusí tak zdať, na vtedajšie pomery to bolo niečo neuveriteľne luxusné. Vo výbave bol napríklad televízor, minibar, video, fax, telefón. Jednoduch všetko, čo mohol človek Trumpovho formátu potrebovať. Nikto však nevie, čo všetko z tohto vybavenia je ešte funkčné,

Spolupráca s Trumpom mohla byť pre automobilku Cadillac slušnou reklamou. No celý projekt vraj stroskotal práve kvôli súčasnému prezidentovi USA. V skutočnosti totiž vraj zaplatil iba jediný exemplár, ktorý venoval svojmu otcovi. Navyše zložil iba bežnú predajnú cenu, aj keď šlo o svetový unikát. Aj to niečo hovorí o súčasnom prezidentovi a spôsobe jeho podnikania.

Napríklad pred takmer 30 rokmi sa pokúšal preraziť aj na poli leteckej dopravy. Svoj letecký príbeh začal písať v závere 80. rokov, kedy za zhruba 380 miliónov dolárov kúpil prosperujúcu časť inak hynúcich Eastern Air Lines a premenoval ich na Trump Shuttle. Značka sa zaradila medzi desiatky ďalších podnikateľských projektov, ktorým americký magnát prepožičal svoje meno. Nemala však dlhé trvanie a už v roku 1992 bola insolventná a taradila sa do inej leteckej spoločnosti. To je však iný príbeh. Ak chcete jazdiť ako Donald Trump, tak neváhajte a rozbite prasiatko...

Komentáre k článku


Stream naživo