2017-01-23 14:10:00
BMW 530e iPerformance
BMW 530e iPerformance
Zdroj: BMW

BMW sa Trumpa nezľaklo. Aj napriek vyhrážkam nemení svoje plány

Viaceré automobilky na čele s Fordom po Trumpových vyhláseniach stiahli chvosty, BMW trvá na svojom.

BMW aj napriek varovaniu budúceho prezidenta Donalda Trumpa trvá na pláne výstavby závodu v Mexiku, ktorý by mal byť hotový v roku 2019. Trump pohrozil, že zavedie clo vo výške 35 % na dovoz áut vyrobených v Mexiku.

Trump uviedol v rozhovore pre nemecký denník Bild, že BMW by malo postaviť nový závod v USA, pretože by to bolo pre automobilku oveľa lepšie.

Člen správnej rady BMW Peter Schwarzenbauer dnes pred novinármi v Mníchove uviedol, že firma trvá na svojich plánoch týkajúcich sa výstavby závodu v mexickom štáte San Luis Potosi. 

Nový závod bude stáť v tesnej blízkosti mesta San Luis Potosí v rovnomennom štáte. Ročná kapacita závodu bude 150 000 vozidiel. Závod v San Luis Potosí bude ťažiť najmä z polohy blízko USA a tiež z nízkej ceny práce v Mexiku.

„Mexiko je ideálnym miestom pre BMW Group a bude ďalším dôležitým závodom v našej výrobnej sieti. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov na novom výrobnom mieste investujeme miliardu amerických dolárov. Začiatok výroby sa plánuje na rok 2019 a počas tohto roka pracovná sila dosiahne približne 1 500 ľudí,“ uviedol Harald Krüger, člen predstavenstva BMW AG, ktorý je zodpovedný za výrobu.

V strednodobom horizonte bude v mieste závodu a v blízkom okolí vytvorených niekoľko tisíc pracovných miest. BMW plánuje v Mexiku vyrýbať menšie vozidlá značky, očakáva sa výroba radu 3.

„Toto rozhodnutie zdôrazňuje náš záväzok voči NAFTA regiónu. Za posledných 20 rokov sme naše BMW vozidlá vyrábali v našom americkom závode v Spartanburgu. S plánovanou ročnou kapacitou 150 000 jednotiek v novom závode v Mexiku, bude mať BMW Group oveľa lepšiu pozíciu, aby využila rastový potenciál v celom regióne,“ povedal Krüger. „Americký trh je tým najdôležitejším rastúcim trhom BMW Group. Ďalej pokračujeme v našej stratégii - produkcia sa riadi trhom,“ dodal.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo